Cupluri periculoase la tine in farfurie

 
Cupluri periculoase la tine in farfurie

Cine n-a mancat in viata lui paine cu unt si dulceata ori cartofi prajiti cu oua ochiuri si un pic de telemea rasa deasupra? Cui nu-i plac aceste delicii lipsite de pretentii, dar care aduc mari satisfactii culinare?

Sa mananci alimentul potrivit la momentul oportun este doar o victorie marunta in adevaratul razboi pe care trebuie sa-l duci in viata pentru o dieta sanatoasa. Daca, in plus, il savurezi intr-o combinatie fericita, care nu aduce nici plus de calorii, nici nu-ti pune pe butuci digestia pentru cateva ore, poti spune ca ai mai castigat o batalie. Una foarte importanta si necesara pentru sanatatea si greutatea ta.

In concluzie, nu este important sa elimini din dieta tot ce este plin de conservanti, coloranti si indulcitori, ci si sa asociezi corect alimentele si sa eviti cele mai nesanatoase combinatii. Iata doar cateva dintre ele:


Cuprins articol


Paine cu gem

Este o adevarata bomba calorica, menita sa saboteze greutatea oricui. De regula, se consuma la micul dejun, o masa foarte importanta. Abunda in zahar si carbohidrati, iar faptul ca nu aduce un plus de proteine si grasimi benefice la prima masa a zilei te va face mult mai vulnerabil in fata foamei aparute mai tarziu si a diverselor pofte culinare.

Inlocuieste cu: paine integrala pentru un aport substantial de fibre si unt de arahide pentru plusul de proteine si grasimi de care ai nevoie. Doua felii sunt de ajuns.

Sfat: alege untul de arahide! Acesta se gaseste nu doar in America, ci si in orice hipermarket din Romania (11 lei/250 g).


Cereale cu lapte

Desi este una dintre cele mai recomandate combinatii pentru un mic dejun sanatos, aceasta aduce, pe langa multe beneficii, cateva efecte neplacute. Unul dintre ele este ca provoaca neplaceri intestinale din cauza continutului mare de carbohidrati si a faptului ca aceste alimente se digera diferit.

Sfat: pentru evitarea problemelor digestive, combina cerealele cu doua linguri cu iaurt grecesc si cateva nuci sau migdale.


Salate proaspete cu sosuri fara grasimi

Iata o combinatie recomandata de nutritionisti! Totusi, anumite vitamine au nevoie de un plus de grasimi pentru a fi absorbite de organism; altfel, ele risca sa fie eliminate inainte de a apuca sa-si faca treaba. Este vorba de vitaminele K si A, care se gasesc din belsug in frunzele de salata de orice tip.

Inlocuieste: nu vrei un sos gras de maioneza, dar nicio salata fara gust? Vrei ca toti nutrientii din frunzele verzi sa fie folositi la maximum de organism? Atunci e cazul sa faci o vinegreta delicioasa din ulei de masline, sare si zeama de lamaie pe care s-o adaugi din belsug in salate.


Friptura cu sos si piure de cartofi

Este una dintre cele mai banale si intalnite combinatii de pe mesele romanului obisnuit. Carnea (de porc, vita sau pui) la cuptor, cu sos de rosii sau vin este o sursa importanta de proteine si grasimi. Piureul de cartofi are intotdeauna un adaos important de unt si lapte, astfel ca intreaga masa va fi foarte bogata in grasimi saturate.

Inlocuieste cu: friptura de curcan sau pui la tava cu piure de broccoli, conopida sau spanac, in care nu ai adaugat unt sau lapte, ci doar ulei de masline si putin usturoi pisat.


Vin la desert

Gastronomia anumitor popoare ne indeamna ca, alaturi de o felie de tort, o briosa sau o prajitura cremoasa, sa bem un pahar cu vin dulce. Alcoolul duce la cresterea nivelului de insulina, care, la randul ei, transforma in grasimi zaharurile din desert. Pe termen lung, acest lucru determina cresterea in greutate.

Sfat: vinul este intotdeauna binevenit in timpul mesei, nu dupa ce ai mancat. Alege unul sec si consuma-l alaturi de meniuri care contin mai multe legume sau proteine de origine animala.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa