Acneea vulgara: regim alimentar, tratament

 
Acneea vulgara: regim alimentar, tratament
Acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila) - inflamatie a foliculului pilosebaceu, care apare pe un teren seboreic, cu precadere in adolescenta.


Diagnosticul clinic, se caracterizeaza printr-o eruptie polimorfa care numara: puncte negre sau comedoane (orificii foliculare obstruate), puncte albe, papulopustule, noduli inflamatori si microchisturi sebacee.


Diagnosticul diferential este simplu, in general si se bazeaza pe polimorfismul leziunilor, localizarea lor preferentiala pe fata si tors, coexistenta cu seboreea. Se diferentiaza de foliculite (monomorfe si localizate la nivelul perilor); de acneea rozacee (apare la o varsta mai tarzie, numai pe fata, fara comedoane sau puncte albe, dar cu eritroza); de sifilidele acneiforme (monomorfe, fara seboree, RBW +); de lupusul miliar (in regiuni neseboreice, evolutie torpida, iar la vitropresiune prezinta un colorit galben); de acneea medicamentoasa care apare dupa iod, brom, cortizon (monomorfa, mai inflamatoare, date anamnestice).


Regim alimentar si tratament. Pe langa un regim alimentar sarac in grasimi si glucide, lipsit de excitante si alimente conservate, se administreaza: antibiotice (tetraciclina); stokvaccin, estrogeni. Local antiseptice si keratolitice. Cel mai des folosit este sulful sub toate formele: sapun de sulf, lotiune cu sulf asociat rezorcinei si acidului salicilic (sulf precipitat 5 g; acid salicilic 1 g; rezorcina 1 g; alcool 60° I00 g).

Foto: www.ele.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa