Parazitii intestinali: tratamente naturiste, sfaturi si recomandari

 
Parazitii intestinali: tratamente naturiste, sfaturi si recomandari
Poate ca ati avut o infectie parazitara la varsta copilariei, insa nici nu va ganditi ca vi s-ar mai putea intampla la maturitate.

In realitate, nu sunteti tocmai la adapost, ci dimpotriva. Se pare ca unu din trei adulti gazduieste paraziti intestinali, pe care in mod normal un sistem imunitar puternic este capabil sa ii elimine fara probleme. Cand nu reuseste, apar simptome la nivel digestiv care trebuie sa va trimita la analize:
  • tranzit intestinal dereglat, cu scaune moi, diaree mai mult de doua saptamani la rand, balonare;
  • pierdere in greutate fara un motiv anume;
  • oboseala cronica, desi va odihniti suficient;
  • mancarime in zona anusului;
  • crampe abdominale;
  • greata.
Ce sunt parazitii?

Parazitii sunt organisme care, odata ajunse in corpul gazdei, au ca sursa de hrana substantele nutritive consumate de aceasta si elibereaza toxine in sange, slabind imunitatea, agravand bolile existente si marind riscul de noi afectiuni. Giardia este cel mai comun parazit din categoria protozoarelor, din care face parte si toxoplasmoza. Iar limbricii, oxiurii si tenia sunt cei mai frecventi viermi intestinali.


Diagnosticul este sigur de prima data?

Nu este placut, dar este necesar sa faceti analiza materiilor fecale daca apar simptomele de mai sus. Testul trebuie realizat in trei zile diferite; altfel, exista riscul sa iasa fals negativ. Medicul poate recomanda analize suplimentare daca cele dintai nu au fost concludente. Odata ce testul iese pozitiv, trebuie sa isi faca analiza toti membrii familiei.


Cum prevenim o infectie parazitara?

Parazitii ajung in organism pe calea aerului, prin apa sau alimente contaminate. De aceea:
  • spalati-va bine pe maini, cu apa si sapun, inainte de fiecare masa si dupa ce folositi toaleta;
  • consumati carne de porc si vita suficient preparata termic;
  • spalati bine legumele si fructele inainte sa le consumati.
Putem folosi tratamentul alopat in paralel cu tratamentul naturist?

Tratamentul este recomandat de medic in urma analizelor, in functie de tipul de parazit care v-a invadat intestinele. Dezavantajul este ca medicamentele sunt toxice pentru ficat. De aceea, este bine sa urmati tratamentul in paralel cu o dieta sanatoasa si cu terapii naturale care grabesc eliminarea parazitilor, sporind sansele de a scapa de „chiriasii” nedoriti din prima incercare. In plus, este important sa depistati sursa de infestare; altfel, problemele - pot reveni la nesfarsit. Iata ce va ajuta:
  • Semintele de dovleac. Aveti nevoie de 50-100 g de seminte de dovleac decojite, crude si pisate, amestecate cu miere pana ce capata consistenta unei paste, din care luati cate o lingurita dimineata pe stomacul gol, mestecand foarte bine. Dupa cateva ore, luati o lingura cu ulei de ricin. Repetati vreme de trei zile. Ca tratamentul sa fie mai eficient, consumati suc de varza, morcov si sfecla, multe legume, fructe - cum ar fi ananasul, bogat si el in enzime antiparazitare.
  • Usturoiul si ceapa. Usturoiul, la fel precum ceapa, este foarte eficient consumat crud, dar nu toata lumea il tolereaza foarte bine. Incercati extractul/tinctura de usturoi sau ceapa de la plafar (20 de picaturi de trei ori pe zi) ori preparati una din retetele cu efecte benefice:
    - curatati o capatana de usturoi, o taiati bucati si o fierbeti intr-un pahar cu lapte pe care il beti pe nemancate;
    - tocati marunt o ceapa mare, adaugati un pahar cu lapte, o fierbeti un sfert de ora, strecurati, puneti o lingura cu miere si beti un pahar seara, vreme de o saptamana.
  • Pelinul. Luati zilnic 15-20 de picaturi de tinctura de pelin vreme de cateva zile. Uleiul din flori de pelin are acelasi efect (cate zece picaturi de trei ori pe zi).
  • Cimbrul. Preparati o infuzie concentrata din zece lingurite cu cimbru la un litru de apa clocotita si beti de dimineata pana seara, trei zile la rand.
  • Lamaia cu miere sau otetul de mere cu urzici. Zdrobiti o lamaie intreaga, tineti-o doua ore in apa, adaugati doua lingurite cu miere si beti seara la culcare sau fierbeti urzica proaspata in otet - la scurt timp dupa ce mancati urzica astfel fiarta, viermii ar trebui eliminati.
Giardia, frecventa la copii

Diagnosticul se pune prin examene coproparazitologice repetate la 2-3 zile (pentru a elimina suspiciunea, este nevoie de cel putin trei rezultate negative intr-un interval de zece zile); eventual, se face si antigenul de giardia. Sunt foarte eficiente tratamentele naturiste pe baza de pelin, macese, cimbru, miere, asociate cu seminte de dovleac crud sau ulei de dovleac presat la rece (1 ml de trei ori pe zi, inainte de mese, timp de zece zile; se repeta dupa zece zile de pauza) ori cu tinctura de propolis, daca micutul nu este alergic (trebuie testat inainte). Probioticele incluse in alimentatie si propolisul ajuta intestinul sa se elibereze si sa se refaca.

Va recomandam sa cititi si: Worm End, sirop impotriva parazitilor intestinali

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: medlive.hotnews.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa