Cauze otita, simptomele si tratamentul otitei

 
Cauze otita, simptomele si tratamentul otitei
Pe canicula, ce poate fi mai placut decat sa va racoriti inotand in apa marii sau in piscina? Fiti totusi prudenti - imbaierea frecventa poate dauna urechilor sensibile.

Otita externa, mai frecvent intalnita vara, ii afecteaza in special pe cei care se imbaiaza des in mare sau piscina. Nu degeaba se numeste si „otita inotatorului”. Desi este o infectie usoara, uneori poate duce la complicatii, asa ca e bine sa nu neglijati masurile de preventie.


Cauze otita

Otita externa este cauzata de o infectie bacteriana ori fungica sau poate avea alte cauze locale: dermatita de contact, alergie etc. Caldura si umiditatea favorizeaza inmultirea bacteriilor. Drept urmare, cu cat petreceti mai mult timp in apa (in mare sau bazin), cu atat creste pericolul sa apara otita externa. Riscul e si mai mare daca apa este calda si nu prea curata (de exemplu, la stranduri).


Simptomele otitei

Ceea ce va va alerta va fi durerea, care in momentul in care trageti usor de pavilionul urechii devine si mai intensa. Adeseori, se accentueaza pe timpul noptii. Mestecatul alimentelor va creeaza disconfort, urechea se poate inrosi si apar secretii auriculare de culoare alba-galbuie. De regula, auzul nu este afectat. Daca resimtiti durere sau disconfort la nivelul urechii, nu puneti nimic in ureche, ci duceti-va neintarziat la medic!


Tratamentul otitei

Specialistul ORL va verifica integritatea timpanului si va face toaleta urechii externe. Daca timpanul nu este perforat, va va prescrie picaturi antiseptice, antibacteriene sau antifungice. Daca timpanul este perforat, nu veti folosi decat anumite picaturi, ce contin antibiotice care nu sunt ototoxice (de exemplu, cu ciprofloxacina).

Medicul va poate recomanda un antibiotic si un antiinflamator si pe cale orala, pentru tratarea infectiei si a durerii. De folos in calmarea durerii si reducerea inflamatiei sunt compresele calde cu rivanol aplicate pe urechea dureroasa.


Cum te feresti de otita inotatorului

  • Dupa dus sau imbaiere in mare ori in piscina, eliberati apa din urechi aplecandu-va capul intr-o parte, apoi in cealalta. Stergeti-va bine urechile cu o batista de bumbac ori cu un servetel de hartie.
  • Nu folositi prea des betisoarele igienice, care indeparteaza o cantitate prea mare de cerumen. Acesta va protejeaza de agresorii din exterior (bacterii, ciuperci etc).
  • Nu va scaldati in apa daca nu este foarte curata.
  • Nu va scobiti in ureche cu unghia sau cu obiecte ascutite, ca sa nu raniti pielea delicata din interiorul urechii.
  • Inainte si dupa baia in mare sau in piscina, puteti picura in ureche cateva picaturi de alcool boricat 2%.
Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.st.alexius.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa