De ce ne cade parul?

 
De ce ne cade parul?
Pielea capului (scalpul) contine, in cazul unei persoane obisnuite, 100.000-150.000 de fire de par, dintre care 85% se afla intr-un proces permanent de crestere. Acestea cresc din folicul (radacina firului) ce se afla sub piele. Firul de par contine keratina si apa si este hranit din vasele sanguine de la baza foliculului.


Fiecare fir de par trece prin ciclul propriu, iar pe parcursul vietii, fiecare folicul trece prin aproximativ 20-30 de cicluri. Procesul de crestere si de cadere a parului este constituit din 4 etape consecutive...
  • Faza anagena (faza de crestere a parului), in care este produs pigmentul (melanina), dureaza intre 3 si 6 ani, iar parul poate creste pana la lungimea de 60 cm. La inceputul acestei faze, in celulele germinale ale parului apar numeroase diviziuni. Celulele nediferentiate cresc in jos si inconjoara papilomul cutanat incepand sa formeze bulbul firului de par. Foliculul pilos se prelungeste, atingandu-si lungimea finala, iar parul incepe sa creasca, iesind la suprafata pielii.
  • Faza catagena (faza de tranzitie a parului) tine aproximativ 14-21 zile, atingand 0,5-1% din firele de par. In aceasta perioada, foliculul se micsoreaza pana la 1/6 din lungimea sa normala.
  • Faza telogena (faza de repaus) are o durata de 2-4 luni, cand cca. 10-20% din par se afla in faza de odihna relativa, pana la reactivarea ciclului. Caderea acestor fire de par face parte din procesul natural de inlocuire a parului vechi cu cel nou.
  • Faza exogena (faza de eliberare a firului de par) apare dupa pierderea firului din faza telogena, cand reincepe procesul de reactivare si de crestere a parului.
Zilnic, in jur de 50-100 fire cad din diverse cauze, iar daca parul intra in faza de repaus prea devreme, poate provoca subtierea si caderea excesiva a acestuia.


De ce ne cade parul? Din cauza schimbarilor hormonale...

Cea mai frecventa cauza a pierderii parului este reprezentata de tulburarile hormonale. Acestea pot aparea la orice varsta, insa, de obicei, apar in cazul barbatilor cu varsta de peste 50 de ani si la femeile in perioada de menopauza, in timpul sarcinii sau dupa nastere (scade nivelul estrogenilor).

Organismul feminin produce si hormoni barbatesti - androgeni, care apar in glandele suprarenale si ovare si al caror nivel ridicat duce la pierderea excesiva a parului in varful capului si in zona perciunilor.


De ce ne cade parul? Din cauza alimentatiei inadecvate...

Alimentatia dezechilibrata poate fi si ea o alta cauza a caderii parului. Subnutritia, in special deficientele de proteine, de aminoacizi sau de vitamine si minerale (exemplu: fier, zinc, vitamina A) pot duce la rarirea parului pe intreaga suprafata a capului. Acest lucru se intampla, mai ales, persoanelor care recurg la cure drastice de slabire.

La pierderea parului sunt expuse si persoanele care tin de cateva ori pe an post negru, precum si asa-numitele monodiete (de exemplu: cu nivel redus de proteine).

Alopecia feminina poate fi favorizata si de excesul de greutate, iar tesutul gras se poate transforma in testosteron liber. Cu cat exista o concentratie mai mare in plasma sanguina, cu atat parul va fi mai slab.


De ce ne cade parul? O alta cauza a caderii parului poate fi tiroida...

Pierderea parului poate fi influentata si de tulburarile in secretarea hormonilor tiroidieni. In cazul insuficientei tiroidiene, parul se subtiaza, devine uscat si rar. La persoanele care sufera de hipertiroidie poate aparea alopecia generalizata sau areata, care necesita tratament tiroidian.

De asemenea, alte cauze pot fi: factorii ereditari, inaintarea in varsta, administrarea de medicamente, diversele boli (boli contagioase, micoze ale pielii, intoxicatii) sau stresul de lunga durata.

Aceasta problema sociala afecteaza 50% din barbati prin aparitia calvitiei (chelia) si 30% din femei prin pierderile difuze ale parului. Din acest motiv, pentru a avea un par frumos, stralucitor si puternic, se recomanda utilizarea produselor special create pentru mentinerea sanatatii parului si a scalpului.

Foto: www.saloane-bucuresti.ro


Parusan
PARUSAN - PENTRU FEMEI

→ Stimuleaza circulatia la nivelul scalpului.

→ Favorizeaza hranirea pielii capului cu substante nutritive.

→ Opreste caderea parului si accelereaza faza de crestere a parului.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa