Sanatatea ficatului

 
Sanatatea ficatului
Ficatul este o mica uzina din interiorul organismului nostru a carei activitate este vitala deoarece curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp.

Iata de ce este important sa va preocupe sanatatea ficatului si sa respectati un stil de viata sanatos pentru a nu-i complica misiunea.

Ficatul joaca un rol esential in procesul digestiei, asigurand metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor, dar si al mineralelor si vitaminelor, regleaza nivelul de hormoni, producand estrogen si testosteron.

Secreta bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate).

De asemenea, filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si creeaza substante necesare sistemului imunitar (gama globulina).


Factori care influenteaza sanatatea ficatului

Afectiunile hepatice pot fi mostenite sau dobandite ca urmare a expunerii la substante chimice sau virusuri. Unele boli ale ficatului au un caracter temporar si se vindeca de la sine, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp si pot conduce la aparitia unor complicatii redutabile.

Dintre afectiunile ficatului amintim: insuficienta hepatica acuta, hepatita alcoolica, hepatita autoimuna, obstructia cailor biliare, insuficienta hepatica cronica, ciroza hepatica, hepatitele A, B, C, D si E, chistul hepatic, sindromul Gilbert, cancerul hepatic etc.


Cum ajutati la sanatatea ficatului?

Pentru a mentine sanatatea ficatului este important sa respectati cateva reguli ce tin de un stil de viata sanatos si de o igiena riguroasa. Evitati consumul exagerat de alcool, atentie ca acele sa fie sterile atunci cand faceti o injectie, vaccinati-va impotriva hepatitei A sau B, nu abuzati de medicamente, nu inhalati insecticide sau alte substante chimice, adoptati o dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe, limitati consumul de grasimi.

Alimente cu efecte benefice asupra ficatului sunt: merele, strugurii, prunele ananasul, portocalele, rubarba, anghinarea, varza, sparanghelul, avocado, fasolea, telina, maslinele, uleiul de masline.


Plante de ajutor pentru sanatatea ficatului

Cele mai bune produse cu efect drenant pentru ficat si vezica biliara sunt plantele medicinale. Unele dintre ele, asa-numitele colagoge, au efecte benefice asupra vezicii biliare. Cel numite coleretice au o actiune eficienta asupra ficatului. Exista plante care poseda ambele calitati. Una dintre acestea este cicoarea salbatica, avand atat proprietati coleretice, cat si colagoge. Poate fi folosita sub forma de infuzie. O alta planta benefica este rozmarinul, folosit atat ca infuzie, cat si sub forma de comprimat.

Foto: www.garbo.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa