Quinoa – minune pentru sanatate

 
Quinoa – minune pentru sanatate
Quinoa este o cereala originara din America de Sud, intalnita tot mai des in dietele sanatoase si care contine toti aminoacizii esentiali.

Quinoa este o proteina completa, dar este mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne.


Quinoa – beneficii

Quinoa este un superaliment, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

Semintele de quinoa sunt de mai multe culori – rosu, negru, alb sau auriu, ultimele doua tipuri fiind cel mai des intalnite prin magazine. Reprezinta o sursa bogata de mangan, magneziu, fier, cupru si fosfor.

Quinoa este bogata in grasimi esentiale, vitamine si minerale (calciu, complexul de vitamine B si vitamina E).

Este bogata in proteine gratie celor noua aminoacizi pe care ii contine, este o sursa excelenta de riboflavina, nu contine gluten (ceea ce o face deosebit de recomandabila celor cu intoleranta la gluten), contine elemente ce genereaza alcalinitate in organism, se digera usor si nutrientii sai sunt usor absorbiti.


Quinoa – cum o gatim?

Asa cum preparati orezul, puteti prepara si quinoa. Cu deosebirea ca inainte de fierbere trebuie tinuta in apa circa cinci minute. Asadar, aceasta necesita fierbere apoi se poate folosi in combinatie cu legume proaspete sau fierte. Pentru un plus de energie intreaga zi, o puteti consuma la micul dejun alaturi de fructe uscate si seminte.

Este excelenta in salate de tot felul, le confera consistenta si satietate. Reteta propusa de Dr. Gillian Mc Keith, nutritionist: ingrediente – doua cani de apa, o cana de boabe de quinoa, un varf de cutit de praf de bulion. Se fierbe compozitia apoi se lasa la foc mic aproximativ sapte minute. Se stinge focul si se asteapta 15 minute inainte de a fi consumata.


Salata multiaroma

Ingrediente: 2 cani suc de portocale, o cana de quinoa, un praf de sare, o rosie, un castravete mic, jumatate de legatura de patrunjel, un pumn de caju sau alune prajite, 2 cepe verzi.

Mod de preparare: Quinoa se fierbe in sucul de portocale, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu rosia si castravetele taiati cubulete, patrunjelul si ceapa verde tocate, se presara alunele pe deasupra si se serveste cu pofta!


Date nutritionale despre Quinoa (100 g)

Calorii – 368 kcal
Carbohidrati – 64 g
Amidon – 52 g
Fibre – 7 g
Mangan – 7 g
Grasimi – 6 g
Proteine – 14 g
Fier – 4.6 mg (37%)
Magneziu – 197 mg (53%)
Fosfor – 457 mg (65%)
Zinc 3.1 mg – 64 g

Foto: www.flanderstoday.eu



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa