Boli pe care le puteti mosteni de la parinti

 
Boli pe care le puteti mosteni de la parinti
Probabilitatea ca la un moment dat sa suferiti de depresie, hipertensiune sau osteoporoza este mai mare in cazul vostru daca aveti in familie persoane care sufera de aceste boli.

Faptul ca parintii sau bunicii vostri au avut ori sufera de o boala sau alta nu inseamna neaparat ca ii mosteniti. Totusi, se stie ca exista multe afectiuni care au o componenta ereditara. Iar daca aceste boli afecteaza un membru al familiei, riscul ca si voi sa fiti la un moment dat atinsi de acea maladie este mai mare.

Asadar, este bine sa stiti ce boli „circula” in familia voastra, ca sa luati masuri la timp, inainte ca sanatatea sa va fie afectata. Hai sa vedem care sunt problemele de sanatate pe care le-ati putea mosteni din familie si ce sa faceti ca sa va protejati!


Colesterol marit...

Daca in familia voastra exista una sau mai multe persoane care au nivelul colesterolului ridicat, este indicat sa fiti foarte atenti la alimentatie (sa reduceti grasimile) si la stilul de viata (sa faceti frecvent miscare).

Valoarea mare a colesterolului poate avea cauza genetica, situatie in care este vorba de hipercolesterolemie familiala. S-a constatat ca 50% din copiii ai caror parinti au aceasta afectiune mostenesc boala.

Iar colesterolul marit creste riscul maladiilor cardiovasculare. Faceti-va periodic analize de sange ca sa stiti exact nivelul colesterolului vostru, iar daca acesta tinde sa urce, nu ezitati sa va schimbati alimentatia si stilul de viata: mai multe fructe si legume, cantitate redusa de grasimi si carbohidrati, miscare regulata etc.


Migrene...

Probabilitatea sa va afecteze migrenele este de 70-80% daca mama voastra sufera de aceste cumplite dureri de cap. Conform cercetatorilor, cefaleea poate fi mostenita de la parinti. Daca va chinuiesc migrenele, evitati pe cat posibil factorii care declanseaza crizele: lumina puternica, consumul anumitor alimente (cafea, ciocolata, branza, citrice), oboseala si stresul intens.


Hipertensiune arteriala...

In aproximativ 50% din cazuri, hipertensiunea arteriala este ereditara. Este suficient ca unul din parinti sa sufere de tensiune arteriala marita ca probabilitatea sa dezvoltati si voi afectiunea sa fie mare, iar daca ambii parintii au aceasta problema, riscul sa-i mosteniti ajunge la 75%.

Din fericire, puteti intarzia aparitia bolii daca tineti sub control factorii de risc: surplusul de greutate, fumatul, stresul, consumul excesiv de sare, sedentarismul.
Retineti ca aceasta boala evolueaza fara simptome, asa ca este indicat sa va verificati periodic tensiunea arteriala!


Depresie...

Cercetarile genetice arata ca depresia poate fi mostenita, dar asta nu inseamna ca, daca o persoana din familia voastra a suferit sau este afectata de depresie, va veti confrunta obligatoriu cu aceasta problema.

Totusi, faptul ca aveti antecedente familiale creste riscul sa fiti afectati de depresie la un moment dat pe parcursul vietii. Important este sa va informati despre aceasta boala si sa stiti ce puteti face ca sa va protejati.


Afectiuni ale inimii...

Maladiile coronariene pot fi ereditare. Daca unul din parinti sufera de o boala cardiaca, riscul sa fiti afectati de o asemenea maladie creste de 1,5-2 ori. In cazul in care o persoana din familie a suferit un atac de cord la o varsta tanara, atunci cel mai probabil boala a fost mostenita.

Diminuati riscul de a va imbolnavi eliminand factorii periculosi, precum surplusul de greutate, fumatul si lipsa de miscare. Faceti-va regulat controale medicale si analize de sange ca sa depistati la timp eventualele probleme cardiovasculare!


Diabet de tip II...

Daca unul din parinti are diabet de tip II, riscul ca si voi sa suferiti de aceasta afectiune este de 15%. In schimb, daca amandoi parintii sau mai multe rude apropiate se confrunta cu aceasta maladie, riscul ca si voi sa dezvoltati boala creste pana la 75%.

Nu trebuie sa uitati ca diabetul este una dintre afectiunile care la inceput evolueaza fara simptome. Ca sa-l depistati din vreme, trebuie sa va masurati periodic glicemia.

Dupa varsta de 45 de ani, ar fi bine sa va faceti aceasta analiza de sange macar o data pe an. Puteti preveni diabetul de tip II eliminand factorii de risc: surplusul de greutate, sedentarismul, excesul de carbohidrati (paine, dulciuri, zahar, cartofi, paste fainoase, orez).


Osteoporoza...

Ereditatea joaca un rol important in aparitia osteoporozei. Asadar, trebuie sa fiti foarte atenti daca mama sau bunica materna au suferit o fractura cauzata de osteoporoza, intrucat dupa instalarea menopauzei sunteti de doua ori mai expuse riscului sa va confruntati cu o fractura de col femural decat femeile care nu au aceasta boala.

Puteti preveni pierderea de masa osoasa consumand alimente bogate in calciu si practicand regulat o activitate fizica.


Varice...

Ereditatea joaca un rol foarte important in aparitia acestora. Daca unul din parinti sufera de varice, riscul ca si voi sa fiti afectati de ele este mai mare decat in cazul persoanelor in a caror familie nu exista aceasta boala.

Cum puteti preveni varicele? Incercati sa va mentineti greutatea intre valorile normale pentru inaltimea voastra. Evitati sa stati vreme indelungata pe scaun: faceti pauza la fiecare ora daca aveti munca de birou. Nu va expuneti mult timp caldurii (soare, sauna, epilare cu ceara calda etc). Faceti multa miscare - este o modalitate excelenta de a mentine tonusul vaselor de sange.


Ereditatea si cancerul

Cancerul nu este considerat o boala ereditara. Totusi, unele tipuri, precum cel de san, de ovare si de colon, sunt declansate de factorii ereditari. Potrivit studiilor, doar 5-10% din cazurile de cancer sunt legate de o predispozitie genetica. Este bine sa stiti ca, daca o mama este diagnosticata cu cancer mamar inainte de 40 de ani, riscul ca fiica ei sa sufere de aceeasi boala este de trei ori mai mare.

In aceasta situatie, se recomanda ca, dupa varsta de 20 de ani, fiica sa mearga anual la medicul ginecolog pentru examinarea sanilor, iar dupa 40 de ani, sa solicite in fiecare an efectuarea unei mamografii.

Bibliografie: Femeia de azi. Foto: www.click.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa