Tratamentul natural al afectiunilor reumatice

 
Tratamentul natural al afectiunilor reumatice
Bolile reumatice afecteaza oameni de toate varstele, inclusiv tineri si copii. In Romania, de exemplu, se estimeaza ca una din trei persoane adulte sufera de o forma sau alta de reumatism, iar aproape un sfert din cheltuielile pe medicamente sunt pentru bolile articulare. Din pacate, medicamentele de sinteza sunt axate, in cea mai mare parte, doar pe combaterea durerii, medicina oficiala neoferind solutii pentru combaterea cauzelor acestor afectiuni. In schimb, medicina naturista are un arsenal mult mai variat si mai eficient in lupta cu bolile reumatice, asa cum vom vedea.


Cuprins articol:







Plante medicinale administrate intern

  • Alga calcaroasa (Lithothamnium calcareum) - studii facute pe pacienti cu diferite forme de reumatism (osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza etc.) au aratat faptul ca este foarte eficienta in tratamentul acestei categorii de afectiuni. Se stiu inca foarte putine despre felul in care acest remediu diminueaza inflamatia articulatiilor, ajuta la refacerea tesuturilor cartilaginoase si combate procesele autoimune din organism, dar este cert ca alga calcaroasa este un ajutor extraordinar pentru pacientii cu boli reumatice. O cura de douasprezece saptamani, timp in care se administreaza cate 2-3 grame pe zi din acest remediu, duce la diminuarea durerilor articulare, imbunatateste treptat mobilitatea membrelor si creste capacitatea de efort. De exemplu, in cazul pacientilor cu osteoartrita la genunchi, capacitatea lor de deplasare s-a marit la sfarsitul curei cu alga calcaroasa, in medie, cu 90%. Aceasta, in timp ce, datorita diminuarii durerii, aceiasi bolnavi de reumatism au reusit si reducerea dozei de analgezice si antiinflamatoare cu 50-100%.
  • Scoarta de salcie (Salix sp.) - in reumatism, extractul din aceasta planta este unul din cele mai puternice remedii antidurere, surclasand multe din antiinflamatoarele de sinteza. De exemplu, intr-un studiu german facut pe pacienti cu osteoartrita care au luat extract de salcie (800-1200 mg pe zi), dupa doua saptamani de tratament s-a observat, la peste 70% dintre ei, disparitia sau diminuarea durerilor articulare, marirea mobilitatii, disparitia unor simptome neplacute, cum ar fi senzatia de arsura sau de usturime la nivelul incheieturilor.
  • Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens) - fie ca este vorba de osteoartrita, de artroza, de poliartrita reumatoida, aceasta planta si-a dovedit eficienta, sub forma efectului antidurere. Nenumarate studii clinice facute din 1958 si pana astazi au aratat, fara dubiu, faptul ca gheara-diavolului administrata intern reduce durerile articulare pana la disparitie, imbunatateste mobilitatea articulara, diminueaza intensitatea si frecventa crizelor reumatice. Mai mult, aceasta planta are efect antioxidant, reducand procesele degenerative de la nivelul articulatiilor. Se administreaza, la fel ca si salcia (cu care se gaseste adesea in combinatie, in asa-numitele aspirine naturale), conjunctural, pentru combaterea durerilor, in cure de 10-30 de zile.
  • Coada-calului (Equisetum arvense, E. maxima) - are un triplu efect in bolile reumatice: detoxifica organismul (stopand procesele degenerative si autoimune), stimuleaza productia de colagen (substanta-cheie in mentinerea si refacerea articulatiilor) si reduce inflamatia. Este eficienta mai ales datorita continutului sau mare de siliciu in forma biologica, substanta care ajuta la stoparea proceselor degenerative la nivelul tesuturilor moi din articulatii. Se administreaza sub forma de extract de coada-calului, din care se ia cate 1 gram pe zi, in cure de doua luni. Eficienta sa este impresionanta.

Cartilajul de rechin

Contine substante care intra in compozitia tesuturilor articulare, dar si cu efect antiinflamator si de reglare a reactiilor sistemului imunitar. Ca atare, cura cu acest ingredient natural mentine articulatiile in conditii optime de functionare. De asemenea, s-a demonstrat ca acest produs previne artrita reumatoida, dar si alte afectiuni articulare, prin aportul asa-numitelor polizaharide, care ajuta la pastrarea structurii normale a tesuturilor care „captusesc” articulatia si prin mentinerea unei lubrifieri foarte bune la nivelul acesteia. Se recomanda cura cu cartilaj de rechin simplu, fara alte adaosuri, din care se administreaza cate 3-4 capsule zilnic, vreme de 2-3 saptamani.






M.S.M.

Este denumirea comerciala a unei substante organice complexe (metil-sulfonil-metan), care se gaseste in unele celule ale organismului uman, dar si in fructe, legume, peste si in produsele marine. Din pacate, prin gatire (termica), aceasta substanta care ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor este distrusa si, in absenta ei, creste rigiditatea articulara. In practica medicala, s-a observat ca M.S.M. ajuta la reducerea durerilor cauzate de artrita, reumatism articular, osteoartrita, dar ajuta si la recapatarea mobilitatii articulare si a capacitatii de efort. Se administreaza in cure de minimum 30 de zile, timp in care se iau intre 1,5 si 6 grame pe zi, singura sau in combinatii. Cea mai eficienta este combinarea M.S.M.-ului cu plante antidurere (salcie, gheara-diavolului) sau cu cartilajul de rechin, acestea potentandu-si reciproc efectele.


Trei aplicatii externe

  • Tinctura de untul-pamantului - se obtine din radacinile unei plante ierboase (Tamus communis) care dezvolta sub pamant niste radacini uriase si cu o consistenta cremoasa, intrucatva apropiata de cea a untului, de unde si numele. Aplicat pe piele, extractul alcoolic de untul-pamantului are un efect rubefiant, calmeaza durerile articulare si diminueaza inflamatia. Se foloseste sub forma de comprese, care se pun pe locul afectat si se tin vreme de o ora pe zi.
  • Unguentul de tataneasa si rasina - intrucat acest preparat nu il gasim in comert, va prezentam modul de a-l obtine casnic. Se prepara din sapte linguri de untura, doua lingurite de pulbere de radacina de tataneasa, o lingura de rasina de brad cat mai curata si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine (ambele le gasim in piete, la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas la foc mic untura si se incalzeste pana devine lichida. Se adauga pulberea de tataneasa, rasina si ceara, lasandu-se cateva minute pe foc si amestecand incontinuu. Apoi se ia vasul de pe foc, se strecoara continutul si se adauga mierea, lasandu-se sa se raceasca. Cat mai este cald unguentul, se toarna intr-un borcan cu capac, se lasa sa se raceasca, apoi se baga in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni. Se aplica pe articulatiile afectate, seara. Are efecte antiinflamatoare si calmante.
  • Cataplasma cu varza - este un tratament extrem de simplu si cu efecte terapeutice inexplicabil de puternice (din punct de vedere stiintific), in cazul bolilor articulare. Se face foarte simplu: o foaie de varza se zdrobeste bine pe o planseta de lemn, cu ajutorul unui batator de snitele, apoi se aplica imediat pe locul afectat si deasupra se pune un tifon. Se tine vreme de minimum o ora, dupa care pielea de pe locul tratat se lasa la aer sa se usuce.

Baile de plante

Iata reteta generala de preparare a bailor de plante: 5 maini de planta se pun la macerat in doi litri de apa, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore (de dimineata pana dupa amiaza). Dupa trecerea acestui interval, preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), care se vor pune in apa de baie, aflata la o temperatura de 38-39 de grade Celsius. Baia de plante dureaza 20-30 de minute, dupa care pacientul se va usca putin prin tamponare cu prosopul si va ramane sa se odihneasca la loc foarte calduros, vreme de jumatate de ora. Aceasta procedura se face de 1-3 ori pe saptamana.





Iata doua recomandari de plante cu efecte deosebite atunci cand sunt folosite sub forma de bai:
  • Cetini de brad (Abies alba) - datorita uleiurilor volatile pe care le contin, au efecte excelente, antiinflamatoare si antialgice. Sunt recomandate mai ales pe timpul iernii, cand se numara printre putinele remedii vegetale pe care le gasim in natura. Efecte similare are si pinul (Pinus sylvestris), care reduce inflamatiile si durerile la nivelul articulatiilor, creste rezistenta la frig, previne aparitia durerilor reumatice la schimbarile bruste de temperatura si umiditate.
  • Ciocul-cucoarei (Geranium pratense) - este o planta din aceeasi familie cu faimosul naprasnic, numai ca, spre deosebire de acesta, are florile albastre si considerabil mai mari, iar frunzele sale sunt mai putin fine. Folosita sub forma de bai (preparate in modul descris mai sus), este unul din cele mai puternice remedii de medicina populara contra reumatismului. Se foloseste mai ales in perioadele friguroase, umede sau cu mult vant, pentru a preveni crizele reumatice. Se pot face bai cu pulberea de planta uscata amestecata cu apa, dar si cataplasme, care se pun pe articulatiile sau pe zonele afectate.

Veninul de albine

Are efecte exceptionale in tratarea artritei si a poliartritei reumatoide, precum si intr-o serie de alte boli articulare. Cea mai simpla si totodata cea mai eficienta metoda de „administrare” este inteparea controlata de catre albina, a unor puncte. Este o terapie destul de dura, care se face doar sub indrumarea unui cadru medical specializat, pentru ca efectele adverse pot fi foarte periculoase. In tara noastra, acest tratament se face de domnul doctor Stangaciu.

O alternativa nu la fel de eficienta, dar mai blanda, a tratamentului cu intepaturi de albina este aplicarea pe zonele dureroase a unguentului romanesc Apireven, pe care il gasim in farmacii. Este un produs pe baza de venin de albine, extract de ardei iute si camfor, cu excelente efecte calmante si antiinflamatoare.






Alimentatie

Regimul alimentar in tratarea afectiunilor articulare respecta cateva din principiile clasice ale naturismului, in primul rand, trebuie exclusi „daunatorii”, care in cazul bolilor articulare sunt: carnea, in general, si carnea rosie (de porc, de vita, de oaie, vanat) in special, mezelurile, alcoolul, zaharul alb, alimentele cu aditivi alimentari (in special cele cu conservanti, coloranti, afanatori si amelioratori de gust), conservele de orice fel. Apoi, trebuie crescuta in alimentatie proportia fructelor si legumelor proaspete, care este bine sa reprezinte cel putin 50% din hrana consumata zilnic. Foarte bun este regimul vegetarian. Pe langa produsele de origine vegetala, este obligatorie si introducerea, macar din cand in cand, a galbenusului de ou, a produselor lactate naturale si a polenului de albine.

Dintre alimentele-medicament in cazul bolilor articulare, mentionam:
  • Radacina si frunzele de telina - sunt un excelent depurativ si au efecte intineritoare. Sunt utile mai ales in cazul problemelor articulare care apar la persoanele in varsta.
  • Sucul proaspat de cartofi - se obtine cu storcatorul electric centrifugal, din cartofii cu tot cu coaja, bine spalati in prealabil. Are efecte antiinflamatoare puternice, similare cortizonului.
  • Morcovul - are efect vitaminizant, depurativ. Se administreaza de regula sub forma de suc proaspat, care se consuma in combinatie cu sucul de cartof, caruia ii face gustul mai suportabil. La trei sferturi de pahar de suc de morcov se pune un sfert de pahar de suc de cartofi.
  • Coaja de mar - are in compozitia sa cateva substante cu efecte asupra sistemului endocrin, care o recomanda cu precadere in tratarea bolilor de uzura, categorie din care fac parte si cea mai mare parte a afectiunilor articulare.
  • Orzul verde - se administreaza sucul din mladitele proaspete, obtinut casnic, cu ajutorul storcatorului centrifugal. Se consuma minimum 100 ml (jumatate de pahar) zilnic. Este, de asemenea, un puternic reintineritor, stimuland intre altele regenerarea tesuturilor articulare.
  • Nucile, arahidele si susanul - sunt extrem de hranitoare. Contin aminoacizi si acizi grasi care ajuta la refacerea cartilajelor. Se consuma, pe termen lung, de persoanele cu probleme articulare.

Namolurile

In tratamentul afectiunilor articulare se folosesc in special namolurile sapropelice. Ce sunt acestea? Substante complexe, care se formeaza numai in lacurile cu salinitate foarte ridicata si care au o compozitie mixta, minerala si organica, ultima componenta, cea organica, provenita din alge, bacterii si alte organisme, fiind si cea mai importanta din punct de vedere terapeutic. Ungerea zonelor afectate cu aceste namoluri are ca efect imediat cresterea locala a temperaturii tesuturilor, amplificarea irigarii cu sange, reducerea inflamatiei, calmarea algiilor, iar pe termen lung, recapatarea mobilitatii articulare sau vertebrale. De regula, aceste aplicatii, care pot creste semnificativ tensiunea arteriala, pot da reactii cutanate si alte simptome neplacute, se fac la recomandarea si sub supravegherea medicilor si a personalului calificat. Aplicatiile externe cu namol au o eficienta impresionanta, fiind recomandate in mai toate formele si in toate stadiile bolii reumatice, singura conditie fiind ca afectiunea sa nu fie in faza acuta. Aplicatii cu namol se pot face la noi in tara in statiunile Techirghiol, Eforie, Mangalia, Lacul Sarat, Amara, Sarata Monteoru.






Kinetoterapia

Este de o importanta fundamentala pentru reusita tratamentului bolilor scheletului, in general si ale articulatiilor, in special. Aceasta, pentru ca o afectiune articulara apare si evolueaza mai ales atunci cand segmentele respective sunt insuficient utilizate sau cand sunt prea mult ori gresit solicitate. Corectarea acestor probleme se face cel mai eficient cu ajutorul gimnasticii medicale. De altfel, recuperarea bolnavilor articulari se poate face doar cu mult exercitiu fizic, acesta fiind singurul mijloc prin care se recapata mobilitatea si functionalitatea segmentului afectat. Trebuie sa stim insa ca terapia prin miscare, in cazul persoanelor cu boli ale articulatiilor, se face doar cu ajutorul unui specialist, adica al unui kinetoterapeut autorizat. Asemenea specialisti gasim in sectiile de fizioterapie ale spitalelor judetene, precum si in bazele de tratament din statiunile cu traditie in tratarea bolilor locomotorii, cum ar fi: Baile Herculane, Baile Felix, Amara, Mangalia, Techirghiol, Eforie, Sarata Monteoru, Olanesti, Calimanesti etc.

Autor: Ilie Tudor. Bibliografie: AS verde, nr. 125, ianuarie 2015. Foto: www.garbo.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa