Substantele hepatoprotectoare si regenerante ale ficatului

 
Informatii despre substantele hepatoprotectoare si regenerante ale ficatului
Impreuna cu intestinele, cu anumite portiuni din pancreas si cu vezica biliara, ficatul este implicat in procesarea nutrimentelor ajunse in organism.

Principala atributie a glandei hepatice este filtrarea sangelui provenit de la tractul digestiv, inainte ca acesta sa ajunga ulterior la celelalte tesuturi ale corpului. De asemenea, ficatul neutralizeaza toxinele, chiar si pe acelea provenite din medicamente. El are, deci - si o functie de aparare, anihiland substantele straine de corp, inutile sau daunatoare.

Ficatul recreaza proteinele necesare corpului din aminoacizii proveniti de la alimentele descompuse in tractul digestiv. Ficatul este implicat si in producerea de colesterol, lipide, lipoproteine si fosfolipide, dar si in metabolizarea zaharurilor si producerea de energie.

Ficatul este angrenat si in descompunerea hemoglobinei, eliminarea lichidului biliar si stocarea unor micronutrienti (vitaminele A si B12, oligoelemente etc.). Iar acestea sunt doar cateva dintre cele aproape 500 de functii indeplinite, cele mai multe esentiale pentru supravietuire.


Cum poate fi afectat ficatul?

Cu toata complexitatea si fenomenala sa capacitate de regenerare, ficatul poate fi grav afectat de afectiuni precum: hepatitele (inflamatiile in care sunt implicati virusii de tip A, B, C sau cele de origine non-virala), cirozele (complicate uneori prin ascita), cancerul (cel mai obisnuit este carcinomul hepatocelular, survenit in urma unei ciroze), calculii biliari, colangita sclerozanta primitiva (cu origini neelucidate si care produce inflamatii si cicatrizari la nivelul ductelor biliare) sau hemocromatoza (acumularea fierului la nivelul ficatului si altor organe, unde se produc, astfel, severe prejudicii).


Nutrienti si substante ce protejeaza ficatul

Pana la un punct, celulele ficatului se pot regenera. Din pacate, refacerea sa este impiedicata de catre aceiasi factori care i-au provocat si imbolnavirea: alimentatia bogata in grasimi, noxele de la locul de munca, abuzul de alcool, multimea toxinelor acumulate in organism, factorii ereditari etc. Nu putine sunt insa substantele chimice sau elementele care ii faciliteaza refacerea si functionarea:
  • Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic ce stimuleaza productia de glutation si ajuta la absorbtia coenzimei Q10, amandoua fiind substante antioxidante. Fara acest acid, celulele nu pot folosi zaharul spre a genera energie. Organismul, insa, nu il poate produce in cantitati mari. Acidul alfa-lipoic este benefic pentru ficat deoarece il protejeaza contra radicalilor liberi si inlesneste eliminarea toxinelor. Este util in tratarea hepatitei, a cirozei, in cazurile de otravire cu metale grele sau cu produse chimice industriale.
  • Acidul folic ajuta la producerea de celule sangvine, vindecarea ranilor si formarea muschilor.
  • Acidul linoleic conjugat este o componenta principala a membranei hepatice si ajuta la refacerea acesteia.
  • Cromul este important pentru crearea de catre ficat a factorului de toleranta la glucoza.
  • Metionina este un aminoacid esential ce favorizeaza descompunerea grasimilor, prevenind astfel formarea depozitelor de grasime din ficat si artere. Ea neutralizeaza radicalii hidroxil, unii din cei mai periculosi radicali liberi.
  • S-adenozil-metionina este o sursa importanta de energie celulara, ce are si capacitatea de a regenera ficatul cirozat. Ea face parte din grupa de substante numite donatori de metal, actionand in stransa legatura cu acidul folic si vitaminele B6 si B12.
  • Silimarina, extractul din semintele de armurariu, a fost folosita secole intregi ca tratament impotriva bolilor hepatice. Ea apara ficatul de procesele oxidative, de toxine, de medicamente si de efectele alcoolului, ajutand la formarea de noi celule hepatice. Ea creste nivelul de glutation si contribuie la apararea organismului contra efectelor fumatului, a expunerii la radiatii si a chimioterapiei folosite in tratarea cancerului.
  • Ornitina este necesara pentru sistemul imun si functionarea ficatului, pentru refacerea si insanatosirea tesuturilor afectate, fiind sintetizata de organism din arginina.
  • Seleniul este utilizat in sintetizarea enzimei glutation peroxidaza, care neutralizeaza peroxidul de hidrogen (radical liber).
Schizandra, numita si fructul cu 5 gusturi, este o planta folosita de peste doua milenii pentru o gama larga de boli, fiind Inclusa in cea mai veche farmacopee chinezeasca. Este un protector hepatic exceptional, antlmutagenlc, antitoxic si anticancerigen, care protejeaza membranele celulare, previne necrozarea hepatocitelor, mentine nivelul de glutation, reduce nivelul transamlnazelor serice, stimuleaza sinteza gllcogenulul si reface tesutul hepatic, dupa hepatectomie.

Va recomandam sa cititi si:


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa