Intrebari si raspunsuri despre bolile cu transmitere sexuala

 
Intrebari si raspunsuri despre bolile cu transmitere sexuala
Nu-i asa ca sunt intrebari pe care ati vrea sa le adresati medicului, dar nu o faceti din jena sau de teama? Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, va ofera toate raspunsurile pe care le cautati.


Ce analize trebuie sa faca o femeie ca sa fie sigura ca nu are o infectie cu transmitere sexuala? Dar un barbat?

Este vorba despre HIV, VDRL (sifilis), hepatita B, chlamydia, herpes, HPV, urocultura, secretii vaginale (frotiu+culturi). La barbati, se fac aceleasi analize de sange, iar in loc de secretie vaginala, se recolteaza secretie uretrala.


Sexul in timpul ciclului menstrual creste riscul de infectii? Ar trebui evitat?

Da, sexul in timpul ciclului creste riscul de infectii, pentru ca acesta este cel mai riscant mod de a transmite boala. Urmeaza secretiile genitale si saliva. De aceea, este indicat sa se evite.


Cum se face corect igiena intima? Spalaturile vaginale interne sunt necesare?

Spalaturile vaginale sunt interzise. Ele sunt permise numai si numai in cazul unor patologii si doar la recomandarea medicului. Igiena in zona genitala se face doar la exterior, cu servetele/sapun, unele speciale pentru zona intima, care se sterge intotdeauna in directia dinspre vagin spre anus si in niciun caz invers.


Bolile cu transmitere sexuala precum HPV, gonoreea etc. se pot transmite si altfel decat pe cale sexuala (daca te pricopsesti cu boala, asta inseamna neaparat ca partenerul nu a fost fidel)?

Bolile cu transmitere sexuala se pot transmite, in general, prin sange si prin secretii (saliva, secretii genitale etc). La orice contact (de sange si secretii) intre doi oameni, se pot transmite bolile respective. Daca se ia o asemenea boala, asta nu inseamna neaparat ca partenerul nu a fost fidel, pentru ca in primul rand nu se transmit doar pe cale sexuala, iar in al doilea, se transmit, de obicei, cand avem sistemul imunitar slabit. Asta inseamna ca este posibil ca unul din parteneri sa aiba boala cu mult timp inainte de a fi impreuna cu actualul, care a luat-o abia dupa cateva luni sau cativa ani, pentru ca pana atunci a avut un sistem imunitar bun.


La ce probleme poate duce sexul oral/anal?

Bolile cu transmitere sexuala se transmit prin sange si prin secretii. Cel mai periculos mod de transmitere este prin sange. Daca exista contact sange cu sange, probabilitatea de transmitere a bolilor este aproape suta la suta. De aceea, din cauza ca la sexul anal apar eruptii cu mici sangerari, probabilitatea de transmitere BTS este mare. Este bine de evitat si sexul oral, din pricina posibilitatii transmiterii prin schimbul de saliva/secretie.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.realitatea.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa