Sumacul scade colesterolul, controleaza glicemia si ajuta digestia

 
Sumacul scade colesterolul, controleaza glicemia si ajuta digestia
Sumacul are un gust delicat de lamaie, o minunata culoare caramiziu-visinie si este specific bucatariei arabe. Desi la inceput si-a castigat popularitatea ca mirodenie, astazi se stie ca sumacul este inzestrat cu numeroase calitati terapeutice.

Sumacul (Rhus coriaria) creste in Europa si Orientul Mijlociu. Nu este prea cunoscut si folosit la noi, dar in tari precum Turcia, Libia, Iran, Siria este un ingredient culinar de baza. Mai nou, in bucataria mediteraneeana se foloseste destul de mult. Condimentul se obtine din fructele uscate si macinate ale plantei. Merge de minune la frigarui, carnuri, legume, orez, salate, sosuri. Ca mai toate mirodeniile, sumacul are si virtuti medicinale.


Cuprins articol:


Sumacul este un antioxidant puternic

S-a dovedit ca sumacul are o actiune antioxidanta mai puternica decat multe fructe si legume obisnuite. Dupa cum se stie, antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand imbatranirea prematura a organismului si prevenind maladiile cardiovasculare, diabetul si unele cancere.


Sumacul scade colesterolul si controleaza glicemia

Persoanele care sufera de obezitate, prediabet sau diabet de tip II (si nu doar ele) vor avea numai de castigat adaugand sumacul in dieta lor. Iata la ce concluzie a ajuns un studiu realizat recent in Iran: administrarea zilnica a 3 g de pudra de sumac pe o perioada de trei luni scade semnificativ nivelul glucozei din sange si al colesterolului rau, in timp ce nivelul colesterolului bun creste.


Sumacul este antimicrobian si antiinflamator

Acidul galic pe care il contine combate bacteriile, in special salmonela. Puteti spala fructele si legumele cu apa in care ati dizolvat pudra de sumac ca sa distrugeti eventualele bacterii de pe ele. Sumacul contine si substante cu proprietati antiinflamatoare (uleiuri volatile precum timol, geraniol, carvacrol), fiind de ajutor in caz de artrita, infectii respiratorii (raceala, gripa, dureri de gat, bronsita), inflamatii ale pielii. Daca aveti febra, tot la sumac puteti apela, fiindca are darul de a scadea temperatura corpului.


Sumacul ajuta digestia

Ca aproape toate mirodeniile, sumacul este prietenos cu digestia, ajutand la alinarea multor tulburari: indigestie, reflux gastroesofagian, constipatie, tranzit intestinal neregulat.

Daca pana in momentul de fata nu ati avut curiozitatea sa incercati sumacul, nu este tarziu nici acum. Cumparati-va o punguta cu acest condiment, testati-i aroma si gustul, iar daca va place, continuati sa-l folositi cu incredere!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.iran-daily.comMedicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa