Contraceptia de urgenta, fata in fata cu miturile

 
Contraceptia de urgenta, fata in fata cu miturile
Astazi, femeile au la dispozitie metode contraceptive moderne, sigure si extrem de eficiente, care le ofera libertatea de a planifica momentul oportun pentru o sarcina.

Acest lucru nu inseamna ca, desi poate folositi o metoda de protectie dintre cele mai eficiente, nu va puteti confrunta la un moment dat cu esecul metodei (uitati sa luati anticonceptionalele, de exemplu) si, inevitabil, cu grijile aparute imediat in privinta riscului de sarcina nedorita.

Acelasi lucru se intampla si in cazul unui contact sexual neprotejat, atunci cand pasiunea momentului face uitata contraceptia. Pentru situatiile de mai sus, specialistii recomanda utilizarea cat mai rapida a contraceptiei de urgenta, singura solutie eficienta si sigura de a evita aparitia unei sarcini nedorite dupa contactul sexual.


Contraceptia de urgenta este daunatoare pentru organism?

Contraceptia de urgenta este folosita de catre femeile din intreaga lume inca din anii '80, fiind singura solutie pentru a evita o sarcina nedorita care poate aparea in urma unui contact sexual neprotejat. Metoda functioneaza datorita substantelor active care intarzie ovulatia pentru a evita aparitia sarcinii. Dupa ce isi indeplineste scopul, substanta activa este eliminata complet din organism in maximum 48 de ore. Contraceptia de urgenta este aprobata de autoritatile competente, fapt ce asigura folosirea sa in conditii de siguranta.


De cate ori pot sa folosesc contraceptia de urgenta?

Contraceptia de urgenta poate fi folosita oricand apare o situatie care poate avea ca rezultat o sarcina nedorita. Asa cum ii spune si numele, insa, contraceptia de urgenta a fost conceputa pentru momentele in care este nevoie de o interventie rapida pentru a evita o sarcina care poate aparea in urma unui contact sexual neprotejat sau a esecului unei metode contraceptive folosite. Daca va confruntati frecvent cu astfel de cazuri, recomandarea specialistilor este sa luati in considerare folosirea unei metode contraceptive eficiente pe termen lung.


Daca o folosesc des, este posibil sa nu pot avea copii mai tarziu?

Indiferent de cat de frecvent o utilizati, contraceptia de urgenta nu va va afecta capacitatea de a ramane insarcinate mai tarziu, cand va veti dori acest lucru. De asemenea, metoda nu are nicio alta consecinta pe termen lung asupra organismului.


Daca partenerul se retrage la timp, nu exista riscuri privind aparitia sarcinii?

Metoda retragerii inainte de ejaculare este una dintre cele mai riscante metode pe care cuplurile aleg sa o foloseasca pentru a se proteja. Sentimentul de protectie este insa unul fals, intrucat o mare parte dintre sarcinile nedorite apar in urma situatiilor in care a fost folosita aceasta metoda. Acelasi lucru se poate spune si despre metoda calendarului, care este la fel de riscanta.


Cum imi dau seama daca a functionat contraceptia de urgenta?

Va asigurati ca metoda functioneaza daca o folositi cat mai repede dupa contactul sexual care v-a ingrijorat. Ideal este sa o utilizati in primele 24 de ore de dupa, atunci cand are eficienta cea mai ridicata.


Cum o pot procura?

Contraceptia de urgenta este asigurata prin pilule sau sterilet. Pilulele sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala, ceea ce le face usor de procurat. Steriletul poate fi montat numai de catre medic.


Contraceptia de urgenta este un mijloc de avort?

Contraceptivele de urgenta au calitatea de a intarzia sau evita ovulatia, impiedicand fecundarea si, astfel, aparitia sarcinii. Substantele din compozitie nu pot intrerupe o sarcina, ceea ce inseamna ca daca femeia foloseste contraceptia de urgenta fiind deja insarcinata, atunci evolutia sarcinii nu va avea deloc de suferit. In plus, utilizarea metodelor abortive este mult mai strict reglementata decat cea a contraceptivelor de urgenta. Spre deosebire de contraceptia de urgenta, pastilele abortive nu pot fi cumparate din farmacii fara prescriptie medicala.

Foto: healthy.kudika.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa