Gastrita si ulcerul se agraveaza primavara

 
Gastrita si ulcerul se agraveaza primavara
In urma imbogatirii meniului cu cruditati, ceea ce se intampla de obicei primavara, urmarea fiind cresterea aciditatii gastrice, este foarte posibil ca afectiunile stomacului sa se acutizeze.

Chiar daca nu este o regula, s-a constatat ca, in cazul unor suferinzi de gastrita hiperacida sau ulcer gastric, durerile si arsurile stomacale, greata, balonarile si ametelile sunt mai frecvente si mai acute in perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald. Si invers.


Cuprins articol:


Gastrita sau ulcer?

Gastrita consta in inflamarea mucoasei stomacului, cea care ar trebui sa-l protejeze prin absorbtia secretiilor acide produse in decursul digestiei alimentelor. Cand perturbata este doar mucoasa stomacului, peretele ramanand neatins, vorbim de gastrita, iar cand este afectat si acesta, prin aparitia unei leziuni cauzate de actiunea sucurilor gastrice foarte acide, e vorba despre ulcer. Principala cauza a aparitiei ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de aparare al mucoasei digestive si factorii nocivi ce-o agreseaza, printre care si hiperaciditatea gastrica.

Principalul indiciu al gastritei hiperacide este durerea la nivelul stomacului, asociata frecvent cu senzatia de arsura, insotita sau nu de greata, regurgitatii acide, balonare ori diaree. Primavara, acestea pot fi provocate de introducerea in meniu a mai multor cruditati, care cresc aciditatea gastrica. De parca s-ar impotrivi, aparatul digestiv ne da de stire despre aceasta prin durere, disconfort si greutate in partea superioara a abdomenului, mai ales dupa masa.

Spre deosebire de gastrita, in caz de ulcer, durerea este mai intensa si poate fi insotita de voma cu urme de sange sau de scaune cu cheaguri de sange. Singurul in masura sa stabileasca daca este vorba de gastrita sau ulcer si sa prescrie un tratament adecvat este medicul specializat in probleme gastrice.

Nu uitati: netratata, gastrita poate duce la ulcer gastric, mult mai greu de vindecat! Asadar, consultati medicul!


Cum va ajutati

Din fericire, exista o multitudine de mijloace naturale cu efect benefic in gastrita hiperacida si ulcerul gastric, cu ale caror manifestari v-ati putea confrunta primavara.

Si in caz de gastrita, si in caz de ulcer, regimul alimentar este esential. In principal, unele alimente trebuie consumate cu multa prudenta. E vorba despre cele care cresc aciditatea gastrica: cruditatile, mancarurile condimentate, prajelile, afumaturile si muraturile, fructele acide, fasolea, soia, lintea, mazarea, branzeturile fermentate sau sarate, painea integrala si fulgii de cereale. In acelasi scop, evitarea cresterii aciditatii gastrice, este indicat sa nu se faca excese de cafea, tutun, alcool, zahar si dulciuri concentrate.


Remedii naturale

  • Lapte. O recomandare a medicinei populare in tratarea gastritei si a ulcerului, considerandu-se ca laptele e un excelent calmant gastric. Asta intrucat, imediat dupa ce a fost baut, laptele neutralizeaza vreme de 20 de minute acidul clorhidric din stomac, iar dupa acest interval ajuta la sintetizarea unor substante cu efect de atenuare a durerii.
  • Suc de cartofi si varza. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care se consuma astfel de sucuri pentru a reduce aciditatea gastrica, refacerea epiteliilor gastrice si reglarea digestiei. Se bea ¼ pahar de suc de varza cu ½ ora inainte de fiecare masa, iar la o ora dupa aceasta, aceeasi cantitate de suc de cartofi cruzi.
  • Ulei de catina. Se bea timp de doua saptamani cate ½ lingurita de ulei de catina cu ½ ora inainte de fiecare masa si cate un pahar cu infuzie din flori de galbenele si radacina de obligeana cu o ora inainte de masa.
  • Lemn-dulce. Se ia de patru ori pe zi cate o lingurita de tinctura de radacina de lemn-dulce diluata intr-un pahar cu apa. Ajuta la refacerea mucoasei gastrice si protejeaza peretii stomacului de eroziunea acizilor gastrici.
  • Carbune vegetal. I se spune si carbune activ, un excelent calmant natural, cu actiune foarte rapida in crizele de gastrita.
Foto: bulinarosie.net



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa