Cum incep meditatia si care sunt avantajele ei?

 
Cum incep meditatia si care sunt avantajele ei?
Intr-o lume nebuna si agitata, avem din ce in ce mai multa nevoie de meditatie pentru a ramane, culmea, ancorati in realitate! Meditatia nu mai e demult o tehnica spirituala rezervata celor initiati si foarte spirituali, ci devine o practica folositoare celor mai multi dintre noi, preocupati de atingerea unui echilibru fizic si psihic.

Marele ganditor Osho spunea ca meditatia este o stare de luciditate, nu o stare mentala. Mintea genereaza confuzie, nu este niciodata lucida. Gandurile creeaza in jurul nostru o ceata, uneori foarte subtila, iar claritatea dispare. Principalul scop al meditatiei este de a opri gandurile sau, macar, de a le putea controla.


Avantajele meditatiei

Meditatia este o metoda simpla de relaxare ce nu implica niciun cost, efort, energie, decat putin timp cu tine. Beneficiile meditatiei, daca ajungeti sa o practicati regulat, sunt enorme, pornind de la eliminarea stresului, o mai buna cunoastere si apreciere de sine, un somn mai profund.

Unii cercetatori sunt de parere chiar ca meditatia ar putea fi utila in tratarea unor afectiuni medicale precum: depresia si anxietatea, cancerul, tulburarile de alimentatie, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, insomnia, alergiile etc.

Dalai Lama spunea ca o retragere in meditatie e cel mai important lucru din aceasta existenta. Orice om ar trebui sa o incerce. Meditatia este o excelenta metoda de relaxare si eliminare a stresului prin care lasam deoparte agitatia mintii si patrundem in lumea pacii si luminii interioare.


Cum incep meditatia?

Daca vreti sa meditati, dar nu stiti cum, interesati-va in grupul vostru de prieteni. Poate exista cineva care practica meditatia si va poate ajuta cu sfaturi. Intrati pe internet unde exista o serie de meditatii audio inregistrate pe care le puteti realiza si voi.

Cautati carti legate de acest subiect si veti descoperi singuri calea. La inceput veti medita cateva minute din cand in cand, apoi, pe masura ce veti descoperi efectele benefice ale meditatiei va veti dori s-o practicati zilnic si, cu timpul, veti putea avea acces la starile acelea de gratie (liniste si tacere) fara sa le planificati.

„Intre voi si acest spatiu numit tacere, seninatate, liniste, pace, se naste un fel de iubire. Iar legatura dintre voi devine din ce in ce mai puternica. In final, ea devine suprema, iar starea de meditatie nu mai dispare niciodata”, spunea Osho.

Foto: www.thoughtpursuits.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa