Steatoza hepatica

 
Steatoza hepatica
Ce este steatoza hepatica?

Steatoza hepatica (ficatul gras) este una din cele mai raspandite boli de ficat, manifestata printr-un exces de grasimi depozitate in celulele hepatice.

In functie de cauza care a determinat steatoza, se poate vorbi de steatoza hepatica alcoolica si steatoza hepatica non-alcoolica, iar in formele mai severe de steatohepatita alcoolica si steatohepatita non-alcoolica.


Cauze si factori de risc...

Factorii principali care conduc la steatoza sunt: alcoolul, obezitatea, dislipidemia, sindromul metabolic (asociere dintre obezitate + grasimi crescute in sange + diabet zaharat tip 2 + hipertensiune arteriala), diabet zaharat, consumul unor medicamente, scaderea rapida in greutate, diferite boli genetice.


Semne si simptome...

De obicei, steatoza nu se manifesta clinic, cei mai multi pacienti fiind diagnosticati intamplator, cu ocazia unor investigatii de rutina (examene de sange, ecografie abdominala).

Daca simptomele exista, acestea sunt nespecifice: oboseala, durere abdominala surda in hipocondrul drept, balonare, jena epigastrica etc. In stadii mai avansate, cand se instaleaza steatohepatita si ciroza pot aparea greata, anorexia, marirea in volum a abdomenului, icter, sangerari, vanatai pe piele etc.


Complicatii...

Desi este o afectiune frecvent intalnita si relativ simpla, steatoza hepatica netratata poate conduce, in timp, catre boli grave. Astfel, „ficatul gras” se poate inflama si chiar fibroza, determinand steatohepatita si ciroza hepatica, crescand riscul aparitiei cancerului de ficat.

Steatoza hepatica poate determina insuficienta hepatica, creste riscul aparitiei complicatiilor in cazul operatiilor pe ficat, predispune la aparitia unor afectiuni cardiovasculare, digestive sau renale.


Diagnostic...

Se iau in considerare:

- Prezenta factorilor de risc: obezitate, diabet, alcoolism (se estimeaza ca 70% dintre persoanele obeze au steatoza hepatica, iar daca obezitatea se asociaza cu consumul cronic de alcool riscul creste la 95%).

- Ecografia abdominala.

- Analizele de sange care arata cresterea colesterolului si a trigliceridelor, a glicemiei, a transaminazelor.

- Biopsia hepatica.


Tratamentul steatozei hepatice...

Steatoza hepatica este o afectiune reversibila daca nu au aparut complicatiile si daca se iau o serie de masuri:

- stoparea consumului de alcool;

- reducerea treptata a greutatii corporale;

- regim alimentar;

- mentinerea in limite normale a glicemiei, colesterolului si trigliceridelor;

- intreruperea consumului de medicamente care pot provoca steatoza hepatica;

- exercitii fizice regulate, respectarea orelor de odihna si evitarea stresului;

- administrarea unor hepatoprotectoare naturale;

- consult medical periodic.


Regimul alimentar...

Se recomanda o alimentatie echilibrata, cu aport optim de proteine, glucide si grasimi, alaturi de vitamine si minerale, cu multe legume si fructe proaspete si un consum de apa de 2 litri/zi.

Se pot consuma: fructe si legume (citrice, kiwi, mere, capsuni, zmeura, pepene verde, prune, spanac, salata verde, broccoli, varza, rosii, cartofi, ardei gras, sfecla, dovlecei, morcovi, telina), cereale integrale, orez brun, mamaliga, ulei de masline sau de floarea-soarelui, leguminoase (fasole si mazare verde, soia, linte), nuci, migdale, seminte, carne de vita, carne slaba de pui si curcan fara piele, peste, oua fierte (2/saptamana), lactate fara grasime (lapte dulce sau iaurt degresat, branzeturi nefermentate).

Se recomanda mese de volum moderat si mai dese (5-6/zi), servite la ore regulate.

Trebuie evitate sau limitate: alimentele prajite, rantasurile, afumaturile, alimentele de tip fast-food, carnea grasa si grasimile de origine animala (carne de porc si de oaie, untura, mezeluri grase), laptele gras - de oaie sau de bivolita, untul, smantana, cascavalul si branzeturile grase, dulciurile si fainoasele, bauturile dulci, bauturile carbogazoase, condimentele iuti.

Se evita mesele excesive, servite la ore neregulate, mesele unice de volum mare.

Foto: www.cdt-babes.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa