Dozajul corect a vitaminelor

 
Dozajul corect a vitaminelor
Afacerea cu vitamine explodeaza. Tablete, picaturi, pilule care contin saruri minerale ca: mangan, molibden, cupru, crom, magneziu, fier, drajeuri cu enzime, pastile de usturoi, capsule cu untura de peste - sunt castigatoarele absolute ale vanzarilor in toate farmaciile si supermarketurile din Occident.

Iata de ce este necesar un avertisment: multe dintre aceste pilule n-au nici un rost. Ele contin substante esentiale pentru om, dar acestea se gasesc din belsug si in alimentele pe care le mancam. De exemplu: usturoiul sau untura de peste. Adaugat zilnic, in salate, usturoiul proaspat e mult mai eficient decat cel transformat in drajeuri, iar pestele oceanic, consumat o data pe saptamana, are aceleasi valori energizante (in plus mult mai ieftine) ca pilulele.

In schimb, in cazul beta-carotenului si al vitaminelor C, E, precum si al substantei minerale seleniu, lucrurile stau altfel. Ultimele studii internationale au dovedit ca aceste substante, administrate in doze puternice, au capacitatea de a bloca radicalii liberi din organism (provocatori de cancer), intarind sistemul de aparare. Iar de asta avem nevoie din ce in ce mai imperios, pe masura ce poluarea mediului si distrugerea stratului de ozon se accentueaza.

In privinta dozelor care trebuie administrate, parerile specialistilor sunt impartite: cercetatorii germani, de exemplu, sustin ca 75 mg vitamina C luate zilnic ajung. Numai femeile care alapteaza si cele insarcinate au nevoie de 100-125 mg. In schimb, cercetatorii americani sustin ca doza zilnica minima de vitamina C trebuie sa fie de 150 mg, iar cea maxima de 5 g! Valori la fel de mari sunt recomandate si in privinta beta-carotenului si a vitaminei E.

Deci, dependenta omului de pilule este, practic, programata in Occident. Pentru ca noua, deocamdata, reperele ne lipsesc, ar fi bine sa tinem seama de recomandarile cercetarii stiintifice cu experienta in domeniul vitaminelor. Cu exceptia multor vitamine pe care le putem prelua direct, printr-o alimentatie corespunzatoare, din fructe, legume si cereale, exista si asa-numitele vitamine - obligatorii, pe care trebuie sa le luam sub forma de doctorii (150 mg vitamina A, de exemplu, doza cotidiana obligatorie, presupune consumul zilnic al unui kilogram si sapte sute de grame de nuci).

Va recomandam sa cititi si: Mineralele coloidale


Nu exagerati dozele!

Fiecare vitamina cere un dozaj special, pentru a nu face mai mult rau decat bine. In paranteze sunt date cantitatile medii indicate pentru adulti. La copii, dozarea coboara cu 40-60%.
  • Vitamina A (1,7-2,7 mg = 5000-8000 unitati) - devine foarte toxica, in clipa cand cantitatea depusa in ficat este depasita. Excesul se manifesta prin oboseala, lipsa de apetit, pierdere in greutate, buze uscate, piele pergamentoasa. Supradozarea cu vitamina A in timpul sarcinii poate pune in pericol fatul.
  • Tiamina (Vitamina B1 - 1,5 mg) - doze exagerate, de mai mult de 3 grame pe zi, produc dureri de cap, ameteli, insomnie, puls crescut, slabiciune si eruptii pe piele.
  • Riboflavina (Vitamina B2 -1,6 mg) - se dizolva foarte greu, deci este si greu absorbita, ceea ce duce la intoxicatie.
  • Niacina (Vitamina B3 - 13 mg) - administrata in exces (3-6 grame pe zi) poate perturba functia ficatului si metabolismul. Mai mult de 200 mg pe zi pot produce bufeuri, cresterea tensiunii si largirea vaselor de sange.
  • Vitamina B6 (2-2,5 mg) - o doza exagerata, de 2-7 grame pe zi, creeaza tulburari in nervii senzoriali din varful degetelor.
  • Vitamina B12 - n-are efecte negative nici cand este luata in doze mari.
  • Vitamina C (40-60 mg) - luata in doze mai mari, vreme indelungata, duce la diaree si la formarea de pietre la rinichi.
  • Vitamina E (30 mg) - este mai putin riscanta decat celelalte vitamine uleioase, dar supradozarea poate duce la probleme cu fierea, iar in asociere cu medicamentele administrate pentru subtierea sangelui, poate produce sangerari puternice.
Va recomandam sa cititi si: Suplimente bune pentru problemele parului

Bibliografie: AS verde, nr. 85, iulie 2011. Foto: pixabay.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa