Lichenul de piatra - retete populare

 
Lichen de piatra
Retete populare cu lichen de piatra:

Pentru persoanele care nu au timp suficient sa mearga sa culeaga lichen de piatra, exista o metoda mai simpla: se procura un pachet de planta uscata de la plafar, se trece prin rasnita de cafea, ca sa se obtina o pulbere fina. Pentru profilaxie, este suficient sa consumati zilnic 1-2 lingurite de pulbere, inghitite cu o ceasca de apa, in cure de lunga durata. Pentru tratament, doza se mareste la 2-3 linguri pe zi, timp de 14-21 de zile, apoi se micsoreaza treptat. Lichenul nu produce reactii alergice si nici dependenta.
  • Tuse seaca - 1. Un pahar de lapte se pune la fiert. Cand da in clocot, se adauga o lingura de lichen rasnit. Se mai fierbe 3-5 minute, apoi se strecoara. Se bea caldut, de 2-3 ori pe zi, intre mese. 2. Se amesteca in parti egale lichenul cu cimbru si frunze sau flori de mierea ursului. Se ia o lingura de amestec si se opareste cu 200 ml de apa fierbinte. Se infuzeaza pana la racire. Se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
  • Bronsita cronica, emfizem pulmonar. In 300 ml de lapte se adauga o lingura de pulbere de lichen, cate 1/2 lingurita de sovarf, podbal si salvie. Laptele se aduce pana la punctul de fierbere, acoperit cu capac, pe un foc slab. Se raceste tot acoperit. Inainte de culcare, se strecoara, se incalzeste si se bea fierbinte.
  • Renuntarea la fumat. 1. Se rasnesc si se amesteca bine cate 2 linguri de lichen, coada-calului, 3 linguri de urzica si o lingura de troscot. Doua linguri de amestec se pun in 500 ml apa fierbinte, se tin pe un vas cu aburi timp de 10 minute, apoi o ora in termos. Se beau cate 100 ml, de 3-4 ori pe zi, dupa masa. Cura trebuie sprijinita de o dorinta arzatoare de a renunta la fumat. 2. Contra fumatului faceti inhalatii cu aburi deasupra unui vas in care a fiert lichen. In paralel, consumati ceai de lichen, micsorand concomitent numarul de tigari.
  • Constipatie. Se prepara un extract din lichen proaspat sau uscat. O suta de grame de planta rasnita sau tocata foarte marunt se macereaza 24 de ore intr-un litru de apa rece. Lichidul se fierbe apoi pe baie de aburi, pana ce cantitatea scade la jumatate fata de volumul initial. Nu se strecoara. Se beau impreuna cu planta fiarta cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. O cura dureaza 10-15 zile.
  • Curatarea organismului. Se macereaza 2 linguri de planta proaspata, tocata, in 250 ml de otet de mere, timp de 3 zile. Inainte de culcare, se dizolva o lingurita de macerat in 50 ml de apa calduta si se bea. Durata curei este de 14 zile.
  • Cancere, tumori. Lichenul de piatra este recomandat ca adjuvant si in cazurile de cancer in care ganglionii sunt umflati si inflamati. Pentru mai multa eficienta, puteti sa-l combinati cu muguri si frunze de mesteacan, galbenele, saschiu, radacina sau suc de brusture. Se beau 2-3 cani de infuzie pe zi.
  • Rani, furuncule, dermatoze. O lingura de frunze de lichen si o lingurita de volbura (flori si frunze) tocate marunt se oparesc cu 250 ml apa clocotita, se tin pe foc mic 10 minute, apoi in termos 20 de minute. Se raceste si se strecoara. Se foloseste in comprese.
  • Reumatism - se prepara un decoct dintr-o mana de muschi la o galeata de apa. Se fierbe 30 de minute. Se lasa sa se raceasca, pana devine caldut. Se spala sau se introduc in lichid zonele dureroase.
Retete pentru copii:

Datorita calitatilor sale de antibiotic natural, lichenul se foloseste din mosi-stramosi la vindecarea copiilor bolnavi, mai ales in cazurile cand sunt alergici la medicamente sintetice sau atunci cand flora intestinala este distrusa de tratamente prelungite cu antibiotice. Lichenul se foloseste sub forma de decoct. Unguentele sintetice pentru zgarieturi, rani, arsuri se inlocuiesc cu comprese cu decoct din lichen.

Reteta: Doua lingurite de planta rasnita se lasa peste noapte in 250 ml de apa rece, apoi se strecoara. Se mai toarna 250 ml de apa rece si se pune pe foc mic. Se fierbe timp de 5 minute, intr-un vas emailat, acoperit cu capac. Se infuzeaza timp de o ora.
  • Amigdalita - se bea la fiecare ora cate o lingurita sau o lingura de decoct, in functie de varsta si greutate corporala. Nu se bea apa dupa inghitirea lichidului. Se poate administra in 3-6 reprize, in timpul zilei. Puteti sa amestecati decoctul cu lapte, ceai sau compot, si sa-l dati copilului de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru intarirea imunitatii. O cura dureaza cel putin 7 zile, chiar daca in a 3-a zi copilul se simte bine si nu mai tuseste. Muschiul nu se arunca, se adauga in mancare sau se amesteca cu putina miere de albine si se consuma.
Autor: Elena Josan. Bibliografie: AS verde, nr. 83, mai 2011. Foto: http://i237.photobucket.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa