Arme impotriva mirosurilor neplacute

 
Arme impotriva mirosurilor neplacute
Trecatoare sau persistente, mirosurile corporale neplacute sunt incomode atat pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jur. Cum le venim de hac?

Dimineata, dupa ce faceti dus, treceti cu bila deodorantului pe axila si, gata, uitati de mirosul corporal. Asta, pana in momentul in care nimeriti intr-un autobuz arhiplin sau va duceti la sala de fitness.

Aburi de transpiratie, respiratie cu iz neplacut, miros de picioare. Nimeni nu vrea ca propriul lui corp sa emane mirosuri urate si nici sa suporte mirosurile dezagreabile ale altora. Doar ca mirosul corporal placut nu este o calitate cu care ne nastem, ci pe care o dobandim si o intretinem prin igiena. De unde provin mirosurile corporale neplacute si cum le putem veni de hac?


Respiratie proaspata


In majoritatea cazurilor, mirosul dezagreabil al gurii (halitoza) apare din lipsa igienei dentare. Sa nu va spalati zilnic pe dinti inseamna sa permiteti resturilor alimentare dintre dinti sa intre in putrefactie si bacteriilor sa se inmulteasca cu repeziciune si sa formeze placa dentara.

Rezultatul: o respiratie cu miros respingator. Halitoza poate aparea si daca se produce o cantitate insuficienta de saliva si gura devine uscata. Saliva are proprietati antiseptice si ajuta la curatarea cavitatii bucale.

Problema uscaciunii gurii poate fi urmarea unui tratament cu anumite medicamente (de exemplu: pentru depresie, hipertensiune, incontinenta urinara, alergii etc).

Alte cauze ale respiratiei cu miros suparator pot fi consumul de alimente ce contin sulf (ceapa, usturoi), fumatul, consumul de alcool, bolile gingivale, cariile. Halitoza ce persista in ciuda unei bune igiene bucale poate indica existenta unei boli: infectie respiratorie, sinuzita, bronsita, diabet, tulburari renale sau gastrointestinale.

Solutii:
  • Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi si folositi zilnic ata dentara!
  • Daca aveti gura uscata, beti mai multa apa, mestecati guma sau rontaiti alimente care stimuleaza salivatia (mere, telina)!
  • Dizolvati doua picaturi de ulei esential de menta sau de cimbru intr-un pahar cu apa calda si clatiti-va gura de mai multe ori pe zi!

Eliminati transpiratia

Transpiratia se produce permanent, dar, in anumite situatii, glandele sudoripare secreta o cantitate mai mare de sudoare. Va intrebati de ce mirosul neplacut se concentreaza in special in zona axilelor? Pentru ca aici (si in alte cateva locuri din corp) glandele sudoripare sunt apocrine si produc o sudoare mai vascoasa, ce tinde sa miroasa mai puternic in contact cu bacteriile de pe piele (sudoarea in sine nu are miros).

Solutii:
  • Faceti-va dus de cate ori este nevoie.
  • Schimbati zilnic hainele care intra in contact direct cu pielea (lenjerie intima, tricou, sosete, bluza etc.).
  • Purtati imbracaminte din tesaturi naturale (in, bumbac), care lasa aerul sa circule. Indiferent unde va aflati, nu aplicati niciodata un deodorant fara o minitoaleta prealabila, fiindca exista riscul ca mirosurile sa fie „fixate” si nu indepartate.
  • Epilati-va regulat axilele, caci pilozitatea intretine umiditatea si favorizeaza mirosurile jenante.

Combateti mirosul neplacut al picioarelor

Transpiratia excesiva, sosetele si pantofii din materiale sintetice, incaltamintea prea stramta sau o micoza pot sta la originea mirosului neplacut degajat de picioare. O problema suparatoare, dar nu imposibil de contracarat.

Solutii:
  • Spalati-va in fiecare zi pe picioare.
  • Inainte sa va incaltati, pudrati picioarele cu talc sau aplicati un antiperspirant (ca acela pe care il folositi pentru subrat).
  • Purtati sosete din bumbac sau din materiale speciale care sa absoarba umezeala si schimbati-le cand s-au umezit de transpiratie.
  • Daca metodele de mai sus nu functioneaza, adresati-va medicului - este posibil ca problema sa aiba la origine o micoza ori o infectie bacteriana, o anemie sau o tulburare tiroidiana, situatie in care este nevoie de tratament medicamentos.
Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.libertatea.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa