Diagnosticul si tratamentul spondilitei anchilozante

 
Spondilita anchilozanta - diagnostic si tratament
Diagnostic clinic...

Reumatism cronic, de tip inflamator, al coloanei vertebrale si al articulatiilor sacroiliace, interesand uneori si articulatiile periferice; are tendinta spre anchiloza osoasa. Greu de diagnosticat in faza de debut, inainte ca anchilozele vertebrale sa se fi constituit, se sprijina pe urmatoarele elemente in elaborarea diagnosticului: durere lombara inferioara si redoare, datand de peste 3 luni si care nu se calmeaza la repaus; durere si constrictie toracica cu limitarea expansiunilor pieptului; irita; monoartrita genunchiului sau a gleznei sau o talalgie simetrica persistenta; modificari radiografice cu aspect de sacroileita.


Diagnostic diferential...

Aportul laboratorului in diagnosticul spondilitei anchilozante este redus, in schimb explorarea radiografica aduce o contributie esentiala. Acest examen va tinti articulatiile sacroiliace si jonctiunea dorsolombara (D11-L2); el poate decela o decalcificare „patata” cu stergerea conturului articulatiilor sacroiliace; participarea la acest proces a articulatiilor coxofemurale si a simfizei pubiene; sindesmofite, integritatea discurilor si calcificarea ligamentelor: interspinos, galbene si vertebrale anterior.


Diagnosticul paraclinic...

Diagnosticul diferential va lua in consideratie: o mono- sau poliartrita, mai ales in referirea la formele de spondilita anchilozanta cu debut periferic; o irita sau iridociclita in care prinderea coloanei poate interveni ulterior; o nevralgie sciatica, mai ales atunci cand aceasta nu se calmeaza la repaus; morbul Pott, in care insa durerea se localizeaza la nivelul a 1-2 apofize spinoase, iar radiografic discul vertebral apare pensat, corpul vertebral turtit si cu leziuni distructive.


Tratamentul spondilitei anchilozante...

Se aplica un tratament similar cu al poliartritei reumatoide: corticoizi in doze mici; antimalarice de sinteza; saruri de aur (de preferinta in formele scandinave, in care predominanta o detin artritele periferice); antiinflamatoare (Fenilbutazona). Se poate recurge precoce la roentgenterapie.

Foto: fizioacademy.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa