Mituri despre bolile cu transmitere sexuala

 
Mituri despre bolile cu transmitere sexuala
Toata lumea a auzit ca exista boli cu transmitere sexuala, putini stiu prin ce se expun pericolului, de unde si o multitudine de mituri despre ele. Iata cateva dintre acestea!


Te poti infecta cu HIV printr-un simplu sarut.

NU-I CHIAR ASA. Ce-i drept, saliva celui infectat contine HIV, dar intr-o cantitate foarte mica, insuficienta pentru transmiterea infectiei. Doar atunci cand ambii parteneri au mari rani deschise in cavitatea bucala sau gingii sangerande sarutul prezinta risc de transmitere a virusului.


Poti contracta o boala cu transmitere sexuala de pe capacul WC-ului.

FALS. Prin simplul fapt ca te asezi pe capacul WC-ului nu te poti molipsi de o boala venerica. Nu inseamna insa ca esti in afara oricarui pericol. Pe suprafata acestuia, precum si in apa din vasul pe care il acopera pot exista numerosi agenti patogeni. Fa in asa fel incat sa nu te atinga stropii din aceasta, chiar daca nu exista riscul temutei molipsiri!


Daca folosesti doua prezervative, unul peste celalalt, cresti gradul de protectie.

FALS. Un asemenea procedeu creste forta de frecare si, in acest fel, probabilitatea ca ele sa se rupa. Prezervativele protejeaza doar daca sunt folosite corect. Exact asa cum este indicat in instructiuni.


N-ai de ce sa-ti faci griji atat timp cat nu ai niciun simptom.

FALS. Multe dintre bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice (nu prezinta simptome), in cazul altora acestea apar dupa o perioada, mai lunga sau mai scurta, de la infectare. Asadar, foloseste prezervativul si, din cand in cand, fa-ti analizele medicale!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: polimed.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa