Ce este sindromul ocluziv? Ce sunt ocluziile intestinale?

 
Ce este sindromul ocluziv? Ce sunt ocluziile intestinale?
Sindromul ocluziv este un sindrom provocat de oprirea completa si persistenta a tranzitului intestinal intr-un segment al tractului digestiv. Aceasta oprire de tranzit poate fi datorata unui obstacol mecanic sau functional.

Ocluziile mecanice care sa impiedice tranzitul intestinal pot fi reprezentate de un proces inflamator (tuberculoza, ileita, cicatrice), de o tumoare intestinala benigna sau maligna sau de o compresiune extraintestinala (bride, cudura). O alta categorie de tulburari mecanice sunt realizate de strangulari, prin modificarea pozitiei anselor. In aceste cazuri, obstacolul nu intereseaza numai lumenul intestinal ci si mezoul, caruia ii stanjeneste circulatia.


Din acesta cauza ocluziile prin strangulare sunt mai grave; ele se intalnesc in cursul invaginatiei intestinale, al volvulusului (torsiunea unei anse pe axul mezenteric) si mai ales in cursul incarcerarilor herniare, interne sau externe.

Ocluziile functionale isi au originea intr-o perturbare a dinamicii normale a intestinului, fie in sensul unei hipertonii (ocluzie spastica), fie in sensul unei atonii (ocluzie paralitica).

Rolul principal in patogenia sindromului ocluziv il joaca aparitia modificarilor umorale, avand la baza deshidratarea organismului cu exhemie plasmatica, prin exagerarea permeabilitatii capilare in segmentul ocluzionat. Dintre aceste modificari umorale, mai importante sunt: cresterea concentratiei si a vascozitatii sanguine, cu hipocloremie, hiperazotemie, hipoproteinemie si o hiperglicemie trecatoare.

Simptomatologia care exteriorizeaza in clinica aceste tulburari in tranzitul intestinal se poate rezuma la 4 semne fundamentale: durere, oprirea materiilor fecale si a gazelor, varsaturi si meteorism.

Durerea apare brusc si de la inceput cu maximum de intensitate. Limitata la inceput intr-o anumita zona care corespunde cu sediul ocluziei, se generalizeaza rapid, pentru a se atenua sau chiar dispare in faza finala.

Oprirea materiilor fecale si a gazelor este un semn foarte valoros, care poate fi insa acoperit de golirea segmentului de intestin distal ocluziei.

Varsaturile urmeaza indeaproape durerii si opririi de tranzit. Ele sunt la inceput alimentare, apoi biliare si in final fecaloide.

Meteorismul este si el de aparitie precoce si se prezinta ca o boltire localizata, la inceput, deasupra obstacolului. Prezenta peristaltismului, care trebuie provocat printr-o usoara flagelare, reprezinta un semn favorabil de pronostic.

In general, in obstructie ansa dilatata este animata de miscari vii, peristaltice, in timp ce in strangulare ea ramane imobila. Semnul clasic al lui von Wahl insumeaza cele mai caracteristice date obtinute prin examenul fizic abdominal: o tumefactie renitenta, inerta, timpanica, in care, la auscultatia cu stetoscopul, se aud zgomote metalice.

Acest examen va fi completat prin tactul rectal care ne poate arata daca obstacolul este situat jos si eventual natura lui. Radioscopia pe gol surprinde imagini gazoase sau hidroaerice, cu nivel de lichid.

Dupa un timp, care depinde de sediul ocluziei si intensitatea ei, apar si semnele generale: dispnee, oligurie, sudori reci, puls mic si rapid.

Diagnosticul sindromului ocluziv, indiferent de sediu si forma clinica, reclama tratamentul impotriva stazei intestinale (aspiratia continua) si reanimare, care preced cu putin interventia chirurgicala.

Foto: www.slideshare.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa