Avocado si sanatatea

 
Articol despre beneficiile consumului de avocado
Avocado este originar din Mexic si Guatemala, din familia Lauracee impreuna cu camforul, scortisoara si dafinul. Fructul acestui copac este un superaliment, bogat in elemente nutritive cu rol deosebit pentru sanatate.

Un fruct contine 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt monosaturate (grasimi benefice). Avocado contine 14 minerale, toate avand un rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii.


Beneficiile sale

Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.

Contine fibre, potasiu (dublu fata de banane), vitamina E, complexul vitaminelor B si acid folic. Avocado are proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diferitelor tipuri de cancer. Protejeaza ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale, ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride din sange.

Consumul de avocado ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, datorita continutului de vitamina B6, acid folic si vitamina E. Datorita antioxidantilor din compozitie intarzie procesul de imbatranire a organismului. Fructele de avocado cresc densitatea osoasa prin continutul bogat in vitamina K (previn osteoporoza), mentin sanatatea sistemului digestiv prin continutul de fibre insolubile (75%) si solubile (25%).


Masti pentru frumusete

Pentru ten matur, cu riduri. Ingrediente: o jumatate de avocado, patru linguri de miere. Se paseaza avocado si se amesteca cu mierea. Se aplica pasta pe fata, se lasa sa actioneze zece minute, apoi se spala cu apa calduta.

Pentru par uscat. Ingrediente: un avocado copt, doua linguri de ulei de masline. Avocado se curata si se pune in blender, se adauga uleiul de masline usor incalzit si se amesteca bine. Se aplica pe toata lungimea parului. Se acopera cu o folie de plastic. Se lasa sa actioneze o ora, apoi se spala parul.


Cel mai bun guacamole

Ingrediente (o portie): un avocado copt, doi catei de usturoi, doua fire de ceapa verde, o rosie, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper, cateva fire de patrunjel.

Mod de preparare. Avocado se curata si se zdrobeste cu furculita intr-un bol. Se adauga rosia taiata cubulete, usturoiul zdrobit, ceapa si patrunjelul tocate, sarea si piperul, zeama de lamaie si se amesteca bine.

Foto: authoritynutrition.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa