Alege contraceptivul care ti se potriveste

 
Alege contraceptivul care ti se potriveste

Diafragma sau steriletul, spermicidele, implantul subdermic sau plasturii cu hormoni, pilulele, sterilizarea chirurgicala reprezinta cateva dintre cele mai utilizate metode contraceptive. Fiecare femeie poate opta, in functie de mai multi factori, pentru varianta care-i convine. Va invitam sa descoperiti in randurile care urmeaza de ce anume trebuie sa tineti cont cand va alegeti mijlocul de control al sarcinii, astfel incat sa nu va puneti sanatatea in pericol.

Dupa aproape doua decenii de la aparitia pastilelor anticonceptionale, asistam la o noua revolutie in domeniul planningului familial. Si nu avem de-a face nici pe departe cu palide imitatii ale deja clasicelor pilule si sterilete... In prezent, se poate evita o sarcina nedorita printr-un mic implant cutanat, utilizand un plasture sau apeland la un inel vaginal. In fata unei oferte atat de generoase, multe femei ezita cand e vorba sa aleaga, lucru perfect justificat, intrucat chiar si medicii au nevoie de multe ori de lamuriri suplimentare in ce priveste unele dintre cele mai, sa le spunem, performante mijloace contraceptive. Va prezentam succint fiecare posibilitate de evitare a sarcinii, avand in vedere avantajele si dezavantajele, tinand in acelasi timp cont de implicatiile psihologice, sociale si economice. Nu uitati: contraceptia ii priveste in egala masura pe ambii parteneri de cuplu, nu doar pe femeie, cum eronat se crede inca.


Cum actioneaza anticonceptionalele

  • La nivelul ovarelor - pilula cu estro-progesteroni blocheaza ovulatia.
  • La nivelul trompelor - sterilizarea chirurgicala blocheaza contactul dintre ovul si spermatozoid.
  • La nivelul uterului - steriletul determina o reactie inflamatorie a mucoasei uterine, care impiedica nidatia (fixarea ovulului fecundat in tesutul local).
  • La nivelul colului uterin - pilula micro-doza (progesteron) ingroasa mucusul cervixului, astfel incat spermatozoizii nu mai pot patrunde in uter, deci nu mai pot ajunge la ovul. Hormonul steroid schimba si consistenta peretilor uterini, impiedicand fixarea oului fertilizat.

Daca aveti sub 18 ani

Apelati la pilula mini-doza, iar partenerul la prezervativ. In marea majoritate a cazurilor, o sarcina la o asemenea varsta frageda nu prea este de dorit... Exista mijloace de contraceptie fiabile, despre care e bine sa stiti totul, dinainte de a va incepe viata sexuala.

„As vrea sa incep sa iau anticonceptionale!“ Cam asa debuteaza majoritatea consultatiilor ginecologice care au drept paciente domnisoare sub 18 ani. Si este normal sa se intample astfel, caci pilulele cu hormoni de sinteza reprezinta mijlocul de contraceptie cel mai bine adaptat la aceasta varsta. Cu conditia insa sa alegeti o varianta mini-doza. Pe langa ca este foarte fiabil, acest tip de produs farmaceutic prezinta avantajul ca reduce durerile care insotesc menstruatia si scade riscul de chisturi ovariene, destul de frecvente la tinere. De asemenea, poate atenua acneea. In acest sens, sunt eficiente mai ales pilulele pe baza de etinilestradiol.

Ingrasarea nu se produce decat in cazuri exceptionale. In ciuda unei pareri preconcepute, administrarea consecventa a pilulelor in discutie nu provoaca ingrasarea decat in cazuri rarisime. Asa cum nu duce nici la sterilitate - o alta legenda in care mai cred si in prezent sute de reprezentante ale sexului frumos. Doar cateva dintre femeile aflate sub un asemenea tratament constata o crestere a poftei de mancare dupa inceperea curei profilactice, fapt ce poate duce, in special la cele predispuse la ingrasare, la rotunjirea siluetei. Daca insa acest efect secundar este semnalat medicului, se poate alege o alta formula contraceptiva. Prezervativul, singurul care ofera protectie si impotriva bolilor transmisibile pe cale sexuala, poate fi o varianta.

Implantul hormonal subcutanat, o metoda la moda. Domnisoarele din ziua de azi, pentru care piercingul nu constituie ceva iesit din comun, sunt tot mai atrase de acest mijloc contraceptiv. Procedura, posibil de efectuat numai intr-un cabinet medical, dureaza cam un minut si consta in introducerea, sub pielea din portiunea superioara a bratului, a unui implant de marime neglijabila, care elibereaza un flux constant dintr-un hormon feminin, etonoestrogel, permitand o „acoperire“ de trei ani. Este o optiune exceptionala pe termen lung, ideala pentru uituce (nu implica „tabietul“ pilulei zilnice), o alternativa foarte buna pentru femeile care nu pot lua pastile sau care nu tolereaza dispozitivele intrauterine. Femeile cu dificultati de coagulare sau care sunt obeze trebuie sa ia in calcul alte mijloace de control al sarcinii.


Solutia de fuga

Pilula de a doua zi. In cazul in care, cuprinsa de febra imbratisarilor patimase, ati omis sa apelati la un mijloc de protectie, mai exista o solutie pentru a evita o posibila sarcina: pilula de a doua zi. Se poate cumpara din orice farmacie, fara reteta; poate fi obtinuta chiar gratuit daca faceti dovada ca sunteti eleva sau studenta, din cabinetele de planning familial afiliate dispensarelor scolare. Astfel de pastile trebuie administrate cat mai curind posibil dupa raportul sexual (maximum 72 de ore), dar, din pacate, nu sunt 100% garantate. Prin urmare, nu pot fi utilizate ca unic mijloc de contraceptie pe perioade lungi.

Uneori exista contraindicatii... In caz de antecedente familiale de tromboza (una sau mai multe rude afectate de aceasta boala inainte de a implini 50 de ani), se impune efectuarea unor analize specifice ale sangelui inainte de a apela la pilula clasica. Daca se constata riscuri, este mai intelept sa alegeti pilula micro-doza sau steriletul, care nu influenteaza prea tare calitatea vaselor de sange. Tinerele ale caror mame au avut tumori mamare maligne pot lua fara probleme anticonceptionale. Acestea nu sunt contraindicate decat femeilor care prezinta mutatia genetica BRCA 1 si 2, care indica un risc ereditar de cancer. In caz ca suferiti de migrene severe, diabet sau hipertensiune, este bine sa renuntati la pastilele cu estro-progesteron. Steriletul sau pilula micro-doza reprezinta o optiune mai sigura.


Daca sunteti tanara si nu aveti copii

Metode adaptate de la caz la caz. Daca nu aveti o problema de sanatate speciala, puteti utiliza oricare dintre mijloacele de contraceptie existente, dupa gradul de toleranta si stilul personal de viata. E viata.

Intre 20 si 35 de ani, contraceptia estro-progestativa este, fara indoiala, cea mai buna solutie. Hormonii se pot administra pe mai multe cai, dar pilula orala este de departe preferata. Alegeti tipul cel mai bine tolerat de organism. In functie de doza de estrogen si genul de progesteron, modifica diferit climatul hormonal al pacientei. Astfel, daca preparatul este prea bogat in estrogen pentru dumneavoastra, e posibil sa va provoace dureri ale sanilor, sindrom premenstrual sau chiar menstre abundente. Daca, dimpotriva, cantitatea este prea mica, se pot ivi usoare sangerari intre cicluri sau chisturi ovariene.

Pilule mono- sau bifazice, pentru controlul menstruatiei. Uneori, trebuie sa incerci mai multe tipuri de pilule pentru a o gasi pe aceea care ti se potriveste cel mai bine. Mini-dozele sunt cel mai des utilizate, pentru ca au un grad de toleranta ridicat. Formulele recent aparute pe piata, supranumite „generatia a treia“, contin un progesteron care se pare ca este mai bine suportat la nivelul vaselor de sange. O alta metoda contraceptiva noua, care consta in administrarea pentru 84 de zile (in loc de 21) a anticonceptionalelor orale, limiteaza menstruatiile la doar patru pe an. Daca insa vreti sa luati doua-trei folii de pilule pentru a nu mai avea ciclu vreme de trei luni, mai bine apelati la anticonceptionalele mono- sau bifazice, intrucat cele trifazice dau nastere deseori la sangerari.

Inelul vaginal - protectie fara „batai de cap“. Inelul vaginal este preferat in special de femeile care calatoresc mult, care au un orar incarcat, fiind la mare moda in tarile din vestul Europei si in America. Pentru a opta pentru aceasta metoda de contraceptie, e necesar sa nu suferiti de vreo micoza, sa dispuneti de o perfecta stare de sanatate a aparatului genital. Implantul este cea mai buna solutie, mai ales daca sunteti genul de persoana care uita sa ia pastila (peste 30% dintre „consumatoare“ omit macar o data pe luna acest lucru). Totusi, o femeie din cinci se confrunta cu sangerari intempestive si solicita extragerea lui. Multe doamne aleg plasturele contraceptiv, care elibereaza de asemenea estro-progesteroni, insa reclama aceeasi atentie ca in cazul pilulelor. Si prezervativul este sigur, cu conditia sa fie utilizat la fiecare raport sexual, nu doar in momentul ovulatiei. Metodele naturale (calendarul, ejacularea in afara vaginului) nu sunt eficiente decat in maximum 5% din cazuri.


Scurta descriere a celor mai recente anticonceptionale

  • Plasturele. Acest „timbru“ elibereaza hormoni estrogeni si progesteroni, ca si pilulele. Se poate lipi pe partea inferioara a abdomenului, pe spate sau pe fese, si trebuie schimbat in aceeasi zi a saptamanii in care a fost pus, dupa trei saptamani de folosire. A patra saptamana se sta fara plasture, zilele fiind rezervate menstruatiei. Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerile menstruale si tensiunea in sani. Este posibil sa faci baie sau dus cu plasturele lipit pe piele, caci apa nu ii afecteaza aderenta.
  • Implantul. Introdus sub anestezie locala, implantul elibereaza un hormon care blocheaza ovulatia. In 20% din cazuri, sta la originea aparitiei sangerarilor dintre menstruatii. In aceasta situatie, se recomanda folosirea unor doze mai mici de hormoni. Foarte rar, implantul migreaza din locul in care a fost pus, provocand manifestari jenante. Se instaleaza pentru trei ani si devine eficient la 15 zile dupa ce a fost pus.
  • Inelul vaginal. Este un dispozitiv subtire, din plastic transparent, care se plaseaza in vagin pentru exact trei saptamani, apoi se retrage si se ia pauza o saptamana, pentru a face posibila menstruatia. Se inlocuieste cu alt inel. Elibereaza hormoni estro-progestativi, dar in doze mai regulate decat pastilele.

Daca ati nascut de curand

Prezervativul e cel mai sigur. Dupa nastere, revenirea la viata sexuala de dinainte de sarcina se face cu pasi mici. In general, femeile care alapteaza sunt protejate natural de o posibila sarcina, insa nu o perioada mai lunga de sase luni. Cum mai sunt si exceptii de la regula, si nu putine, ar fi mai intelept sa fiti prevazatoare.

Daca alaptati nu este permisa administrarea pastilelor cu estro-progesteroni pe timpul alaptarii, chiar daca aceasta nu este metoda exclusiva de hranire a bebelusului. Ca sa nu aveti surprize, rugati-va partenerul sa foloseasca prezervativul. Pilula se poate utiliza dupa ce ati renuntat la alaptat, insa nu inainte de a patra saptamana de la nastere.

Daca nu alaptati. Daca nu va hraniti de la san deloc bebelusul, steriletul se poate folosi chiar dupa 48 de ore de la nastere, dar riscul ca dispozitivul sa fie expulzat este destul de mare. Se poate apela la contraceptia hormonala orala dupa primele saptamani. Ovulele, diafragma, buretele... sunt contraindicate, deoarece necesita o oarecare agresare a vaginului.


Daca aveti peste 35 de ani

Steriletul este cea mai buna varianta. Foarte frecvent, femeile trecute de 35 de ani doresc sa schimbe metoda de contraceptie. Motivele sunt multiple: pe de-o parte pentru ca administrarea pilulelor o perioada prea mare nu este recomandata, iar pe de alta pentru ca, din punct de vedere medical, la aceasta varsta, anticonceptionalele sunt mai greu tolerate.

Pentru doamnele care nu mai au in plan sa devina mame, cea mai buna varianta este steriletul, ce ramane eficient cinci ani. Se recomanda mai ales femeilor care au luat pastile contraceptive peste zece ani, celor care fumeaza, care au suferinte cardiace sau vasculare. Sa nu uitam ca riscul de tromboza creste o data cu inaintarea in varsta, prin urmare asocierea pilulelor cu fumatul devine din ce in ce mai periculoasa.

Cateva precautii. Si totusi, steriletul de cupru nu se preteaza oricui. In jurul varstei de 40 de ani, incidenta fibroamelor uterine creste dramatic, iar acestea favorizeaza menstrele abundente, la fel ca si dispozitivul intrauterin pomenit. Exista insa solutii si pentru acest segment: steriletul cu progesteron (metoda Mirena), care elibereaza in uter hormonul amintit incetul cu incetul, reducand efectele indezirabile. Din pacate, pentru femeile care au probleme la sani (chisturi, noduli etc.) nu este suficient. Solutia este administrarea de progestative macrodozate timp de 21 de zile pe luna.

Si alte contraceptive pot fi luate in calcul. Retineti ca administrarea pilulelor contraceptive nu este interzisa dupa 35-40 de ani, cu conditia ca pacienta sa le tolereze la fel de bine. Este de preferat inlocuirea lor pe motiv ca riscul de accidente vasculare si de cancer la san creste o data cu inaintarea in varsta. Multe femei raman fidele tratamentului cu pastile pana la menopauza, fara sa se confrunte cu probleme de sanatate. Implantul, inelul vaginal sau plasturele au de asemenea adepte. Cat despre femeile care se apropie de momentul menopauzei si care nu au raporturi sexuale frecvent, o metoda utila ar putea fi ovulele contraceptive.


Intrebari frecvente

Ce contin estro-progestativele? Estro-progestativele contin doua clase de hormoni artificiali, estrogen si progesteron. Pilulele monofazice au aceleasi doze de substante active in fiecare comprimat, bifazicele au cantitati mai mari de hormoni in comprimatele destinate celei de-a doua parti a ciclului, iar trifazicele au repartizate doze diferite de hormoni in trei tipuri de pastile, diferit colorate.

Ce e de facut daca am uitat sa iau pastila?
a. Daca au trecut pana la 12 ore de la momentul la care trebuia sa luati o pilula cu estro-progesteroni, respectiv trei ore pentru o pilula micro-doza:
  • Luati pastila pe care ati omis sa o luati.
  • Luati in continuare pastilele la ora prestabilita, chiar daca acest lucru implica sa luati doua pastile intr-o zi.
b. Dupa 12 ore de la momentul la care trebuia sa luati estroprogestativul, respectiv peste trei ore pentru o pilula micro-doza:
  • Luati comprimatul uitat.
  • Luati in continuare comprimatele la ora prestabilita.
  • In cazul in care aveti raport sexual in urmatoarele sapte zile, utilizati in plus o metoda de contraceptie non-hormonala (de exemplu, prezervativul).
  • Pentru pilulele cu combinatii hormonale, daca perioada de securitate de sapte zile se intinde dincolo de ultimul comprimat de pe folia inceputa, atunci incepeti o folie noua. Nu va speriati daca apar mici sangerari.
Dr. Monica ANTONESCU, medic de familie - Medicina naturista nr. 6 (166)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa