Diaree - tratament cu ceaiuri

 
Diaree - tratament cu ceaiuri
Diaree - stare patologica ce se caracterizeaza prin accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente si lichide. Cauza este iritatia peretelui intestinal, fie prin secretie excesiva de lichid, fie prin absorbtia insuficienta a acestuia de catre peretele intestinal. Se formeaza deci in intestin produse care excita peretele intestinal (musculatura), provocand contractii, spasme.

Diareea apare in tulburari de digestie, in boli infectioase acute: febra tifoida, dizenterie, toxiinfectii alimentare, in insuficienta cardiaca, in tulburari psiho-nervoase. Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei este insuficienta digestiva (dispepsia acuta sau cronica). Tratamentul consta din inlaturarea cauzei care o provoaca, avand in vedere recomandarea medicului.


Ceaiuri pentru combaterea diareei

  • Muschi de Islanda: 15 g; Sclipeti (rizomi): 15 g; Musetel (flori): 25 g; Stejar (coaja): 25g; Afin (fructe): 25 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Pelin (frunze): 10 g; Coada calului (flori); 30 g; Coada soricelului (flori): 30 g; Sclipeti (rizomi): 30 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald, inghititura cu inghititura.
  • Sclipeti (rizomi): 25 g; Troscot (rizomi): 25 g; Traista ciobanului (planta fara radacina): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald, inghititura cu inghititura.
  • Stejar (coaja): 10 g; Sclipeti (rizomi): 10 g; Afin (frunze): 15 g; Afin (fructe): 15 g; Musetel flori): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Stejar (coaja): 10 g; Coada calului (planta fara radacina): 20 g; Mierea ursului (planta fara radacina): 20 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Traista ciobanului (flori). Peste 50 g de flori se toarna 500 ml apa clocotita si se lasa sa stea un minut. Se strecoara si se beau, zilnic, doua-trei cani de ceai cald.
  • Sclipeti (rizomi): 40 g; Stejar (coaja): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Stejar (coaja). Infuzie din doua linguri de coaja maruntita la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi, neindulcit.
  • Afine (fructe). Infuzie din o lingura de fructe uscate la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi, neindulcit.
  • Ceapa (coaja). Decoct dintr-un pumn de coji la un litru de apa. Se fierbe zece minute. Se strecoara si se bea o jumatate de litru de ceai pe zi.
  • Afin (frunze). Infuzie din o lingura frunze la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai pe zi. Este indicat mai ales pentru copii.
  • Urzici (tije si frunze uscate). Infuzie din 25 g la un litru de apa clocotinda. Se lasa sa stea zece minute. Se strecoara si se bea toata cantitatea intr-o singura zi.
  • Afin (fructe). Macerat la rece, timp de opt ore, din doua lingurite de fructe la 500 ml apa. Se strecoara si se bea toata cantitatea in cursul unei zile.
  • Rachitan (planta intreaga). Infuzie din o lingurita de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Cerentel (radacina). Decoct din doua lingurite de radacini taiate la o cana de apa, care se fierbe 15 minute. Se strecoara si se bea pe stomacul gol (efectul creste in amestec cu menta, musetel si sunatoare).
  • Porumbar (fructe). Decoct din o lingurita de fructe la o cana de apa. Se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Coada racului (planta intreaga). Infuzie sau decoct din doua linguri de plante maruntite la 500 ml apa clocotinda; se fierbe zece minute. Se strecoara si se bea toata cantitatea in cursul unei zile.
  • Turita mare (toata planta). Infuzie sau decoct din o lingura de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Stejar (coaja); Nuc (frunze); Coada racului (planta intreaga); Rachitan (planta intreaga); Turita mare (planta intreaga); Menta (frunze); Cimbrisor (planta intreaga). Infuzie din doua lingurite de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Stejar (coaja): 40 g; Obligeana (rizomi): 10 g; Cimbrisor (planta intreaga): 10 g; Nuc (frunze): 40 g. Decoct din o lingura de amestec la o cana de apa, se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau una-doua cani pe zi.
  • Coada racului (toata planta): 25 g; Troscot (toata planta): 25 g; Traista ciobanului (toata planta): 30 g; Menta (toata planta): 20 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Troscot (toata planta): 25 g; Menta (toate planta): 15 g; Afin (frunze): 25 g; Nuc (frunze): 20 g; Coada soricelului (flori): 15 g. Infuzie, prin fierbere zece minute, din o lingura de amestec la o cana de apa. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
Va recomandam sa cititi si: Sfaturi impotriva diareei

Foto: www.contraboli.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa