Sutienul - o problema de sanatate

 
Sutienul - o problema de sanatate
Cand isi cumpara sutiene, femeile se orienteaza, in primul rand, catre aspectul lor: musai sa fie sexi! Marimea corecta si forma nu prea conteaza, desi ele pot crea probleme de sanatate. Respectati regulile care urmeaza si alegerea unui sutien adecvat va fi corecta.

In 1889, cand a fost „lansat” pe piata, sutienul a reprezentat o revolutie, o adevarata eliberare pentru sanii striviti pana atunci sub corsetele stramte. Faptul ca acest „monstru antediluvian” nu-i putea conferi pieptului sustinerea optima este de la sine inteles.

Femeia de astazi traieste, in schimb, intr-o epoca a comoditatii. Cand isi cumpara un sutien, are la-ndemana sute de marimi, de modele, de forme din care poate sa aleaga ce vrea.

In mod normal, nu ar exista niciun motiv sa dea gres. Si cu toate astea, 84 de femei din 100 poarta un sutien care nu se asaza bine si care, de multe ori, este prea mic. Faptul acesta poate provoca dureri de cap, contracturi la nivelul cefei sau arsuri la stomac.

Ba, recent, se vorbeste si de aparitia cancerului de san. Medicii, din ce in ce mai preocupati de acest risc, le recomanda pacientelor sa poarte - daca se poate - sutiene nu doar frumoase, ci mai ales „sanatoase”.


Probleme frecvente si solutionarea lor

Sanii „tasnesc” din cupe inspre decolteu si axile

Aceasta este imaginea unui sutien nepotrivit, aratand clar faptul ca marimea cupelor este neadecvata.

De multe ori, bentita de sub sani si sinele accentueaza stransoarea, iar traversa dintre cupe „pluteste” in aer, in loc sa stea lipita de piele. Din cauza presiunii, apar urme dureroase, iar fluxul limfei este obstructionat.

In Statele Unite, medicii discuta deja despre o posibila legatura intre sutienele prea stramte si aparitia cancerului mamar. Si chiar daca nu exista argumente stiintifice evidente, nu exista nici dovezi care sa excluda - in mod cert - posibilitatea unei asemenea legaturi.

Este, insa, usor de imaginat ca un flux de limfa dereglat poate avea influente negative asupra capacitatii de aparare a organismului. Si substantele toxice continute in materialele sutienelor sunt mai greu de eliminat si concentratia lor devine mai mare, ceea ce sporeste pericolul de cancer mamar.

Solutia: cupele de marime potrivita trebuie sa imbrace bine ambii sani - mai ales in partile laterale, ca sa-i sustina mai bine. Traversa, aflata intre sani, sta lipita de piele, dar lejer, fara sa stranga. Pentru a evita zonele de presiune, sinele au fost invelite cu o panglica moale, captusita.

Bentita de sub sani este moale si elastica, ca sa nu zgarie sau sa impiedice respiratia. Sutienul optim pentru sanii mai mari: traversa inalta, partile laterale, de sub axila, ceva mai late.

Important: fiecare femeie ar trebui sa-si permita sa stea cat mai des cu putinta fara sutien. Si, in orice caz, sa nu doarma noaptea cu el.

Bretelele taie umerii

Motivul este simplu: sunt prea scurte, iar uneori prea inguste. Iar pe spate, continua in forma de „V”. Bretelele inguste, care intra in piele si se continua intr-o forma neadecvata pot afecta muschiul trapez, spun specialistii. In partea din spate, ele trebuie sa fie paralele si sa nu „tina”.

Sanii sunt sprijiniti, de fapt, de bretelele din fata si de bentita de sub ei. Din pacate, la femeile cu sanii mari, aceasta este adeseori prea larga.

Sani mari sau mici: lungimea bentitei de sub sani este optima, daca sub ea pot fi introduse doua degete, asezate unul peste altul (in fata, intre cupe, sau in spate, sub inchizatoare).

Un sutien bun are - in plus - partile laterale si partea din spate mai late si elastice si cu o margine care nu aluneca. Iar inchizatoarea trebuie sa aiba cel putin o gaica in plus, pentru ca sa nu zgarie, iar sutienul sa poata fi largit.

Nu sunt recomandate sutienele cu inchidere in fata, pentru ca la ele lungimea bentitei de sub sani nu poate sa varieze.

Pielea transpira usor sub sutien

Este un semn evident ca sutienul e confectionat dintr-un material nesanatos fiziologic. Pielea nu poate respira, se produc acumulari de caldura si de umezeala. Mai ales sub sani sau sub traversa dintre cupe pot aparea probleme ale pielii - bubulite insotite de mancarime sau iritatii insotite de roseata.

Solutia: un material placut pielii si permeabil la caldura si la aer si care sa stimuleze respiratia. Este vorba de materiale „climatizate”, precum microfibrele, ale caror pori extrem de fini permit iesirea la suprafata a umiditatii corpului si evaporarea ei.

Autor: RODICA DEMIAN. Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa