Radiografia: avantaje, dezavantaje, precautii

 
Avantajele, dezavantajele si precautiile radiografiei
Sunt multi cei care, suferind de o boala sau alta, solicita investigatii imagistice, fara a le cunoaste potentialul de diagnosticare, avantajele, eventualele dezavantaje si limitari. In cele ce urmeaza vom raspunde la intrebarea: Radiografia este buna sau rea?

Radiografia este un test medical neinvaziv, de mare ajutor in diagnosticarea diverselor afectiuni. In timpul radiografiei, se capteaza imaginea clara a unui organ cu ajutorul razelor X, zona investigata fiind expusa unei doze mici de radiatii ionizante. Imaginea obtinuta se prezinta in alb-negru. Tot examene radiologice sunt urografia (pentru aparatul urinar), angiografia (imaginea volumului interior al unui vas sangvin), histerosalpingografia (investigarea radiologica a uterului si a trompelor).

Radiologia a inlocuit radioscopia, cea mai simpla metoda de examen radiologic, stiut fiind insa ca, in timpul acestei investigatii, atat bolnavul, cat si medicul radiolog sunt expusi pericolului iradierii.


Cuprins articol:


Avantajele radiografiei

  • Radiografia este o metoda accesibila si foarte rapida.
  • Radiografia nu costa mult.
  • Radiografia este inofensiva daca nu depasiti doza de radiatii de 20 mSv pe an.

Dezavantajele radiografiei

  • Desi este foarte mic, exista intotdeauna riscul de a face cancer din cauza expunerii excesive la radiatii, motiv pentru care este indicat sa se recurga cat mai rar la o asemenea investigatie.
  • Pentru a-si dovedi utilitatea, radiografia trebuie efectuata corect din punct de vedere tehnic, in caz contrar constatandu-se dificultati de interpretare sau chiar posibile erori.

Pregatiri speciale pentru radiografie

In examinarea tractului digestiv superior prin radiografia cu bariu, nu se mananca nimic cu cel putin sase ore inainte de efectuarea ei.


Limitele explorarii radiologice

Intrucat in investigarea unor afectiuni, precum gastritele acute, uneori si ulceratiile in caz de ulcer gastric sau duodenal, leziunile superficiale ori aspectul intortocheat al intestinului subtire, semnele radiologice pot lipsi, indicat este ca, in asemenea situatii, sa se recurga la alte investigatii.


Precautiile radiologiei

Iradierea este interzisa femeilor insarcinate (cu atat mai mult in primul trimestru), dar si copiii (mai ales daca au sub zece ani) trebuie feriti de expunerea la raze X daca nu este absolut necesara. Cel mai putin periculoase sunt radiografiile dentare (folosesc doze mici de raze X), iar la polul opus se afla radiografiile cu substante de contrast sau tomografiile. Studiile arata ca la noi in tara unu din trei pacienti este iradiat inutil, fara ca investigatia sa fie absolut necesara. Solicitati un document din care sa reiasa doza de radiatii la care ati fost expusi dupa orice investigatie!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: ampress.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa