Stafilococul auriu: cauze, tratament, sfatul specialistului

 
Stafilococul auriu: cauze, tratament, sfatul specialistului
Se estimeaza ca faimosul stafilococ auriu este prezent pe pielea si mucoasa nazala a 30% din oamenii sanatosi fara sa produca niciun simptom.

Dintre toti stafilococii, Staphylococcus aureus (foto) are cel mai mare potential sa devina patogen. El cauzeaza tot felul de infectii mai mult sau mai putin severe: furuncul, acnee, panaritiu, foliculita, impetigo, mastita, faringita, bronsita, pneumonie, artrita.

Pe fondul unui sistem imunitar slabit, infectia cu stafilococ auriu netratata duce la complicatii grave: meningita, septicemie, endocardita. De amintit ca perfida bacterie sta uneori la originea intoxicatiilor alimentare (in general, benigne).


Cuprins articol:


Pe cine ameninta stafilococul auriu?

Desi oricare dintre noi poate dezvolta o infectie stafilococica, unii oameni sunt mai expusi la acest risc: nou-nascutii, femeile care alapteaza, bolnavii cronici (diabet, cancer, maladii vasculare), persoanele spitalizate, dar si cele care au perfuzii ori rani deschise. Iata de ce stafilococul auriu este deseori cauza infectiilor intraspitalicesti.


Intoxicatia alimentara stafilococica

Apare daca mancam un aliment contaminat cu toxine produse de stafilococul auriu. Simptomele (varsaturi, greturi, diaree, dureri de cap) se manifesta la 1-6 ore dupa consumul produsului cu pricina. Desi manifestarile pot fi suparatoare, boala in sine nu este grava si deseori se vindeca de la sine in 1-3 zile.

Retineti! Alimentele se contamineaza cu stafilococ din pricina igienei precare! Nu congelati produsele care au fost dezghetate. Pastrati si preparati mancarea usor perisabila in conditii optime de igiena, indeosebi carnea si lactatele.


Infectiile pielii

Sunt cele mai frecvente infectii produse de stafilococ. Cand pielea este intepata sau ranita, bacteria patrunde in rana si cauzeaza infectii (furuncul, panaritiu, foliculita etc.), care uneori provoaca probleme serioase de sanatate. La debut, infectia se manifesta prin inflamarea si inrosirea pielii, care devine sensibila la atingere.


Tratamentul adecvat al stafilococului auriu

Imediat ce se confirma in laborator ca o infectie este cauzata de stafilococul auriu, este obligatoriu sa se inceapa rapid tratamentul. Bacteria scade fortele de aparare ale organismului, putand duce la septicemie, o infectie grava, ce afecteaza bolnavul din pricina ca stafilococul a reusit sa intre in circulatia sangvina din cauza ca nu s-au luat masuri care sa-l impiedice sa se inmulteasca.

Daca se ajunge intr-o asemenea situatie, este nevoie de tratament cu doze mari de antibiotic, sub supraveghere medicala. Asadar, pacientul trebuie obligatoriu internat in spital. Cand infectia este grava, tratamentul cu antibiotice trebuie inceput fara sa se astepte rezultatul antibiogramei.


Atentie la antibiotice!

Stafilococul este una dintre bacteriile cu cea mai rapida capacitate de a dezvolta rezistenta la antibiotice. In anii '40, a devenit rezistent la penicilina. Descoperirea meticilinei a rezolvat problema, dar bacteria a capatat rezistenta si la acest antibiotic in anii '60, ca ulterior sa pacaleasca tetraciclina si eritromicina.

Au fost dezvoltate noi molecule eficiente, precum vancomicina, dar in 1997 s-a descoperit ca stafilococul auriu s-a adaptat din nou. Primul pas pe care il puteti face ca sa preveniti si sa reduceti rezistenta la antibiotice este sa folositi in mod responsabil aceste medicamente.

Luati antibiotice numai la recomandarea medicului, respectati dozele si durata tratamentului. Chiar daca va simtiti bine dupa primele zile, nu intrerupeti medicatia inainte de vreme!


Sfatul specialistului

Stafilococul auriu este o bacterie care poate da la nivelul pielii mai multe tipuri de infectii si se transmite prin contact cu persoane sau obiecte infectate. Pentru a ne proteja, trebuie sa pastram o igiena riguroasa si sa facem un tratament adecvat in cazul in care avem colonizare cronica.

Tratamentul infectiei se face cu antibiotice antistafilococice, precum si prin aplicare locala de substante antimicrobiene. Ca sa aiba succes, antibioticele trebuie alese de medic din lista de antibiotice la care stafilococul auriu este sensibil.


  • Spalati-va pe maini cu apa si sapun de mai multe ori pe zi, in special inainte sa mancati.
  • Nu imprumutati nimanui obiectele personale: prosop, periuta de dinti, cana, lingurita etc.
  • Curatati imediat si dezinfectati orice mica rana (taietura, intepatura, inclusiv de insecta, zgarietura etc).

Autor: Dr. Stoian Constantin, medic specialist dermato-venerologie la Clinica Gral Stefan cel Mare. Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: en.wikipedia.org



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa