O conditie a sanatatii: locul in care traim

 
O conditie a sanatatii: locul in care traim
Muntii salbatici ai Armeniei, vaile inundate in verdeata ale Ecuatorului, podisurile din Himalaya, insula Okinawa: in toate aceste locuri majoritatea oamenilor sunt centenari. Cum se explica acest miracol? Toate aceste paradisuri terestre au caracteristici comune: natura virgina, aer curat, apa proaspata, ritm de viata relaxat, comunitati omenesti sudate. In materie de longevitate, mediul in care traim joaca un rol primordial.

Stiinta si tehnologia ne-au adus o multime de comoditati, ne-au imbunatatit igiena si ingrijirile medicale, crescand durata de viata medie a planetei. Din nefericire, aceasta calitate de viata superioara e acompaniata de poluare si de subproduse toxice rezultate din industrializare, probleme care afecteaza marea majoritate a populatiei lumii.

Un mediu natural curat este esential pentru sanatate. Cel in care traim majoritatea europenilor este cancerigen si luptam tot mai mult cu el. Si nu doar noi! De la inceputul industrializarii, sute de mii de specii de animale si plante au disparut de pe planeta din cauza activitatii omenesti. Daca nu vom lua masuri, ne indreptam si noi, oamenii, pe acelasi drum.

Armonia cu mediul inconjurator priveste si sfere mai subtile. De multa vreme, in China, medicii si vindecatorii populari sunt constienti de existenta retelelor energetice prezente la suprafata planetei noastre. Desi invizibile, ele exercita o influenta considerabila asupra sanatatii noastre, asupra starii noastre de spirit si a succesului. Exista chiar si o stiinta chineza a mediului inconjurator, numita Feng Shui (vant si apa). La fel ca si acupunctura, care restabileste circulatia energetica din meridianele corpului, Feng Shui permite armonizarea mediului in care traim si muncim, cu meridianele pamantului, favorizand astfel circulatia lui chi (energia vitala).

Mediul in care traim include si comunitatea umana, aceea din familie si de la locul de munca si care ne influenteaza si ea durata vietii. Comunitatea in care traim poate fi benefica pentru noi, dar si stresanta, ba chiar ostila, uneori. Daca vreti sa traiti mai mult, inconjurati-va de oameni care va sustin si va sunt pozitivi.

Nu in cele din urma, influentele cosmice, manifestate prin anotimpuri si factorii atmosferici, au si ele un impact profund asupra sanatatii. De exemplu, virusii si depresiile sunt mai frecvente iarna, iar astmul si problemele pulmonare, toamna. Daca intelegeti ritmurile naturii si felul in care va influenteaza sanatatea, va veti putea adapta mai usor la schimbarile exterioare si veti putea preveni bolile. Iata ce inseamna sa fii in armonie cu mediul in care traiesti.


Sfaturi de viata lunga


Locul de munca e toxic?

Pentru a evita variatiile de temperatura si a conserva energia, numeroase cladiri moderne sunt inchise ermetic. Asta provoaca celor ce traiesc in ele o serie de simptome cunoscute sub numele de „sindromul cladirilor bolnave”. Emanatiile care provin din mochete, din lacurile cu care a fost vopsit mobilierul, din produsele de intretinere, de curatenie, din insecticide si imprimante si din alte surse afecteaza sistemul imunitar, ii slabesc si antreneaza o imbatranire mai rapida. Aerisiti odaia in care traiti sau biroul in care lucrati, deschizand larg ferestrele, dimineata devreme si seara tarziu, atunci cand aerul este mai putin poluat.

Pesticidele - ucigasi pentru celule

Insecticidele continute in aerosolii utilizati pentru omorarea gandacilor si a furnicilor contin substante chimice nocive, care va ameninta viata. Copiii care traiesc in spatii unde pesticidele sunt utilizate frecvent prezinta un risc de leucemie crescut. Preferati produsele bio, preparate in casa, din otet, sare, alcool etc.

Verificati concentratia de radon!

Radonul este un gaz radioactiv. Afara, el exista de obicei in concentratii prea slabe, ca sa fie periculoase pentru sanatate. Dar in interiorul cladirilor, poate sa atinga cote cancerigene. Prezenta lui variaza in functie de regiuni si este accentuata mai ales in zonele bogate in uraniu. Se estimeaza ca produce in fiecare an mii de cazuri de cancere de plamani. Pentru a descoperi daca la domiciliul dvs. exista o concentratie ridicata de radon, solicitati analiza unui laborator de chimie. Iar pentru a minimaliza expunerea la acest gaz periculos, respectati urmatoarele reguli: astupati toate fisurile din podeaua pivnitei; nu dormiti si nu locuiti vreme indelungata in incaperi aflate la subsol si aerisiti bine casa si locul de munca.

Nu alergati pe strazile intens circulate!

Alergatul este o forma ideala de exercitiu cardiovascular si le e de mare folos mai ales oamenilor care petrec multe ore la birou. Totusi, cei ce alearga in zone urbane poluate respira mai multe toxine decat cei care nu alearga si risca sa se confrunte cu probleme pulmonare. Pentru a respira un aer mai putin poluat, alergati dis-de-dimineata, inainte de pornirea masinilor pe strazi sau si mai bine, alergati acasa, pe un covor rulant.

Atentie la poluarea electromagnetica!

Sistemul bioelectric al corpului, la fel ca si cel al pamantului, are un ritm de pulsatie natural. Si unul si celalalt poseda un camp electromagnetic de 7,8 herti. Din pacate, in majoritatea tarilor europene, sistemul electric al cladirilor produce un camp de aproximativ 50 herti (in America e de 60). Cum majoritatea functiilor organismului sunt regularizate de campul electromagnetic, disparitatea dintre frecventa corpului nostru si aceea a mediului imediat in care traim provoaca tulburari si dezechilibre. De exemplu, copiii care traiesc in apropierea liniilor de inalta tensiune prezinta riscul de a se imbolnavi de cancer, de doua ori mai mult decat ceilalti copii. Pentru a minimaliza efectele negative, tineti-va la distanta de sursele de camp electromagnetic. Puneti televizorul, cuptorul cu microunde, frigiderul, aparatele de incalzit electrice, tuburile de neon si reostatele la o distanta de minimum 1,20-1,80 metri.

Spalati bine fructele si legumele!

De cate ori puteti, cumparati alimente biologice, ca sa fiti siguri ca nu contin pesticide sau substante chimice. Daca nu puteti, atunci spalati si frecati bine legumele si fructele. Utilizati apa calda sarata sau puneti putin sampon in apa calda. Inmuiati legumele si fructele fragile, care nu pot fi frecate, in aceasta solutie, apoi clatiti-le indelung. Acest procedeu va permite inlaturarea pesticidelor si fungicidelor, a cerii cu care sunt unse fructele. Din pacate, aceste precautii nu vor putea inlatura si produsele chimice absorbite deja de plante din sol, in timpul perioadei de crestere. Pentru a manca cat mai sanatos posibil, consumati doar produse bio.

Evitati plasticul!

Plasticul, usor, durabil si practic, e prezent peste tot, in lumea noastra moderna. Totusi, majoritatea obiectelor din plastic emit clorura de vinil si alte gaze periculoase care pot duce la cancer, la defecte congenitale si boli de plamani si ficat. Plasticul imita, de asemenea si estrogenul din corp, provocand dezechilibre hormonale. In afara de plasticul vizibil, care intra in componenta calculatoarelor, telefoanelor, rasnitelor electrice, a sticlelor de apa, plasticul se ascunde si unde nu te astepti: in produse cosmetice, tesaturi care imbraca mobilele, mochete, guma de mestecat, servetele, hartie de toaleta, saltele, imbracaminte din poliesteri. Protejati-va sanatatea utilizand cat mai putin plastic cu putinta: preferati apa vanduta la sticle, jucariile din lemn, produsele de cosmetica naturale, vesmintele din in, lana sau matase.

Evitati contactul toxinelor cu pielea!

Vesmintele din fibre sintetice sau spalate cu produse toxice sunt periculoase pentru sanatate. Vopselele care contin benzidina, care este usor absorbita de piele, sunt atat de cancerigene, incat au fost interzise in anumite tari occidentale. La fel, vesmintele din bumbac nesifonabil sunt tratate cu rasina de formaldehida, a caror emanatii risca sa produca alergii, astm, tuse, dureri de cap, insomnii, oboseala si eruptii cutanate. Cand ne spalam hainele cu detergenti pe baza de clor, inhalarea lui poate irita si vatama caile respiratorii superioare si plamanii. Cumparati vesminte din bumbac natural, vopsite cu culori netoxice, puneti bicarbonat de sodiu in apa de spalat si albiti rufele cu lamaie sau borax.

Pericolul ascuns in cosmetice

Paradoxal, produsele cosmetice, pe care le utilizam ca sa aratam bine, sunt periculoase pentru sanatate. Industria cosmeticelor este principalul utilizator de produse chimice nocive, a caror verificare este practic inexistenta. De pilda, rimelul contine formaldehida, rujul de buze - rasini plastice, fardurile de pleoape - pulberi magnetice, foridul de ten - solventi chimici. Toate aceste substante pot fi cancerigene. Preferati cosmeticele bio, preparate pe baza de argile colorate, de uleiuri vegetale si alti compusi naturali.

Autor: Rodica Demian. Bibliografie: As verde, nr. 81, martie 2011. Foto: www.vistawallpapers.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa