Uleiul de argan: descriere, compozitie, tratamente

 
Uleiul de argan: descriere, compozitie, tratamente
Supranumit si „arborele providentei”, arganul creste in Muntii Marocului. Folosit, prin traditie, de femeile berbere pentru frumusete, uleiul extras din semintele fructelor sale are tot mai multe intrebuintari si in sanatate, fiind un produs „de top”. Arganul este importat si in Romania. Se gaseste in magazine naturiste si farmacii.


Cuprins articol:


Descrierea arganului

Arganul (Argania spinosa) este originar din Africa de nord si exista de peste 80 de milioane de ani. El poate sa atinga inaltimi de 8-10 metri si traieste intre 150 si 200 de ani. Arganul nu se cultiva, el creste doar in stare naturala, urcand pana la 1500 de metri altitudine. Ramurile sunt spinoase, de unde si numele latin (spinosa). Are frunze mici, de culoare verde inchis, flori galben pal si albe. Fructul are forma unei masline, insa mai mare si mai rotund. Uleiul se extrage din semintele aflate in samburi.


Recoltarea arganului

Un arbore de argan produce 8 kg de fructe pe an. Dupa ce sunt uscate, mai raman doar 5 kg de fructe - 2,5 kilograme de pulpa si 2,5 kg de samburi, din care se scot 250 g seminte. Odata presate, din ele se obtin doar 15 centilitri de ulei de argan. Asa se explica pretul destul de ridicat al produsului. Este nevoie de 7 arbori de argan, pentru a obtine 1 litru de ulei.


Compozitia uleiului de argan

Studiile intreprinse in ultima vreme au dovedit ca uleiul de argan are proprietati medicale atat de puternice, incat este considerat drept „aurul desertului”. Astfel, el contine 80% acizi grasi nesaturati, care inlatura grasimile din sange, asigura buna functionare a inimii si intarzie imbatranirea. Bogat in vitamina E (are de doua ori mai multa decat uleiul de masline) uleiul de argan este un redutabil antioxidant si activeaza functiile vitale ale celulelor organismului. Datorita compozitiei sale unice, uleiul de argan reduce hipertensiunea si nivelul colesterolului rau. El poseda, de asemenea si proprietatea de a taia foamea in mod natural, regland problemele ponderale.

Important: inainte de a cumpara uleiul de argan, asigurati-va ca este de calitate neindoielnica. In comert exista si multe preparate expirate sau false. Un indiciu de calitate este mirosul. Daca nu miroase a nimic, este semn bun. Daca are un miros vag de „animal”, calitatea lui este mediocra. Cititi cu atentie ce scrie pe eticheta. Compozitia trebuie sa fie lizibila si precisa. Daca nu figureaza pe produs, feriti-va sa il cumparati.


Tratamente cu ulei de argan

Acnee. Ingrediente: 2 linguri de argila, apa minerala, 1 lingura de ulei de argan, 3 picaturi de ulei esential de cimbru. Mod de preparare si folosire: intr-un bol din ceramica, preparati mai intai o pasta compusa din argila si apa minerala. Badijonati cosurile de pe fata cu un betisor de vata. Lasati sa se usuce, apoi clatiti fata cu apa calduta. Acum amestecati o lingurita de ulei de argan cu 3 picaturi de ulei esential de cimbru si aplicati preparatul pe zonele ce trebuie tratate. Tratamentul se face pe o piele perfect curata, de preferinta seara, inainte de culcare.

Buze crapate de ger. Ingrediente: 2 linguri de ulei de argan, 5 picaturi de ulei esential de rozmarin. Mod de preparare si folosire: amestecati cele doua uleiuri, apoi inmuiati-va varful degetului aratator in preparatul obtinut si aplicati-l pe buze, masand delicat.

Artroza, dureri musculare. Durerea cedeaza prin masaje locale cu ulei de argan. Insistati in mod special asupra muschilor, pe care ii puteti framanta, pentru ca principiile active ale produsului sa patrunda mai repede in piele. Faceti apoi o baie in care adaugati 20 de picaturi de ulei de argan. Dupa ce iesiti din apa, aplicati din nou ulei pe locurile cu probleme.

Psoriazis. Cel mai eficient s-a dovedit un procedeu practicat de vindecatorii marocani: uleiul de argan este aplicat prin masaje delicate, pe zonele atinse de boala, dupa care acestea se expun la un soare nu prea puternic. Remisia bolii este asigurata de concentratia mare in vitamina E.


Uleiul de argan folosit intern

Hipertensiune arteriala si reducerea nivelului de colesterol. Datorita acizilor grasi pe care ii contine, luat regulat, uleiul de argan reduce cu 50% tensiunea arteriala si, totodata, valorile colesterolului. Se iau doua linguri de ulei pe zi.

Bibliografie: AS verde, nr. 125, ianuarie 2015. Foto: www.natlife.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa