Ce este trismusul? Cate tipuri de trismusuri se cunosc?

 
Ce este trismusul? Cate tipuri de trismusuri se cunosc?
Ce este trismusul? Trismusul reprezinta contractura muschilor maseteri care limiteaza deschiderea gurii. Cate tipuri de trismusuri se cunosc? Aflati mai multe informatii in acest articol!


Cuprins articol:


Trismusul provocat de tetanos

Acesta este primul diagnostic de luat in seama in prezenta unui trismus; gravitatea unui asemenea diagnostic justifica precaderea care i se acorda. Acest trismus care poate traduce debutul unui tetanos, survenind la un subiect nevaccinat sau incorect vaccinat in ultimii 15 ani, se caracterizeaza prin faptul ca este permanent, de neinvins, impiedicand treptat masticatia si vorbirea.

Pentru completarea diagnosticului se cauta poarta de intrare a bacilului care, in afara celei clasice, poate consta si intr-o ulceratie cronica: gangrena arteritica, ulcer varicos, fistula osoasa etc. Alte semne caracteristice: redoarea cefei, contractura muschilor fetei, incapacitatea de a inghiti pana si lichidele.

Numai dupa indepartarea acestui diagnostic grav, care impune transferul urgent al bolnavului intr-un serviciu de spital, se abordeaza celelalte etiologii posibile.


Trismusul de origine locala

De regula, acest trismus este caracterizat prin predominanta contracturii de o singura parte si prezenta febrei. Poate fi provocat de: eruptia maselei de minte; un flegmon al amigdalei sau o artrita temporomaxilara (de natura reumatismala, infectioasa, tumorala sau traumatica).

Cel mai adesea este implicata in declansarea acestui trismus, aparitia unei artrite temporomaxilare, la 9 zile dupa o injectie de ser antitetanic. Diagnosticul il pune prezenta celorlalte semne ale bolii serului (urticarie, alte artralgii).


Trismusul iatrogen

Acesta este provocat de ingestia de neuroleptice. Se caracterizeaza prin asocierea unor simptome extrapiramidale: mioclonii, miscari coreoatetozice, tremor etc. O injectie intravenoasa cu Diparcol indeparteaza prompt trismusul, precum si celelalte manifestari.


Trismusul determinat de alte cauze

1. Mialgia maseterina din cursul unei bacteriemii. Semnele generale ale bolii de baza trec pe primul plan.
2. Trismusul determinat de leziuni bulboprotuberantiale se insoteste si de alte simptome neurologice si dispare in cursul unor miscari automate ca de exemplu in cursul cascatului.
3. Trismusul isteric este un diagnostic de luat in considerare numai in final.

Foto: en.wikipedia.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa