Alergiile – cum ne ajutam?

 
Alergiile – cum ne ajutam?
Una din cele mai frecvente neplaceri ale primaverii o constituie alergiile, urmare a unei reactii exagerate a sistemului imunitar la particulele de polen inspirate din aer, ca si cum acestea ne-ar ataca organismul, de unde si inflamatiile localizate la nivelul cailor respiratorii si ochilor.


Rinita alergica, exasperanta...

Aveti nasul infundat sau va curge intruna, aveti tendinta sa vi-l tot frecati cu palma, respirati cu greutate si va lacrimeaza ochii? Toate acestea sunt simptome ale rinitei alergice, provocata de polenul plantelor carat de colo-colo de insecte sau vant, de unde si denumirea de polinoza, o neplacere sezoniera constand in inflamarea mucoasei nazale.

In general, debuteaza primavara, printr-o reactie imediata si violenta: stranut si secretii nazale apoase. Apoi, ambele nari se infunda, apare senzatia de mancarime, ochii devin umezi, cu lacrimare excesiva, respiratia - dificila si suieratoare, iar tusea este uscata la inceput, apoi productiva.

Cum ne ajutam?
  • Cel mai indicat ar fi sa evitati alergenul, adica polenul si sa apelati la tratamente naturale calmante chiar si preventiv, daca stiti ca aveti aceasta sensibilitate.
  • Tineti usile si ferestrele inchise in perioada cu mult polen in aer si folositi un dezumidificator.
  • Nu uscati rufele in aer liber, polenul se poate aseza si pe acestea.
  • Administrati intern extract din muguri de coacaz negru, infuzie de urzica, tinctura de trei-frati-patati, antialergice redutabile.
  • Faceti de cateva ori pe zi spalaturi nazale cu apa sarata si folositi picaturi pe baza de apa de mare.
Confuzie posibila...

Aceleasi simptome, doua posibile neplaceri: raceala sau alergie? Cum le deosebiti? Simptomele racelii apar unul dupa altul, ale alergiei toate deodata, raceala dureaza vreo saptamana, alergia - pana la intreruperea contactului cu alergenul.

Secretiile nazale in raceala sunt tulburi, iar in alergie - aproape transparente. Daca virozele pot fi insotite de febra, in cazul alergiilor aceasta este absenta.


Conjunctivita alergica, un chin...

De parca nu ar fi de-ajuns ca va curge nasul si stranutati intruna, respirati cu greutate si tusiti, va supara si ochii, din cauza asa-numitei „boli a ochilor rosii”, adesea o consecinta a rinitei alergice.

Conjunctivita alergica consta in sensibilitatea mucoasei conjunctivale fata de anumite particule din mediul inconjurator - praf, polen, fan, puf, acarieni - fiind declansata de contactul direct al acesteia cu un alergen sau altul. Are aparitie sezoniera: sfarsitul iernii-inceputul primaverii.

Vinovatul sezonier este ori polenul plantelor, ori praful, mucegaiul. Se manifesta prin inrosirea ochilor si edem in jurul acestora, lacrimare, sensibilitate la lumina, senzatie de corp strain in ochi si arsura, mancarime, umflarea pleoapei superioare, daca nu rezistati impulsului de a scarpina ochii.

Cum ne ajutam?

Este neaparat necesar sa consultati medicul oftalmolog. Tratamentul conjunctivitei, indiferent de forma acesteia, nu poate fi stabilit decat de medic. In ceea ce va priveste, este foarte important sa luati si urmatoarele masuri:
  • renuntati pentru un timp sa va fardati in jurul ochilor - neplacerile ar putea fi declansate si de unele produse cosmetice, in special fardurile pentru ochi. Nu ignorati acest aspect, altfel, v-ar putea fi afectata corneea;
  • rezistati tentatiei de a alina mancarimile frecandu-va la ochi;
  • inlaturati secretiile cu un pansament steril, de fiecare data un altul, sau cu un disc demachiant inmuiat in infuzie calda de albastrele.
Alergie sau microb?

Conjunctivita virala sau bacteriana debuteaza cu aparitia simptomelor la un singur ochi, in cateva zile urmand sa aiba de suferit si celalalt.

In caz de conjunctivita alergica, intotdeauna sufera ambii ochi, de la bun inceput, insa lipseste secretia purulenta specifica in cazul conjunctivitei bacteriene.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa