Cat de gros ar trebui sa ma imbrac iarna?

 
Cat de gros ar trebui sa ma imbrac iarna?
V-au calit ai vostri in copilarie? Sau ati crescut in sapte straturi de haine? Aflati cat de gros ar trebui sa va imbracati incepand cu iarna asta!

In fiecare iarna, aceeasi problema: cat de gros trebuie sa va imbracati. Pana la varsta asta, v-ati facut o idee, dar parca iarna tot reuseste sa va ia prin surprindere cu cateva zile de temperaturi extreme.

Trebuie sa stiti despre voi ca sunteti fiinte homeoterme, adica sunteti dotati cu sisteme ce permit mentinerea mediului intern la nivel constant atunci cand temperatura externa prezinta variatii.

Astfel, la temperaturi scazute, creste viteza de producere a caldurii (termogeneza) si scade pierderea acesteia. Avand in vedere aceste lucruri, iata ce aveti de facut:
  • Purtati mai multe straturi de haine de grosime progresiva, incepand de la piele, care pot fi date jos in functie de temperatura ambientala.
  • Alegeti haine din fibre naturale sau mixte, care lasa pielea sa respire si impiedica mentinerea transpiratiei, fiindca aceasta prezinta risc de imbolnavire la contactul cu aerul rece.
  • Imbracati-va in functie de toleranta la frig pe care v-o cunoasteti!
Cuprins articol:


Ce riscati cand exagerati

Ca o concluzie, v-ati imbracat adecvat atunci cand ati avut senzatia de confort termic, pentru ca orice conditii extreme de macro- si microclimat supun organismul unui stres al functiei de termoreglare.

Astfel, prin infofolire, temperatura organismului creste, se intensifica transpiratia si va puteti pricopsi cu:
  • deshidratare (crampe musculare, senzatie de epuizare);
  • modificari ale tensiunii arteriale, accelerarea frecventei cardiace si respiratorii din cauza cresterii lumenului (spatiul interior al vaselor de sange) si a cantitatii de sange;
  • acutizarea a diverse afectiuni cronice ce implica organe cu rol de termoreglare (cardiace, ale aparatului respirator, hepatice).


Cat de expusi sunteti

Frigul nu afecteaza pe toata lumea la fel, ci exista o serie de factori care ne fac mai rezistenti sau vulnerabili la actiunea temperaturilor scazute:
  1. Varsta: nou-nascutii (din cauza imaturitatii sistemului nervos) si batranii (din pricina uzurii, dar si a unor boli cronice-cardiovasculare, respiratorii) sufera de o mare labilitate termica.
  2. Hormonii tiroidieni: au efect calorigen, prin cresterea metabolismului energetic si a temperaturii bazale. In general, cei afectati de hipotiroidism nu suporta bine caldura, iar persoanele cu hipertiroidie nu se impaca deloc cu frigul.
  3. Grosimea tesutului subcutanat: este un strat izolator; persoanele obeze suporta temperaturile scazute mai bine decat cele slabe.
  4. Efortul fizic: este un lucru pe care l-ati experimentat de multe ori: cu cat va miscati mai mult, cu atat sunt sanse mai mici sa va inghete picioarele. Consumul abuziv de alcool: este doar o senzatie de moment ca alcoolul incalzeste; de fapt, pe termen lung, deshidrateaza organismul si scade toleranta la frig.
  5. Microclimatul artificial (spatiile inchise, neaerisite, cu iluminare artificiala) contribuie la scaderea rezistentei la temperaturi joase. De asemenea, trebuie sa stiti ca frigul afecteaza bolnavii cu afectiuni cardiovasculare (tensiune arteriala oscilanta, criza de angina pectorala, palpitatii), diabet, leziuni neurologice ale zonelor cerebrale responsabile cu mentinerea temperaturii corporale si, de asemenea, favorizeaza accentuarea bolilor respiratorii (astm, bronsite cronice).


Stiati?

Cand este frig, temperatura pielii la extremitati poate sa scada chiar pana la punctul de inghet, fara ca temperatura centrala (masurata rectal) sa varieze semnificativ.


Caseta specialistului

Procesul de calire incepe din prima luna dupa nastere. Copiii trebuie sa fie expusi progresiv la aer curat, feriti de curenti de aer, exces de umiditate, sa poarte protectie termica corespunzatoare mediului extern si sa li se asigure conditii de microclimat optim in camera.

Calirea continua si se consolideaza pe tot parcursul vietii prin adoptarea unui stil de viata sanatos (sport in aer liber, alimentatie corecta, folosirea rationala a sistemelor de incalzire).

In timp, prin procesul de aclimatizare continua, se produce o perfectionare a mecanismelor de termoreglare. Frigul si imbracamintea prea subtire pot sa reduca apararea naturala a organismului si sa agraveze durerea artrozica.


Bibliografie si credite

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr 12 (70), 2013. Autori: Georgiana Idriceanu; Dr. Rodica Niculae, medic primar medicina de familie, Centrul Medical Medsana. Foto: tswails.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa