Daca esti gravida nu ai voie sa faci aceste lucruri...

 
Daca esti gravida nu ai voie sa faci aceste lucruri...
Sarcina este un moment unic in viata, un amalgam de trairi si emotii. Femeia insarcinata nu este bolnava, este activa in aceasta perioada si nu este de „portelan”, dar exista lucruri care nu sunt recomandate sa le faca pe parcursul acestei perioade.


Daca esti gravida nu ai voie sa faci aceste lucruri...

  • Nu ai voie sa fumezi! Renuntarea la fumat in sarcina reprezinta cel mai bun lucru pentru gravida, dar si bebelus, deoarece fumatul este asociat cu foarte multe complicatii in timpul sarcinii si dupa. Cel mai afectat din aceasta conjunctura este bebelusul.
  • Nu ai voie sa iei medicamente „dupa ureche”! Automedicatia este interzisa in sarcina. Orice medicament se va administra cu acordul medicului care supravegheaza sarcina.
  • Nu ai voie sa te suprasoliciti fizic! Cu toate ca miscarea este obligatorie in cursul sarcinii, exista restrictii si limitari ce depind de gradul de activitate fizica efectuat inainte de conceptie. Se vor evita sporturile de iarna, sporturile de contact, dar si scuba diving, gimnastica, calaria sau schiul nautic. Se pot practica aquagym, gimnastica medicala sub supraveghere, mersul si unele exercitii de yoga.
  • Nu ai voie sa consumi alcool! Consumat in cantitati medii si mari are efect daunator in sarcina, deoarece trece usor prin placenta si interfereaza cu dezvoltarea fatului. O cantitate mica de alcool nu pune in pericol dezvoltarea fatului.
  • Nu ai voie sa tii dieta! Ideal este ca in sarcina castigul ponderal sa fie in jurul a 12-15 kg. In mod cert nu trebuie sa se ingrase foarte mult si cu siguranta sarcina nu este un moment oportun pentru cura de slabire. De evitat consumul de dulciuri si fainoase.
  • Nu ai voie sa faci radiografii si tomografii computerizate! Radiografiile si tomografiile computerizate predispun la malformatii fetale, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand are loc formarea organelor. De aceea, va fi intrebat medicul inainte de a face aceste investigatii.
  • Nu ai voie sa faci bai fierbinti, sauna! Este recomandat ca pe perioada sarcinii sa fie evitate sauna sau baile fierbinti deoarece cresc temperatura corpului iar acest lucru poate afecta starea de sanatate a fatului. Dusurile rapide sunt cele mai potrivite pentru sarcina.
  • Nu ai voie sa te expui substantelor toxice! Expunerea la substante toxice are efect teratogen si poate periclita dezvoltarea fatului. Unele produse de curatenie sau cosmetice contin anumite substante care pot cauza efecte nedorite.
  • Nu ai voie sa fii stresata! Stresul nu este binevenit nicicand, cu atat mai putin in sarcina. Se vor evita evenimentele si situatiile, fizice sau psihice, ce implica emotii intense.
Diverse alimente...

In general, o dieta echilibrata este necesara pe parcursul acestei perioade. Carnea cruda, afumata sau preparata insuficient, branza cu mucegai, ouale crude, laptele nefiert, alimente foarte sarate, mezelurile, coada-soricelului, pelinul, lemnul-dulce, rostopasca, salvia, ananasul, strugurii, papaya si rodia ar trebui evitate pe parcursul sarcinii.

Foto: www.copilul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa