Nu neglijati mamografia

 
Nu neglijati mamografia
Fiecare femeie ar trebui sa fie preocupata nu doar de frumusetea sanilor, ci si de sanatatea lor. Este un aspect ce nu trebuie neglijat. Altfel, in timp, se ajunge la afectiuni grave si complicatii nedorite si iremediabile.

Din pacate, desi ni se tot atrage atentia asupra faptului ca examinarea sanilor este esentiala, deseori dovedindu-se de o importanta vitala, dupa cum o arata nemiloasele statistici, in zilele noastre, o femeie din zece se confrunta cu cancerul la san.

Motiv serios pentru a le acorda atentie maxima, nu-i asa? Pe langa autoexaminarea sanilor prin palpare, un procedeu la care ar fi indicat sa recurgeti in fiecare luna, la o saptamana dupa ultima menstra, indicat ar fi ca, din cand in cand, sa recurgeti la ajutorul unor investigatii medicale specifice.


Ecografia mamara

Pentru verificarea sanatatii sanilor, puteti apela la o ecografie mamara, mai ales ca nu este nici invaziva, nici radianta. Si nu prezinta riscuri. Are insa un mare dezavantaj: nu este o metoda foarte sigura pentru depistarea tumorilor. Mult mai eficienta este mamografia, investigatie pe care multi medici o recomanda doar dupa varsta de 40 de ani.


Examinarea radiologica

Mamografia este importanta chiar daca va examinati singure sanii. Examinarea radiologica a acestora, efectuata cu un aparat special, permite depistarea precoce a nodulilor mici si a leziunilor canceroase minore de la nivelul glandelor mamare. E o metoda simpla care creste semnificativ sansa de vindecare in cazul in care acestea sunt depistate la timp. In plus, lucru deloc de neglijat, face adeseori posibila pastrarea integritatii sanului. Momentul cel mai potrivit pentru efectuarea mamografiei este la doua saptamani dupa ultima menstra.


Cat de des?

Dupa varsta de 40 de ani, mamografia se face la fiecare doi ani sau mai des daca aveti cazuri de cancer la san in familie.

Foto: www.i-medic.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa