Rolul benefic al probioticelor

 
Rolul benefic al probioticelor
Aparatul digestiv este populat in mod natural de milioane de bacterii din peste 400 de specii (flora intestinala). Aceasta retea formidabila se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare. Atunci cand imunitatea este slabita sau urmati un tratament pe baza de antibiotice, acest echilibru se poate strica, aparand dezechilibre la nivel digestiv (maladia Crohn, colita ulcerativa, cancerul de colon, gastroenteritele etc.).

In aceste situatii este nevoie de suplimentarea in dieta a alimentelor ce contin probiotice (iaurt, kefir, sana) sau a suplimentelor alimentare cu probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid). Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea ca bacteriile probiotice au urmatoarele caracteristici:

  • rezista la actiunea sucului gastric si sarurilor biliare;
  • sunt sigure, nu se multiplica in intestin si sunt sensibile la antibioterapie;
  • adera la mucoasa intestinala producand substante care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene, daunatoare;
  • ofera multiple beneficii de sanatate.

Specii de bacterii probiotice

Dintre speciile de bacterii probiotice (adevarate antibiotice naturale, cu rol protector pentru organism) amintim: L. casei, L. plantarum, L. delbrueckii, L. acidophilus, L. rhamnosus, L. gasseri, B. longum, B. bifidum, Streptococcus thermophilus etc.


Efecte asupra sanatatii

Microorganismele probiotice au o actiune modulatoare asupra sistemului imunitar, echilibreaza microflora intestinala, au actiune antitumorala si hepatoprotectoare, produc enzime cu actiune de inactivare a agentilor cancerigeni, previn diareea provocata de rotavirusuri si alte cauze, reduc simptomele de balonare.


Alimentul-minune: iaurtul probiotic

Consumul zilnic a 100-150 g de iaurt probiotic, de preferat pe stomacul gol, contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienti esentiali, determina intensificarea absorbtiei mineralelor, contribuie la scaderea concentratiei colesterolului sanguin, atenueaza efectele intolerantei la lactoza, reface microflora intestinala (afectata de afectiunile gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor).

Cand este indicata suplimentarea cu probiotice?

Exista anumite persoane care trebuie sa suplimenteze aportul de probiotice: pacientii cu probleme la nivelul pielii, cei cu afectiuni respiratorii, cei care au infectii genitale recurente. De asemenea, este indicat sa ia suplimente cu probiotice si pacientii cu sindrom de colon iritabil sau cei care urmeaza tratamente cu antibiotice.

Foto: supplementry.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa