Cum recunosti autismul?

 
Cum recunosti autismul?
Autismul, o afectiune ce inspaimanta inimile parintilor are o crestere alarmanta in intreaga lume. Statisticile spun ca unul din o suta de copii este afectat de autism, incidenta fiind mai ridicata la baieti decat la fete.

Manifestarile unui copil autist sunt puse pe seama unor disfunctii ale sistemului nervos central, multi considerand ca se mosteneste genetic, desi atat cauzele, cat si metodele complete de vindecare nu se cunosc nici pana in acest moment.


Indicii de autism la bebelusi

In cazul copiilor afectati de autism, primele simptomele pot fi observate inca din primul an de viata sau in jurul varstei de doi-trei ani. Cu cat sunt mai repede observate, cu atat este mai mare beneficiul copilului.

In primul an de viata, un semnal de alarma este lipsa ganguritului sau lipsa atentiei acordata parintilor, in special mamei. Bebelusul se poarta ca si cand aceasta nici nu ar exista, neacordandu-i niciun fel de atentie atunci cand aceasta intra sau iese din camera, lucru care nu ar trece neobservat pentru un alt copil.


Neputinta copilului de a se exprima

Cand mai creste, in cazul copilului cu autism se schimba ceva in comportamentul acestuia. Parintii vor observa manifestari repetitive, autosimulari, lucruri fixe si clisee pe care copilul le face, desi pana atunci a avut o dezvoltare normala.

Copilul cu autism nu pronunta niciun cuvant cu sens sau nu poate formula propozitii din doua-trei cuvinte, insa repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame, incepe sa aiba deficiente de comunicare si socializare, nu isi exprima bucuria, nu are interes pentru ce se intampla in jurul lui, nu raspunde la propriul nume, nu doreste sa fie mangaiat, nu se uita cand i se arata ceva, nu plange cand se loveste, nu zambeste si nu priveste in ochii adultilor, nu interactioneaza cu alti copii.

Prefera obiectele in locul jucariilor, se ataseaza de acestea, preferandu-le mereu pe aceleasi si incadrandu-se intr-un anumit tipar al jocului, preferand stereotipiile. Pare „in lumea lui”, se teme de schimbare, iar activitatile sunt limitate. Afectiunea dureaza toata viata, nu dispare complet.


Specialistii recomanda copiilor afectati terapia ABA (Applied Behavior Analysis) si se pune accent pe introducerea copilului intr-un program de terapie intensiva inainte de a implini trei ani, pentru ca micutul sa-si creasca sansele de recuperare si de formare a abilitatilor sociale.

Cercetarile indica faptul ca aproximativ jumatate din copiii inclusi in programe intensive de la varste fragede ajung independenti si fac progrese remarcabile, adaptandu-se in societate, iar comportamentul autist devenind foarte putin vizibil.

Expert: Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie Klinica Doamna Ghica. Foto: www.descopera.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa