Dezechilibre in organism

 
Fructe si legume
Sunt inestetice, creeaza disconfort si ne indispun. Deseori insa, problemele de frumusete cu care ne confruntam ne-ar putea preveni ca in organism exista anumite dezechilibre.

Pielea, unghiile, parul sunt nu doar atribute ale frumusetii, ci si o oglinda care reflecta ce se petrece in interiorul corpului nostru. Modificari de culoare si textura, pete si bubite pe piele, unghii casante sau ingalbenite, par lipsit de stralucire... Descoperiti ce se poate ascunde in spatele celor mai frecvente probleme de frumusete!


Cade parul

La caderea excesiva a parului contribuie dezechilibrele hormonale (exces de testosteron, hipo- sau hipertiroidie, tulburari in functia hipofizei etc.), lipsa de vitamine sau de acizi grasi esentiali, stresul, unele medicamente (antidepresive etc.).

Solutie: daca, in ciuda faptului ca urmati un regim alimentar echilibrat si aplicati tratamente capilare adecvate, tot gasiti smocuri de par in perie, ar fi bine sa mergeti la dermatolog.


Pilozitate in exces

Daca observati o crestere rapida a parului pe tot corpul sau va apar fire in unele zone precum fata, sanii, abdomenul, este posibil sa suferiti de un dezechilibru hormonal.

Solutie: adresati-va unui medic endocrinolog, care va va recomanda sa faceti anumite analize hormonale! Specialistul va prescrie tratamentul in functie de rezultatele testelor.


Pungi sub ochi

De regula, cearcanele si pungile sub ochi tradeaza lipsa somnului. Daca dormiti suficient si aveti ochii umflati fiti mai atenti la ce mancati! Pungile sunt semn ca acolo se retine apa. Cauzele sunt diverse, de la alergii la deshidratare, dar deseori vinovat este consumul prea mare de sare, care favorizeaza retentia de apa in organism.

Solutii: evitati alimentele prea sarate (mezeluri, muraturi, conserve etc.) si beti 1,5-2 litri de apa pe zi. Daca cearcanele sunt insotite de alte simptome precum obstructie nazala, rinoree, prurit nazal (semnele rinitei) si ochi inrositi, ar fi bine sa mergeti la medic, fiindca este posibil sa suferiti de o alergie.


Piele uscata

Aerul rece al iernii, dusurile fierbinti ori sapunurile duc deseori la uscaciunea pielii. In unele situatii, pielea uscata si fragila este semn de deshidratare sau indica o problema de sanatate: hipotiroidism, diabet, deficiente de vitamine. Si ateroscleroza afecteaza pielea, in special la nivelul gleznelor, labelor si fluierului piciorului. Uscaciunea excesiva poate fi cauzata de dermatita atopica sau chiar de psoriazis, pentru care aveti nevoie de tratament specializat.

Solutii: evitati dusurile fierbinti, folositi regulat creme hidratante, beti suficiente lichide. Daca banuiti ca vi se usuca pielea din pricina unei probleme medicale, nu ezitati sa mergeti la medic!


Acnee severa

Sa va apara cand si cand un cos este absolut normal. Dar, daca nesuferitele cosuri sunt multe la numar si se incapataneaza sa nu dispara, cauza ar putea fi o alergie alimentara, consumul insuficient de apa, abuzul de produse nesanatoase sau o tulburare hormonala.

Solutii: ingrijiti-va fata cu produse speciale pentru ten acneic. Daca masurile cosmetice nu au efect, ginecologul v-ar putea prescrie anumite medicamente care trateaza acneea. In plus, evitati dulciurile, intrucat insulina stimuleaza secretia hormonului care are legatura cu aparitia acneei.


Pete rosii pe fata

Petele rosii de pe fata si gat ce apar si dispar aparent fara o cauza anume pot fi legate de stres sau indica o problema digestiva. Daca uneori va apar pe fata grupuri de bubite rosii asemanatoare cosurilor, tot o tulburare digestiva poate fi cauza acestei neplaceri.

Solutii: protejati-va de soare si evitati alimentele prea condimentate, care intensifica roseata. Luati probiotice, ca sa imbunatatiti activitatea sistemului digestiv!


Unghii casante si fara luciu

Unghiile ingalbenite, ingrosate, deformate si fara luciu pot fi semnul onicomicozei, o infectie cauzata de ciuperci parazite, care afecteaza in special unghiile de la picioare. Petele albe de pe unghie tradeaza o carenta de zinc, unghiile cu suprafata incretita indica o lipsa de fier, iar cele moi si care se rup usor sunt semn ca va lipsesc calciul, vitamina D sau magneziul.

Solutii: mancati sanatos si cat mai variat: fructe, legume, carne, peste, oua, lactate. Daca unghiile se deformeaza ori isi schimba culoarea si nu isi revin la normal, ar fi bine sa mergeti la dermatolog.


Alte semne:

Buze mereu crapate, fisuri la coltul gurii - semnaleaza o deficienta de vitamine din grupa B. Gasiti B-uri in: spanac, ciuperci, nuci, fistic, seminte de floarea-soarelui, somon, lactate, oua, pui.

Matreata - indica lipsa unor acizi grasi esentiali. Ii gasiti in peste, fructe de mare, uleiuri, nuci, seminte de dovleac.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.ele.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa