Colonoscopia: indicii ingrijoratoare, pregatire prealabila

 
Colonoscopia: indicii ingrijoratoare, pregatire prealabila
Problemele aparatului gastrointestinal pot fi descoperite in urma unor investigatii la nivelul partii superioare sau inferioare a acestuia.

De sanatatea colonului depinde starea de bine a intregului organism. Cand colonul este plin de reziduuri alimentare toxice, constituind un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor neprietenoase, se ajunge nu doar la tulburari intestinale, ci si la cancer. Desi e cea mai severa si frecventa afectiune a aparatului gastrointestinal, cancerul de colon reprezinta a doua cauza de scurtare brusca a vietii in urma unei maladii maligne. Printr-o simpla analiza facuta din timp, o asemenea perspectiva sumbra poate fi exclusa.






Cuprins articol:



In ce consta colonoscopia?

O procedura de examinare a interiorului intestinului gros cu ajutorul unui tub flexibil, dotat la capat cu o camera ce transmite imagini catre un ecran, de mare ajutor in descoperirea polipilor, zonelor ulcerate, tumorilor sau a portiunilor inflamate ori hemoragice. In timpul colonoscopiei, se pot preleva probe in vederea biopsiei de la nivelul colonului sau rectului ori chiar sunt extirpate tumorile.






Indicii ingrijoratoare

  • pierderi de sange prin materiile fecale sau sangerari rectale;
  • dureri persistente in partea de jos a abdomenului;
  • tulburari de tranzit intestinal, diaree sau constipatie cronica;
  • anemie inexplicabila;
  • scadere in greutate fara a se tine o dieta in acest sens.

Pregatire prealabila pentru efectuarea colonoscopiei

  • curatarea colonului cu cateva zile inaintea investigatiei: inlocuirea alimentelor solide cu cele lichide si administrarea unui laxativ in ziua premergatoare analizei sau clisma;
  • reducerea aportului de lichide cu 6-8 ore inainte;
  • medicul trebuie sa stie daca pacientul sufera de vreo afectiune cronica (cardiaca, renala, diabet zaharat), ia medicamente, mai ales daca e vorba de insulina, antidiabetice, antiinflamatoare nesteroidiene, suplimente pe baza de fier, precum si daca acesta este alergic, in special la anestezice.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa