Cum si cat sa mancam din dulceturi, compoturi si fructe deshidratate?

 
Cum si cat sa mancam din dulceturi, compoturi si fructe deshidratate?
Pe vreme rece, savuram cu nesat dulceturi, compoturi si fructe deshidratate - dulciuri facute inca de toamna parca special pentru a fi degustate la gura sobei. Dar, de dragul sanatatii si al siluetei, e musai sa stim cum si cat sa mancam.

Nutritionistii sunt rezervati cand vine vorba de aceste rasfaturi dulci, din cauza aportului caloric generos si al continutului de zahar care le situeaza printre alimentele cu indice glicemic ridicat. Dar, pentru ca sunt foarte gustoase si nu le rezistam, sa vedem cum le introducem, cu efecte cat mai putin nocive, in meniu.


Cuprins articol:


Magiun, gem sau dulceata?

Toate trei sunt obtinute prin preparare termica indelungata, iar majoritatea enzimelor si vitaminelor continute de fructe se pierd. Vom face diferenta prin prisma aportului de zahar: marmelada si gemul contin mai putin, iar la dulceata, pentru a pastra intacta forma fructelor, se pune zahar mai mult.

Savurati-le strict ocazional pe paine proaspata sau prajita, din faina integrala, cu o cana de ceai alaturi, in loc de mic dejun sau cina. Zilnic, puteti face ca pe vremuri la casele boieresti: o lingurita, doua cu dulceata sau gem, insotite de un pahar mare cu apa plata.

Va recomandam sa cititi si: Cupluri periculoase la tine in farfurie


Compotul, racoare inselatoare

Este foarte racoritor, insa continutul mare de zahar ii tradeaza potentialul energetic marit (calorii multe). Nu consumati mai mult de o cana de compot pe zi si preferati-l pe cel natural, facut in casa, cu aport redus de zahar si fara conservanti!


Fructele uscate, doar o gustarica

Contin de doua ori mai multe calorii decat fructele in stare proaspata, asa ca nu va lasati prea des ademeniti de gustul dulce si bun! Nu contin zahar adaugat; in schimb, au multe fibre, fier si potasiu, asa ca preferati-le unei prajituri, dar nu consumati mai mult de 50 g (o ceasca) o data.


Faceti-le mai sanatoase!

Cand va apucati de facut provizii pentru iarna, luati aminte la urmatoarele sfaturi:
  • Gemurile si compoturile din fructe dulci, cum sunt prunele, ies foarte gustoase si daca le faceti fara pic de zahar, numai ca trebuie fierte mai mult. Daca le preferati foarte dulci, folositi un indulcitor natural, precum stevia. Astfel, pot fi consumate si de persoanele cu diabet.
  • Gemul nu se mai prinde de cratita daca il fierbeti in cuptor, la foc mic.
  • Produsele preparate la maximum 70 de grade, fara adaos de zahar si conservanti, pastreaza vitaminele si mineralele din fructe.

Bibliografie si credite

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013. Autor: Alina Grozea. Foto: www.telegraph.co.uk


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa