Somnul este cel mai sigur leac de viata lunga

 
Somnul este cel mai sigur leac de viata lunga
Un pui de somn este cel mai sigur leac de viata lunga. Cercetatorii ii ridica imnuri de slava si propun sa faca parte din Constitutie.

„Doar muierile si copiii se culca dupa-amiaza”. Ati auzit, desigur, remarca asta ironica, rostita la birou sau acasa, cand vi se intampla, cateodata, sa va cada capul in piept. Nu va lasati timorati de adeptii cafelelor. Spuneti-le ca puiul de somn sau siesta, cum au botezat-o italienii, are o vechime de mii de ani si o practicau, si imparatii. Ba, chiar si responsabilii de la NASA au descoperit ca un somnic cat de mic le creste cosmonautilor puterea de concentrare, aproape cu 55 de procente.

In ce-i priveste pe medici, ei au spus-o demult: cine trage dupa-masa un pui de somn isi reduce riscul de infarct cardiac, cu 35 de procente. Un rezultat stabilit pe baza unui studiu realizat in America, pe 50.000 de participanti.

Un lucru trebuie sa le fie clar, chiar si celor mai inversunati carieristi: nimeni nu poate da randament, muncind non-stop 16 ore pe zi. Indiferent daca sta la birou sau daca zboara spre luna. Ceasul nostru interior cere, pur si simplu, o scurta pauza de odihna, de-a lungul zilei. Majoritatea oamenilor simt nevoia sa doarma imediat dupa pranz, nu mai mult de o jumatate de ora. Si asta, independent daca la pranz au mancat sau nu.

Si inca un argument: o siesta micsoreaza riscul accidentelor rutiere si creste productivitatea. Convinse prin rezultatele obtinute din cercetari, firme mari din America si Europa au inteles importanta siestei si pun la dispozitia angajatilor, spatii si sezlonguri pentru odihna. In China, puiul de somn e legiferat prin Constitutie. Articolul 43 garanteaza fiecarui om al muncii „dreptul la Xeu Xi” (somnul de dupa-amiaza). Motivele sunt de natura istorica: puiul de somn facea parte din stilul de viata al imparatilor Chinei, celebri pentru longevitatea lor.

Deci: puiul de somn nu inseamna un lux. Este o lege a biologiei, adica o necesitate a organismului omenesc. Important este ca dreptul de a-l practica sa se extinda in toata lumea, mai ales in verile excesiv de ploioase.

Va recomandam sa cititi si: Importanta unui program de somn la copii


Si putina stiinta...
  • Timpul oamenilor se imparte in faze de trezie si faze de somn. Pe durata treziei, activitatea cerebrala nu functioneaza insa la maximum si se cere lasata la vatra pe termen scurt. Caderea cea mai importanta se petrece la ora 14, cand hormonii vigilentei ard la flacara mica. Corpul reclama relaxare si calm. Adica un pui de somn, care relanseaza total capacitatile intelectuale.
  • Zece minute sunt suficiente pentru a ne reincarca bateriile. Idealul este de 20 de minute, daca va puteti permite un asemenea lux.
  • In cazul cand siesta e populata de vise, acestea sunt mult mai usoare si mai putin dramatice decat noaptea.
  • Dupa puiul de somn, sistemul nervos simpatic se impaca mult mai bine cu sistemul parasimpatic.
  • Daca la birou nu aveti posibilitatea sa dormiti,inchideti ochii, scufundati-va fata in palme si incercati sa atipiti.
  • Va e teama ca veti dormi prea mult? Urmati exemplul lui Salvador Dali, care dupa masa, se aseza pe-un fotoliu, cu o lingura de supa in mana. In clipa cand atipea, muschii se relaxau si zgomotul lingurii cazute pe jos il trezea. Marele pictor considera ca, fie doar si o atipeala de o secunda, era suficienta pentru a-i trezi creierul. Un soi de scurtcircuit care ii reda vigilenta pierduta.
Foto: sanatate.bzi.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa