Sinuzita. Cum pot fi prevenite crizele?

 
Sinuzita. Cum pot fi prevenite crizele?
Racelile se transforma adeseori in sinuzita. Dureri de cap, febra, nasul care curge. Dar nu exista fatalitate. Sinuzita poate fi evitata!

Capul strans, parca, intr-o menghina, creierul lichefiat, ochii inrositi, nasul infundat. Este suficient sa fi facut o sinuzita o singura data in viata pentru a-i recunoaste simptomele.

In anumite cazuri, cand sunt afectate mai multe sinusuri, sinuzita poate fi insotita de semne precum durerile de dinti.

Cauzele? Dispunem de cavitati osoase deasupra ochilor (sinusuri frontale), sub ochi (sinusuri maxilare), intre ochi (sinusuri etmoide), deasupra foselor nazale (sfenoide).

Rolul lor n-a fost complet elucidat, dar un lucru e sigur: cand mucoasa care le „tapeteaza” este inflamata (sinuzita inflamatorie) sau infectata (sinuzita purulenta) suntem repede „terminati”.






Impiedicati cronicizarea!

Principala cauza o reprezinta rinitele infectioase sau alergice prost tratate. Dar exista si alte cauze: genetice, malformative etc. Sau accidentale, cand un implant dentar perforeaza un sinus!

In general, sinuzita se vindeca spontan, in circa zece zile. Cu sau fara antibiotice. Dar la anumite persoane, crizele se repeta si maladia devine cronica. O fatalitate? Nu. Cu cat se actioneaza mai rapid, cu-atat mai sigur pot fi prevenite aceste crize!


Evitati racelile!

Raceala fiind principala cauza a sinuzitelor, prevenirea ei este cel mai bun mijloc de evitare a unei crize de sinuzita.

Pentru rinitele alergice, tratarea alergiei reduce considerabil frecventa crizelor. Pentru rinitele infectioase exista numeroase suplimente alimentare, care ajuta la reglarea imunitatii, in special tabletele pe baza de echinaceea.






Specialistii recomanda o lingura de miere in fiecare dimineata, mierea fiind, practic, un medicament impotriva infectiilor. Se pot face, de asemenea cure cu propolis, laptisor de matca sau cu vitamina A in doze reduse.


Faceti aerosoli!

Exista aerosoli si aerosoli. Singurii care si-au demonstrat eficienta sunt „aerosolii sonici”. Este vorba despre un dispozitiv care functioneaza cu aer comprimat: aparatul emite vibratii, astfel ca vaporii reusesc sa patrunda in cavitatea sinusala.

In mod traditional, aerosolii contin un medicament fluidizant, un corticoid, pentru a diminua edemul si, adeseori, un antibiotic. In ceea ce priveste inhalatiile obisnuite, se pare ca nu sunt prea eficiente. Se fac, de fapt, pentru vindecarea unui guturai, dar cand sinuzita este deja instalata, nu au niciun efect.






Incercati uleiurile esentiale!

Eucaliptul diminueaza vascozitatea secretiilor, uleiul fiind utilizat in numeroase medicamente, datorita proprietatilor sale fluidizante.

Menta (izma de leac) ajuta la reducerea inflamatiei mucoaselor. Picaturile nazale mentolate sau gomenolate amelioreaza confortul. Chiar daca n-au o actiune directa asupra infectiei, dau impresia ca respiratia devine mai usoara.


Ingrijiti-va bine cand va curge nasul!

Evitarea racelii nu e posibila totdeauna. Daca nasul a fost prins, o metoda buna de a-l drena o reprezinta spalaturile mucoasei.

Exista la farmacii ser fiziologic, gata dozat, spray-uri cu apa termala cu virtuti antiinflamatorii, spray-uri cu apa de mare sau ser hipertonic (contine 9 g/l sare). Acesta din urma are avantajul ca „lupta” mai bine impotriva edemelor.

Bine de stiut! Va puteti fabrica singuri serul fiziologic, adaugand 9 g de sare la 1 litru de apa minerala plata. Iar pentru efectuarea spalaturilor, este suficienta o simpla seringa. Faceti-le seara ori dimineata, pe tot parcursul anotimpului rece. Si chiar de doua ori pe zi, daca locuiti intr-o zona poluata.






Evitati, astfel, medicamentele anti-raceala, care ofera, ce-i drept, o stare de confort: sunt vasoconstrictoare si va dau impresia ca respirati mai bine. Dar in realitate, usuca mucoasa, ceea ce permite patrunderea microbilor in tesuturi si, deci, producerea unei suprainfectari, avertizeaza specialistii.

Daca atunci cand sunteti raciti luati medicamente pentru desfundarea nasului, sporiti riscul de sinuzita!


Mergeti la tratament!

Exista numeroase ape termale, hidroclorurate sau sulfurate, benefice pentru caile respiratorii. In statiuni se practica o multitudine de tratamente pentru curatarea mucoasei.

Dar cea mai eficienta este tehnica lui Proetz, care se poate efectua in statiuni sau in cabinet. Concret, practicianul umple fosele nazale cu un lichid bactericid, iar aparatul creeaza un vacuum care va „aspira” lichidul in sinusuri.

Specialistii sunt de parere ca acest procedeu are o eficienta redutabila. Cu aceasta metoda, spun ei, se pot vindeca sinuzitele blocante. Aceasta spalatura previne, de asemenea, cronicizarea.


Decideti! Cu sau fara operatie?

Anumite sinuzite cronice recidiveaza regulat, in ciuda antibioticelor sau corticoizilor locali sau sistemici. Uneori este necesara efectuarea unei punctii: pe nas, pentru sinusul maxilar, sau la nivelul fruntii, pentru sinusul frontal.

O alternativa este chirurgia. Mai ales cand circulatia aerului in fosele nazale este afectata de malformatii (de ex. devierea de sept) sau de polipi. Aceasta interventie chirurgicala amelioreaza respiratia, vindeca cefaleele si permite o reducere considerabila a frecventei sinuzitelor.


Autor: Rodica Demian. Bibliografie: AS verde, nr. 125, ianuarie 2015. Foto: www.dirbz.com






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa