Tratamentul natural al depresiei

 
Tratamentul natural al depresiei
Auzim tot mai des despre ea, ni se spune ca ar fi boala secolului XXI, dar inca putini dintre noi reusim sa o identificam, iar si mai putini stim sa o intelegem si sa luptam cu ea eficient. Mai ales acum, cand crizele financiare, economice, sociale si de multe alte tipuri par a nu se mai sfarsi, depresia pare ca se simte ca la ea acasa in lumea asa-zis civilizata, din care si noi facem parte.

Ce poate face medicina naturala contra acestui flagel al depresiei? Aproape... totul. Factorii fizici de tratament, cum ar fi plantele medicinale, produsele apicole sau remediile homeopatice sunt foarte eficiente pentru a atenua suferinta psihica (dar nu numai), produsa de aceasta afectiune. Apoi, psihoterapia, rugaciunea, tehnicile de respiratie sau cura de teren ne ajuta sa ne intelegem mai bine, sa invingem si chiar sa folosim constructiv depresia. Cum? Veti afla in cele ce urmeaza.


Cuprins articol:


Psihoterapia

Psihoterapia face parte din tratamentul natural al depresiei. In psihoterapia moderna, depresia, la fel ca si alte tulburari emotionale, nu mai este privita ca un inamic, care trebuie starpit cu orice pret si cu orice mijloace. Nu, depresia este considerata mai degraba un semnal de alarma, prin care psihicul nostru ne atrage atentia ca ceva trebuie schimbat in viata noastra, ca trebuie sa ne innoim, sa ne transformam, pentru a putea merge mai departe. Ca atare, aceasta afectiune nu este un inamic in sine, ci mai degraba o lectie de viata, care - in masura in care este inteleasa si depasita - ne va face mai buni, mai completi si, aparent paradoxal, mai fericiti decat inainte, cand ne consideram sanatosi.

Astfel, tot mai multi psihologi sunt de parere ca medicamentele singure nu pot fi leacul depresiei, ele sunt capabile doar sa atenueze suferinta, nu sa o si eradicheze din radacini. Oricat de greu este de crezut, orice tip de depresie, de la cea a persoanei care a ramas fara serviciu, la cea produsa de singuratate, de imbatranire, de boala sau de o deceptie sentimentala, ascunde in ea, de fapt, un sambure de fericire, de echilibru interior care se vrea, se cere imperios descoperit. Pentru a ajunge insa la aceste descoperiri interioare, este necesar sa apelam la cateva ajutoare, pe care le vom cunoaste in continuare.


Plantele

Si plantele fac parte din tratamentul naturist al depresiei. Plantele sunt primul si cel mai la indemana remediu contra depresiei. Efectul lor este uimitor de puternic, mai ales pe termen mediu, ele fiind capabile sa ne reduca suferinta psihica si sa ne dea astfel ragazul de a aborda si alte terapii, cum ar fi cura de teren, respiratia, rugaciunea etc. Sa cunoastem, in continuare, cele mai puternice plante cu efecte antidepresive.

- Sunatoarea (Hypericum perforatum) - peste o suta de studii au fost facute in ultimele doua decenii, in diferite clinici din lume, pe tema efectelor extractului obtinut din aceasta planta in depresie si in simptomele asociate ei. Rezultatul: toate cercetarile arata o neta imbunatatire a starii emotionale a majoritatii pacientilor depresivi, dupa tratamentul intern cu sunatoare. Principiile sale active elimina treptat starile de tristete, de astenie, invioreaza mintea si psihicul, impiedica aparitia si elimina tulburarile de somn, maresc tonusul launtric. Cea mai simpla si totodata eficienta metoda de administrare a acestei plante este pe cale interna, sub forma de capsule, care contin in proportii egale extract si pulbere din aceasta planta. Se iau 1-2 capsule cu extract si pulbere de sunatoare, in cure de 2-3 luni, cu 21 de zile de pauza.

- Passiflora (Passiflora incarnata) - este o planta exotica, adusa din America de Sud, unde florile sale sunt folosite in mod traditional pentru efectele lor de echilibrare emotionala. Are o actiune blanda, dar si puternica, principiile sale active influentand un centru nervos de la nivelul creierului, centru responsabil de inducerea starilor de relaxare. Este poate cel mai bun remediu in tratarea tulburarilor anxios-depresive, fiind eficienta si in alte simptome asociate depresiei, intre care insomnia si starile de contractura sunt pe primul loc. La fel ca si sunatoarea, passiflora nu induce - spre deosebire de restul medicamentelor - stari de somnolenta, abulie si, de obicei, nu afecteaza negativ capacitatea de concentrare si nici coordonarea motorie. La noi in tara se gaseste in marile magazine naturiste, sub forma de capsule cu extract (mult mai eficiente decat cele care contin doar simpla pulbere), din care se iau cate 3-6 pe zi, in cure de 1-2 luni, urmate de 21 de zile de pauza.


Laptisorul de matca

Eficienta acestui produs apicol, la fel ca si cea a extractului de sunatoare, despre care am vorbit anterior, este greu de imaginat. Este un remediu cu efecte foarte prompte in cazul persoanelor la care depresia apare pe fond de boala sau de oboseala cronica, de imbatranire accelerata. Se face o cura de 28 de zile, in care se consuma laptisor de matca amestecat cu miere (in proportia de 1:10). Zilnic se iau din acest produs, cu efecte foarte rapide in majoritatea cazurilor, cate 2-4 lingurite, in cure de 45 de zile. Intre doua cure se face o pauza de minimum 2 saptamani.


Exercitiile fizice

Nici exercitiile fizice nu pot lipsi din tratamentul natural al depresiei. Exercitiile fizice pot face enorm pentru depasirea starilor de depresie. De ce? Studiile arata faptul ca peste 80% dintre persoanele depresive au un trai sedentar sau semi-sedentar, departe de natura, de experientele care i-ar pune in contact cu latura lor dinamica, activa, energica. Traiul sedentar duce la economisirea unei cantitati uriase de energie fizica, care partial este stocata in adipozitati, iar restul se transforma in energie psihica. Ce se intampla cand aceasta este in exces si nu stim cum sa o consumam? Nu rareori ea genereaza stari de disconfort psihic tot mai puternic, care de cele mai multe ori iau forma depresiei.

In acest context, trebuie stiut ca efortul fizic intens, facut sistematic, activeaza nu doar musculatura, respiratia si metabolismul, ci si anumite mecanisme naturale de protectie psihica. Este deja notoriu faptul ca dupa 40 de minute efort fizic (alergare, sporturi in aer liber, inot etc.) scoarta cerebrala elibereaza anumiti neuro-transmitatori care genereaza stari de relaxare, de multumire, de optimism. Mai mult, exercitiile fizice facute de macar 3 ori pe saptamana in cadru natural imbunatatesc somnul (principalul mijloc de regenerare psihica), maresc rezistenta la stres si, nu in ultimul rand, se constituie intr-o veritabila supapa prin care sunt defulate multe din tensiunile interioare acumulate din viata de zi cu zi.






Respiratia

Si respiratia face parte din tratamentul natural al depresiei. Respiratia este direct afectata de starile de depresie, dar la randul ei, cand este controlata, respiratia ne poate schimba in bine felul de a gandi si de a simti. Exista deja multe studii care pun in evidenta faptul ca persoanele ce sufera de aceasta tulburare au aproape intotdeauna o respiratie superficiala, intrerupta, cu un volum foarte mic. Atunci se pune intrebarea: oare corelatia inversa nu functioneaza? Adica, o respiratie „educata”, devenita mai ampla si mai profunda, nu va aduce dupa sine o stare psihica tot mai buna?

Rezultatele testelor practice sunt extrem de incurajatoare in acest sens: dobandirea unei respiratii lente, ample, care sa foloseasca intreaga capacitate pulmonara, antrenand si lobii inferiori, nu doar cei superiori ai plamanilor, duce gradat la o imbunatatire substantiala a starii emotionale a celor care sufera de depresie. Respirand, facand efort fizic, persoanele depresive se autoeduca, invata sa-si descopere resurse interioare de speranta, de optimism si, in ultima instanta, de forta interioara nebanuite.

In cele ce urmeaza, vom prezenta un exercitiu simplu de respiratie, asa numita „respiratie tip ras”. Stati intinsi pe spate relaxati, inspirand cat mai adanc, lasand abdomenul sa se umfle cu aer. Dupa ce inspiram, pastram aerul in plamani cat mai mult posibil, dar fara sa apara vreo stare de jena, dupa care il expiram sacadat, pe gura, rostind silaba "ha”. Cu alte cuvinte, atunci cand vom expira aerul din plamani vom emite sacadat un „ha ha ha", care - vom vedea - nu rareori se transforma fara voie intr-un ras veritabil, nefortat.

Facut cate 10-15 minute, de doua ori pe zi, acest exercitiu are efecte emotionale foarte bune, activand un mecanism neurologic ce are ca efect stimularea zonelor din creier care raspund de producerea de tonus psihic, de optimism si de vioiciune. Acest exercitiu transforma gradat, in bine, modul nostru de a simti, de a percepe realitatea exterioara si interioara. Dupa cateva luni de practica, el se va dovedi un adevarat antidot pentru starile de pesimism, pentru tendinte ultracritice si autodepreciative. Si, pentru a fi mai eficienta, respiratia se poate asocia din cand in cand cu climatoterapia.


Climatoterapia

Si climatoterapia face parte din tratamentul natural al depresiei. Putini stiu faptul ca marea majoritate a persoanelor cu tulburari depresive au si o meteosensibilitate foarte puternica, in conditiile unui climat inadecvat, problemele lor de natura psihica se agraveaza, la fel cum in conditii prietenoase, starea lor launtrica cunoaste imbunatatiri spectaculoase. Pornind de la aceasta premisa, sunt cat se poate de binevenite curele, chiar si doar de cateva zile, in zone care au un climat cu efecte benefice speciale asupra mintii si a psihicului. Cele mai bune efecte le are climatul sedativ de crutare din zonele situate la altitudini nu foarte ridicate, dar insorite si inconjurate de o vegetatie forestiera generoasa.

Statiuni care ofera un asemenea climat sunt Covasna, Baile Olanesti, Buzias, Sarata Monteoru. In aceste locuri se simt cel mai bine persoanele surmenate, care sufera de depresie asociata cu atacuri de panica, cu stari de neliniste, cu stari de nervozitate foarte puternica. Aerul acestor statiuni induce o stare de liniste, de pace interioara, de relaxare extrem de profunda si de regeneranta pentru psihic. Climatul subalpin, cu efecte stimulente si revigorante este, in schimb, indicat pentru persoanele depresive-melancolice, astenice, cu tendinta spre inactivitate, somnolenta. Un asemenea climat puternic stimulativ gasim in statiuni cum ar fi Vatra Dornei, Sinaia, Predeal, Lacul Rosu, Cheia, Poiana Brasov.


Religia

Din tratamentul natural al depresiei nu putea lipsi religia. Nu puteam omite acest aspect intr-un articol consacrat tratamentului tulburarilor emotionale prin metode traditionale. Aceasta, pentru ca „disparitiile inexplicabile” si definitive ale simptomelor depresiei, chiar in forme grave, cum ar fi depresia bipolara, in urma rugaciunii, a folosirii agheasmei, a practicarii postului crestin sau a participarii la sfantul maslu, nu sunt simple inventii sau povesti frumoase, ci realitati obiective. Este important de inteles un lucru: apropierea de religie, rugaciunea si celelalte actiuni din aceasta sfera nu trebuie sa fie formale, ci sincere, venite din suflet.

Marile secrete ale reusitei acestor demersuri sunt cunoscute de toata lumea: sinceritatea, perseverenta si implicarea sufleteasca totala. Participarea pasiva la slujbe religioase, donatiile banesti, pelerinajele in locuri indepartate nu valoreaza foarte mult fara trairea bucuriei rugaciunii, a sfinteniei postului ori a dragostei de viata. In schimb, rugaciunea zilnica, perseverenta, a celui suferind, sinceritatea si iubirea pot transforma profund mintea, sufletul si chiar trupul si pot vindeca depresia, in orice forma, cum nici un alt medicament sau remediu nu o poate face.

Autor: Ilie Tudor. Bibliografie: AS verde, nr. 89, noiembrie 2011. Foto: pixabay.com






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa