Mananca supa in fiecare zi!

 
Mananca supa in fiecare zi!
Fie ca este supa sau ciorba, cremoasa ori clara, acest fel de mancare, intrat la un moment dat in dizgratie, isi recapata incet-incet popularitatea de care se bucura pe vremea bunicilor.

Putine feluri de mancare se incadreaza atat de bine in preferintele noastre culinare precum supa. Poate fi savurata aburinda sau rece, vara sau iarna, puteti sa o gatiti de post, sa adaugati aproape orice fel de legume vreti, este potrivita si pentru bebelusi, si pentru bunici, iar fiecare dintre noi o poate reinventa adaugand tot felul de ingrediente: crutoane, branza rasa, ulei de masline, mirodenii exotice. Unde mai punem ca se prepara repede si usor, este bine tolerata de sistemul digestiv, potoleste foamea si este benefica pentru sanatate. Suficiente motive ca sa o includem in meniul zilnic, nu este asa?


Sursa de vitamine si minerale

Pentru ca nu este o mancare sofisticata nici ca mod de preparare, nici ca ingrediente, supa pare un aliment simplu, fara prea mare valoare nutritiva. Totusi, ea este o sursa bogata de oligoelemente, saruri minerale si vitamine solubile in apa: potasiu, magneziu, fier si cupru, betacaroten, vitamine din grupul B, vitamina C (daca adaugam la final patrunjel ori frunze de telina). Ca sa conservati la maximum calitatile nutritive ale supei, tineti seama de cateva sfaturi:
- curatati legumele de coaja chiar inainte sa le folositi;
- nu fierbeti supa prea mult timp: cu cat o lasati mai mult sa fiarba, cu atat se pierd mai multe vitamine;
- mancati supa in urmatoarele 24 de ore sau congelati-o imediat.


Supa regleaza tranzitul intestinal

Un bol cu supa de legume ne ofera o portie zdravana de fibre, recunoscute pentru capacitatea de a regla tranzitul. Prin fierbere, fibrele devin mai moi si usor de digerat. Persoanelor care sufera des de balonare sau constipatie ori care au sistemul digestiv sensibil li se recomanda sa consume legumele fierte (morcov, telina) si mixate.


Aliatul siluetei

Supa ne ajuta sa ne debarasam de kilogramele in plus. In primul rand, are putine calorii: 200 ml de supa ne ofera doar 100-120 de calorii. In al doilea rand, daca ne incepem masa cu un bol de supa, stomacul va fi partial umplut, asa ca nu vom manca o portie prea mare la felul doi. Asta inseamna ca in total vom consuma mai putine calorii (o masa la care mancam supa ne aduce cu circa 150 de calorii mai putin decat o masa fara acest fel de mancare).

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa