Pneumoconiozele: simptome, diagnostic, tratament

 
Pneumoconiozele: simptome, diagnostic, tratament
Numele generic al bolilor profesionale determinate de inhalarea si depunerea particulelor mici de substante minerale in plamani, bronhii si ganglioni, determinand o fibroza progresiva a acestor tesuturi.


Antracoza este boala lucratorilor din mine sau intreprinderi cu pulbere de carbune.
Sideroza este produsa de inhalatia pulberilor de fier.
Azbestoza si berilioza, rare la noi.
Silicoza, boala pietrarilor si a cioplitorilor in piatra, cea mai raspandita pneumoconioza, este provocata de inhalarea bioxidului de siliciu.




Simptomele bolii apar progresiv, dupa multi ani de stationare in mediu poluat: dispnee, sufocatii, tuse cu sau fara expectoratie; astenie; usoara cianoza. Se asociaza uneori cu tuberculoza (silicotuberculoza), alteori cu artropatii (silicoartroza Caplan).


Radiografic: scleroza hilara si condensari rotunde, izolate sau confluente, mai ales in treimea mijlocie a plamanului, rar in cea inferioara; exceptional la varf. Probele functionale respiratorii arata, in stadiile avansate, o insuficienta mixta: restrictiva si obstructiva.


Diagnosticul diferential se face cu: sclerozele pulmonare interstitiale (sarcoidoza; sindromul Hamman-Rich); silicotuberculoza (examenul sputei si radiografii repetate o pot depista).


Foto: www.med-farm.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa