Terapia cu apa Kneipp

 
Terapia cu apa Kneipp
Preotul german Sebastian Kneipp (1821-1897) este printre primii „doctori ai apei”. A devenit cunoscut pentru curele sale, impartasind teoria ca apa este esentiala pentru a reda corpului capacitatea de a se vindeca singur.

Hidroterapia este aplicata cu succes de sute de ani pentru vindecarea multor boli, chiar si a celor de natura infectioasa. Iata cateva dintre afectiunile pe care Sebastian Kneipp le-a vindecat prin tratamente cu apa alternativ rece si calda, baile sale fiind mai actuale ca oricand.


Terapie cu apa pentru circulatie deficitara

  • Daca aveti picioarele reci, aplicati stimuli reci, dar abia dupa ce le incalziti. Procedura nu trebuie sa dureze mai mult de cateva minute. Bagati cate un picior pana la genunchi in apa rece, apoi ridicati si scufundati-l pe celalalt. Stergeti picioarele, puneti sosete apoi faceti cateva miscari sau activitatile voastre obisnuite.
  • O alta metoda este de a pasi prin roua rece cateva minute, ridicand picioarele cat mai sus, ca aerul si apa sa alterneze in jurul piciorului. Corpul incepe sa lucreze si incalzeste picioarele, inlesnind circulatia.

Terapie cu apa pentru raceli frecvente

In cartea „Cura de apa”, Kneipp compara o mama care isi infofoleste copilul cu una care il lasa cateva minute descult prin zapada pe un ger cumplit. Care procedeaza corect? Teoria lui, demonstrata prin rezultate practice, arata ca procesul de calire are loc in urma tratamentului rece.

Kneipp si-a tratat multi pacienti cu dusuri reci: la genunchi, coapse, brate etc. In timp ce apa fierbinte slabeste organismul, impachetarile si dusurile reci stimuleaza corpul sa devina activ, il improspateaza si il intaresc in fata racelilor si infectiilor.


Terapie cu apa pentru dureri de spate

  • Dusurile alternative rece-cald stimuleaza circulatia sangvina si trezesc toate simturile. Lasati apa fierbinte sa curga pe corp, apoi treceti un jet rece pe portiunea lombara a coloanei. Muschii din zona se vor relaxa. Daca aplicati frecvent acest procedeu, muschii se vor intari si vor sustine mai cu forta coloana, contribuind la imbunatatirea sanatatii in ansamblu.
  • Circulatia poate fi activata, de asemenea, prin stropirea genunchilor cu apa rece (nu inainte de a incalzi picioarele printr-o baie calda sau cateva exercitii). Repetati zilnic si extindeti pe tot piciorul, pentru a simti efectele.

Terapie cu apa pentru infectii respiratorii, bronsite, otite, dureri de cap

„Imi aduc bine aminte de o mama al carei copil era mereu bolnav de otita. In ciuda antibioticelor, inflamatia nu putea fi redusa”, spune Kneipp. Remediul in acest caz a fost o baie fierbinte a picioarelor de doua ori pe zi. „Inflamatia a disparut dupa doar cateva zile, timpanul s-a inchis si copilul s-a linistit”, mai spune el.

Umpleti un lighean cu apa la temperatura corpului si bagati picioarele, apoi completati cu apa fierbinte pana la 40 de grade si picioarele se inrosesc. Astfel, este atras sangele din cap catre talpi si intervine senzatia de relaxare prin faptul ca organele interne nu mai duc povara supraacumularii de sange.


Terapie cu apa pentru insomnie

  • Daca aveti probleme cu somnul, incalziti picioarele, apoi stropiti genunchii cu apa rece, stergeti de apa, puneti sosete si bagati-va in pat. Dupa o vreme, scoateti sosetele daca va impiedica sa va odihniti.
  • O alta metoda este infasurarea cu un cearsaf de bumbac umed. Puneti deasupra o patura groasa si ramaneti astfel pana ce dispare senzatia de rece si intreg corpul se detensioneaza. Aceasta compresa are rol in activarea circulatiei, descongestionarea organelor interne si inducerea somnului.

Terapie cu apa pentru probleme gastrointestinale

Kneipp spune ca avem tendinta sa bem mai multa apa decat e nevoie, iar asta perturba sucurile gastrice care sunt secretate la prima ora a diminetii. Prin urmare, in loc sa ne fie foame la micul dejun, amanam masa pentru mai tarziu din cauza ca nu bem apa cand trebuie. In schimb, folosita cum se cuvine, apa se dovedeste a fi un terapeut redutabil.

Regula este sa bei doar cand ti-e sete, cel putin 1,5 litri de apa minerala zilnic, cu o concentratie de minerale in functie de nevoile organismului. Sunt anumite tipuri de apa mai sarace in minerale, indicate pentru preventia pietrelor la rinichi, hipertensiune sau disfunctii digestive.

Autor: Lidia Nastase. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.andreearaicu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa