Cand plantele medicinale nu isi fac efectul...

 
galbenele
Plantele medicinale vindeca - este un adevar indiscutabil, dar care trebuie nuantat, pentru ca nu orice planta vindeca orice pacient sau orice boala. Este un subiect pe care majoritatea „naturistilor” il evita. Ce se intampla cand un tratament natural sau o planta medicinala nu are niciun fel de efect asupra bolii tratate? Pentru ca, trebuie sa o spunem, aceasta situatie apare si este, pana la un punct, fireasca si cat se poate de previzibila.

De foarte multe ori, pacientul zilelor noastre, atunci cand ia un remediu natural si acesta nu are efect, este teribil de dezamagit, iar terapeutul este incurcat si da niste explicatii vagi. Adevarul, insa, este extrem de simplu - in cazul in care boala unui pacient nu raspunde la un tratament, exista doar doua explicatii posibile, amandoua putand fi valabile simultan:
  • Planta sau medicamentul natural luat nu sunt de calitate, adica fie au o concentratie prea slaba, fie, pur si simplu, sunt contrafacute, continand alte ingrediente decat cele anuntate (caz care, din pacate, nu este chiar rar).
  • Remediul ales, desi corect intocmit, nu se potriveste bolii sau pacientului tratat, situatie in care lucrurile pot fi rezolvate, asa cum vom vedea.
Despre cazul intai, legat de calitatea produselor din plante, nu voi comenta foarte mult, intrucat subiectul este foarte vast si destul de controversat. Ma voi limita sa fac trei recomandari de bun simt:
  • Cautati produsele care contin extracte de plante (care sunt mult mai concentrate decat simplele pudre).
  • Preferati-le pe acelea care au ingrediente produse in Uniunea Europeana (unde exista norme de calitate mult mai clare).
  • Nu uitati ca pretul foarte mic, din pacate, se traduce si printr-o calitate direct proportionala.
In ce priveste potrivirea unei plante sau a unui remediu cu boala sau cu particularitatile organismului si psihicului nostru, aici lucrurile sunt mai complexe si destul de greu de „ghicit”, chiar si de catre specialisti. De aceea, metoda de baza ramane, pur si simplu, experimentarea. Trebuie sa ne deschidem mintea si sa acceptam ca gasirea remediului potrivit bolii si constitutiei noastre necesita rabdare, atentie si macar un strop de spirit de cercetator. Iata cateva recomandari rezultate din practica, atunci cand trebuie sa va gasiti leacul din plante:
  • Cautati sfatul unui specialist, adica al unui nutritionist sau medic cu competenta in fitoterapie. E adevarat ca nu avem foarte multi asemenea specialisti in tara, dar cunostintele si experienta lor sunt nepretuite.
  • Cand auziti ca un remediu sau o planta este eficienta intr-o boala, fie ea banala raceala sau cancer, cautati sa va informati suplimentar. Ar fi bine sa aflati daca exista macar un studiu stiintific care sa probeze acest lucru.
  • Preferati combinatiile de plante in locul remediilor cu un singur ingredient, mai ales in boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, reumatice, autoimune, diabet etc.
  • Inainte sa trageti concluzia ca o planta nu se potriveste bolii pe care o tratati, mergeti pana la doza maxima si mentineti suficient de mult timp cura.
  • Chiar daca ati avut esecuri, nu ezitati sa incercati plante si remedii noi, pentru ca in ultimele doua decenii fitoterapia s-a dezvoltat formidabil, aparand noi si noi descoperiri, unele dintre ele extrem de valoroase.
  • Luati in calcul un aspect extrem de important, rezultat din decenii de cercetare: o planta este considerata a fi eficienta intr-o boala atunci cand la 30-40% dintre cei care au urmat o cura cu ea se obtin rezultate bune. Restul de 60-70%, care nu au obtinut rezultate, vor trebui sa caute un alt remediu.
  • Plantele medicinale sunt incadrate in categoria suplimentelor nutritive, putand fi luate fara prescriptie medicala, pentru ca au, in majoritatea lor, o actiune blanda si sunt bine tolerate de organism. Profitati, asadar, de libertatea de a experimenta mai multe remedii si nu va descurajati de la primele esecuri. Pentru ca, pana la urma, Dumnezeu a lasat pentru fiecare boala si pentru fiecare om cate un leac, dar si o cale, mai lunga sau mai scurta, pentru a ajunge la acesta.
Autor: Ilie Tudor. Bibliografie: AS verde, nr. 127, martie 2015. Foto: healthy.kudika.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa