Comprese si cataplasme cu in pentru sinusuri inflamate

 
Comprese si cataplasme cu in pentru sinusuri inflamate
Planta cunoscuta inca din antichitate, inul are numeroase intrebuintari: din fibrele pe care le contine se fabrica firele de in; din semintele foarte bogate in ulei se obtine uleiul de in; in plus, aceleasi seminte sunt folosite de sute de ani, intern si extern, ca remediu in diferite boli. In articolul de fata va prezentam utilizarea semintelor de in sub forma de cataplasme, menite sa atenueze inflamatiile si infectiile din zona fruntii si a cavitatii nazale.


Cuprins articol:


Cum actioneaza

Compresele si cataplasmele cu in sunt de mare ajutor in sinuzite si alte infectii ale zonei frontale si nazale. In cazul sinuzitei, eliminarea mucozitatilor si a puroiului este impiedicata datorita faptului ca mucoasele sunt inflamate si orificiile de evacuare ingustate. Aplicatiile calde cu seminte de in largesc canalele nazale si permit eliminarea impuritatilor. Dupa o ora de la aplicarea remediului, nasul se elibereaza complet. Eliminarea mucozitatilor si a puroiului este semn ca vindecarea este aproape. Prima senzatie este de potolire a durerii sau chiar de eliminare totala a ei, cel putin atata timp cat cataplasma e calda. Acest remediu este o adevarata binefacere!



Materialul necesar

  • 300 g seminte de in (intregi, sfaramate sau macinate), cat sa ajunga pentru 8 aplicatii.
  • 6-8 prosoape mici si subtiri (de circa 17/30 cm).
  • un sal de lana.
  • 2 sticle cu apa calda.
Faina de in rancezeste repede. De aceea e bine ca semintele sa fie macinate la scurta vreme inainte de intrebuintare si nu trebuie pastrata mai mult de o saptamana, in borcan de sticla.


Mod de preparare

Se pun la fiert semintele de in cu putina apa (la 1 parte de seminte - 2 parti de apa). Cand preparatul incepe sa se ingroase, fiertura se intinde, in grosime de un deget, pe cele 8 prosopele, care se impacheteaza ca niste branzoaice. Prima cataplasma se asaza pe locul dureros (peste nas si in amandoua partile lui, in caz de infectii nazale, sau pe frunte, in caz de sinuzita) cu partea compusa dintr-un singur strat de panza, cat se suporta de fierbinte. Se acopera cu salul de lana si se pastreaza cataplasma pana ce se raceste, cand e inlocuita imediat cu o alta cataplasma impachetata, tinuta la cald.


Cum se pastreaza cataplasmele fierbinti

Se pun intre cele doua sticle cu apa fierbinte, sub o perna, pentru a se afla la indemana (in cazul cand va tratati singuri). Compresele se pot tine calde si daca sunt puse intr-o sita sau o tigaie, asezate peste un vas cu aburi fierbinti).


Durata tratamentului

Cataplasmele trebuie schimbate des, pentru ca ele fac bine atata timp cat sunt calde (4-5 minute). Ele trebuie schimbate continuu, vreme de o jumatate de ora - o ora. (Capul nu trebuie tratat prea multa vreme cu caldura.) Dupa practicarea metodei, se ramane in pat o ora, la adapost de orice curent.


Remedii naturale in caz de infectii ale sinusurilor si nasului:

  • Picaturi in nas cu apa sarata.
  • Aburi la cap (inhalatii de aburi fierbinti din infuzii cu plante - de exemplu musetel).
  • Comprese pe ceafa cu hrean.
  • Cataplasme fierbinti cu in.
Remediile trebuie practicate de mai multe ori pe zi.

Autor: Rodica Demian. Bibliografie: AS verde, nr. 83, mai 2011. Foto: www.descopera.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa