Top 3 uleiuri pentru gatit

 
Top 3 uleiuri pentru gatit
Toata lumea stie cat de sanatos este uleiul de masline extravirgin, insa nu e singurul cu multe beneficii asupra sanatatii.

Fiecare sortiment de ulei are calitati deosebite, dar si puncte de fum diferite. Ce inseamna asta? Ca nu toate pot fi folosite cand pregatesti mancaruri cu foc, dat fiind ca, de la o anumita temperatura, cele mai putin rezistente la caldura emana toxine care pot fi cancerigene.

Iar daca mare parte din gospodine folosesc ulei de floarea-soarelui la gatit de cand se stiu, e bine sa tineti cont ca nu-i o alegere inspirata pentru unele mancaruri. Chiar daca sunt mai costisitoare, alegeti una dintre variantele de mai jos, folositi cantitati moderate si incercati sa apelati cat mai rar la retetele care presupun prajire.


Uleiul de palmier este ideal pentru gatit

Uleiul de palmier nehidrogenat rezista chiar si la temperaturi de 230 de grade, asa ca-l puteti folosi cu incredere indiferent ce mancare preparati. Uleiul de palmier nu patrunde in alimente, nu creste nivelul de grasimi din sange si are un gust placut. Uleiul de palmier se gaseste in forma solida, asa ca, inainte sa va apucati de gatit, e bine sa-l tineti la temperatura camerei o jumatate de ora, pana cand devine lichid!


Uleiul de rapita este sanatos pentru gatit

Uleiul de rapita contine omega 3 si 6, vitamina E si alte grasimi mononesaturate care protejeaza inima. Are un punct de fum ridicat, in jur de 240 de grade (cand prajiti un aliment, temperatura nu este mai mare de 190 de grade), asa ca iata inca o varianta buna cand nu va puteti stapani pofta de cartofi prajiti! Nu uitati insa ca acest mod de preparare nu-i o varianta de dorit, indiferent de uleiul folosit!


Uleiul de cocos este bun pentru gatit

Varianta extravirgina nehidrogenata este usor asimilabila de sistemul digestiv, iar caloriile pot fi eliminate usor. Uleiul de cocos este recomandat de nutritionisti drept unul din cele mai bune uleiuri de gatit. La fel precum cel de palmier, devine solid la temperaturi mai mici de 25 de grade.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.mancare.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa