Diagnosticul si tratamentul tusei convulsive

 
Diagnosticul si tratamentul tusei convulsive
Diagnostic clinic...

Boala infectocontagioasa datorita bacilului Haemophilus pertussis, care afecteaza in special copiii si se caracterizeaza printr-o tuse frecventa, obositoare, spastica, cianozanta si emetizanta, survenind in chinte, cu repriza caracteristica. Este afebrila si dureaza 2-4 saptamani.


Diagnostic diferential...

Leucocitoza (20-30000) cu limfocitoza (60-80%). V.S.H. normala sau incetinita. Recoltare cu tampon steril al exsudatului nazofaringian si examen pe lama care arata cocobacili gram-negativ. Insamantari din nazofaringe, cu identificare dupa 72 de ore, prin seruri aglutinante sau cu tehnica anticorpilor fluorescenti. Radiografic: proces infiltrativ de aspect triunghiular, cu iradieri in jos (triunghiul Götche).


Diagnostic paraclinic...

In stadiul cataral, diagnostic diferential cu virozele respiratorii (gripa, rujeola, adenoviroze), iar in cursul acceselor paroxistice cu sindromul mediastinal (timus hipertrofiat, tumori, tuberculoza gangliopulmonara); spasmul laringian; tusea spastica a copiilor cu adenoidita.


Tratamentul tusei convulsive...

Izolare la domiciliu (3 saptamani) si tratament cu tetraciclina, cloramfenicol sau ampicilina. Simptomatic, se asociaza: bromoform, antihistaminice, clorpromazina.

Va recomandam sa cititi si: Tuse convulsiva — leacuri si retete naturiste

Foto: www.perfecte.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa